De ce dieta mediteraneana este atat de sanatoasa?

Published in Planuri dietetice mediteraneene 15 June 2021

Deși la ora actuală există o multitudine de diete cunoscute, dieta mediteraneană aduce cele mai multe beneficii pentru sănătate. Iată cum poți implementa o astfel de dietă în viața de zi cu zi.

 • De când este cunoscută și până în prezent, dieta mediteraneană continuă să se dovedească a fi una dintre cele mai sănătoase diete. Doriți să vă protejați inima, să reduceți riscul de diabet, să ajungeți la o greutate optimp și, în cele din urmă, să vă măriți speranța de viață? Cercetările recente arată că puteți face toate acestea și chiar mai mult, făcând din dieta mediteraneană un adevărat stil de viață.

 • O dietă mediteraneană nu trebuie să însemne neapărat să mâncați roșii, brânză feta, somon, măsline și cușcuș la fiecare masă. Important este ca în fiecare zi să introduceți în dietă fructe și legume sănătoase, produse lactate bogate în calciu, carne de pește, grăsimi sănătoase pentru inimă (precum cele din somon, ulei de măsline și nuci) și cereale integrale sănătoase. „Farfuria sănătoasă” este o vizualizare ușor de urmat a modului de construire a uneia dintre aceste mese sănătoase. Umpleți jumătate din farfurie cu fructe și legume, un sfert cu cereale integrale și ultimul sfert cu carne de pește sau carne albă, presărând în diferite moduri grăsimi sănătoase și produse lactate.

 • Nu trebuie să faceți doar mâncăruri tradiționale în stil mediteranean din Italia, Grecia sau Spania pentru a urma modul de mâncare mediteranean. Folosiți metoda farfuriei sănătoase, fiți creativi și creați-vă propriile meniuri ținând cont de grupele de alimente din dieta mediteraneană. 

CUM ARATĂ O ZI ÎN CAZUL ÎN CARE DORIȚI SĂ ADOPTAȚI DIETA MEDITERANEANĂ

 •  Începeți-vă ziua cu un mic dejun energizant, includeți un prânz care să vă satisfacă papilele gustative și terminați cu o cină echilibrată. Puteți avea și câteva gustări pentru a vă menține nivelul de energie stabil. Vă puteți inspira din planul de mai jos.

MIC DEJUN

 • Oua scramble cu spanac si zmeura
 • Acest mic dejun simplu poate fi reinterpretat în sute de moduri. Puteți folosi topping-uri precum untul de nuci și banane, piureul de avocado sau crema de brânză și somonul afumat.
 • Puteți consuma alături și un iaurt, fructe sau nuci.Ouă scramble cu spanac și zmeură

GUSTARE 

 • Ovaz cu iaurt grecesc, afine si nuci pecan
 • Această gustare simplă conține proteine (din iaurt) și grăsimi sănătoase (din nuci). Este o alegere gustoasă pentru a vă ajuta să faceți până la prânz sau până seara. Aruncați orice fruct pe care îl aveți la îndemână și experimentați diverse toppinguri, cum ar fi nuci, semințe sau granola, pentru a găsi combinația dvs. preferată de arome.Ovăz cu afine și nuci pecan

PRÂNZ 

CINĂ

 • Somon cu legume la cuptor, ghimbir și sos tahini
 • Această rețetă de somon cu legume la cuptor și sos tahini este esența dietei mediteraneene. Sănătoasă și incredibil de delicioasă, această rețetă este cina ideală. 
 • Puteți adăuga și câteva cereale, cum ar fi quinoa, bulgur sau cuscus de grâu integral pentru a completa masa.Somon cu legume la cuptor, ghimbir și sos tahini
Pentru un plan nutrițional personalizat

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *