Consumul de oua poate creste riscul de afectiuni cardiovasculare?

Published in Nutritia starilor patologice, Planuri dietetice pentru hipertensivi 15 April 2021

Consumul de ouă poate crește nivelul LDL colesterolului din organism, crescând astfel riscul bolilor cardiovasculare. Este justificată acestă îngrijorare?

CE DOVEZI ȘTIINȚIFICE EXISTĂ?

  • În 2019 a fost publicat un studiu de la Universitatea Northwestern care arată că adulții care au consumat mai multe ouă pe zi au avut un risc semnificativ mai mare de apariție a afecțiunilor cardiovasculare decât cei care au consumat mai puține ouă.

  • Cel mai mare studiu privind efectele consumului de ouă asupra sănătății a fost realizat de o echipă de cercetători chinezi care a constatat că subiecții care au consumat zilnic de ouă cu tot cu gălbenuș a avut cu un risc mai crescut de deces comparativ cu cei care au consumat doar albușuri. În studiu au fost înrolați 521120 de participanți cu vârste cuprinse între 50 și 71 de ani din șase state din SUA. Dintre aceștia, 41,2% erau femei și 91,8% erau albi non-hispanici. Cercetătorii i-au urmărit 16 ani, timp în care 129328 dintre ei au murit. Autorii studiului au menționat că fiecare aport raportat zilnic de 300 mg de colesterol suplimentar zilnic a fost asociat cu o mortalitate de 19% mai mare. Consumul de albușuri a fost asociat cu un risc mai redus de deces semnificativ dinn punct de vedere statistic.

  • Descoperirile sugerează că limitarea aportului de colesterol și înlocuirea ouălor întregi cu albușuri sau alte surse de proteine sunt corelate în mod pozitiv cu sănătatea cardiovasculară și supraviețuirea pe termen lung.

  • Cu toate acestea, există motive întemeiate pentru a continua să consumăm ouă pentru beneficiile lor nutriționale, dar cu moderație Gălbenușurile de ou conțin vitaminele A, D, E și K și fier. Albușul este o sursă de proteine de înaltă calitate nutrițională. Ouăle de la găinile hrănite organic vă oferă, de asemenea, acizi grași omega-3, necesari pentru o sănătatea sistemului nervos și imunitar.

CONCLUZII ȘI SUGESTII

  • Deși American Heart Association recomandă limitarea cantității de colesterol din dietă la mai puțin de 300 mg pe zi, nu cred că trebuie să ne concentrăm asupra acestui lucru în ceea ce privește ouăle.

  • Cel mai important este modul în care sunt preparate ouăle și când sunt consumate acestea. Deși ouăle au un conținut ridicat de colesterol, ele conțin proteine de ânaltă calitate, ușor asimilabile de către organismul uman, vitamine și minerale, iar gălbenusul conține și lecitină (fosfatidil colină), care blochează în mare parte absorbția colesterolului. Astfel, dacă este gătit moale (fiert sau poșat) și este consumat dimineața sau la prânz, oul devine un aliment foarte sănătos și hrănitor.  Dacă este gătit tare, prăjit în ulei sau în diferite grăsimi animale și consumat seara, oul devine un aliment cu adevărat toxic.

BIBLIOGRAPHY

  1. Yu Zhang et al. (2021) Egg and cholesterol consumption and mortality from cardiovascular and different causes in the United States: A population-based cohort study. PLoS Med 18(2): e1003508. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *