Merita alimentele organice banii?

Published in Gastronomie si siguranta alimentara 8 April 2021

Alimentele organice sunt adesea mai scumpe decât alimentele cultivate în mod convențional. Merită însă acestea banii?

CE PRODUSE ESTE INDICAT SĂ LE CUMPĂRAȚI ORGANICE?

  • Dacă stabiliți câteva priorități, este posibil să achiziționați alimente ecologice și să rămâneți în limita bugetului alimentar. Unele tipuri de produse alimentare cultivate convențional sunt mult mai bogate în pesticide decât altele și ar trebui evitate atunci când este posibil.

  • Fructele și legumele au, de obicei, cele mai ridicate niveluri de pesticide deci, în acest caz, este mai bine să le cumpărați organice. Ex: Sparanghelul, Avocado, Ciupercile, Varza, Porumbul dulce, Vinetele, Mango, Ceapa, Papaya, Ananasul, Mazarea dulce, Cartofii dulci, Grapefruitul, Pepenele galben.

  • Sunt fructe și legume care sunt cultivate în mod convențional și sunt în general sărace în pesticide și nu este nevoie să fie ecologice. Ex: Merele, Ardeii grași, Castraveții, Țelina, Cartofii, Strugurii, Roșiile cherry, Nectarinele, Piersicile, Spanacul, Căpșunele, Ardeii iuți. 

DE CE ALIMENTELE ORGANICE SUNT MAI SCUMPE?

  • Alimentele organice consumă mai multă forță de muncă deoarece fermierii nu folosesc pesticide sintetice, îngrășăminte chimice sau medicamente;

  • Certificarea organică este costisitoare iar furajele organice pentru animale pot costa de două ori mai mult;

  • Fermele ecologice tind să fie mai mici decât fermele convenționale astfel, costurile fixe și cheltuielile generale trebuie distribuite în volume mai mici de produse fără subvenții guvernamentale;

CE ALTE MODALIȚI MAI SUNT DE A MENȚINE COSTUL PRODUSELOR ORGANICE ÎN LIMITA BUGETULUI?

  • Dacă vă puteți permite să plătiți prețuri mari, căutați carne de vită și produse lactate etichetate „crescute în aer liber” sau „hrănit 100% cu iarbă”;

  • Cumpărați de pe piețele fermierilor. Multe dețin o piață a fermierilor unde fermierii locali își vând produsele pe o piață stradală în aer liber;

  • Alăturați-vă unei cooperative alimentare. O cooperativă pentru alimente naturale sau un magazin alimentar cooperativ oferă de obicei prețuri mai mici membrilor;

  • Alăturați-vă unei ferme agricole susținute de comunitate;

  • Cumpărați în sezon. Fructele și legumele sunt cele mai ieftine și mai proaspete atunci când sunt în sezon;

  • Aflați când produsele sunt livrate pe piața dvs. astfel încât să cumpărați cele mai proaspete alimente posibile;

  • Comparați prețul articolelor organice de la magazinul alimentar, piața fermierilor, on-line și din alte locații și vedeți unde este mai ieftin;

  • Nu uitați că organicul nu este întotdeauna este egal cu sănătos. Organic poate fi o manevră obișnuită de marketing în industria alimentară, dar așa-zisele produse organice sunt de obicei foarte bogate în zahăr, sare, grăsimi sau calorii. Citiți cu atenție etichetele alimentelor;

BIBLIOGRAPHY

  1. The National Health Service (NHS) – https://www.webmd.com/food-recipes/features/organic-food-better#1
  2. Mayoclinic – https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/in-depth/organic-food/art-20043880

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *