Cancerul de colon: Simptome, Cauze, Dieta, Stil de viata

Ce este cancerul de colon?

  • Cancerul de colon este un tip de cancer care începe în intestinul gros (colon). Colonul este partea finală a tractului digestiv;

Care sunt caracteristicile cancerului de colon?

  • Cancerul de colon afectează, de obicei, adulții mai în vârstă, deși poate apărea la orice vârstă;
  • De obicei, începe sub forma unor grupuri mici, necanceroase (benigne) de celule numite polipi care se formează în interiorul colonului. În timp, unii dintre acești polipi pot evolua spre cancer de colon;
  • Polipii pot fi mici și pot produce uneori simptome, Din acest motiv, se recomandă teste periodice de screening pentru a ajuta la prevenirea cancerului de colon prin identificarea și îndepărtarea polipilor înainte de a se transforma în cancer;
  • Cancerul de colon este uneori numit cancer colorectal, acest termen combinând termenul de cancer de colon cu cel de cancer rectal, care începe în rect;

Care sunt simptomele cancerului de colon?

  • O alternanță permanentă între diaree și constipație sau o modificare a consistenței scaunului;
  • Sângerări rectale sau sânge în scaun;
  • Disconfort abdominal persistent, precum crampe, gaze sau durere;
  • Un sentiment că intestinul tău nu se golește complet;
  • Slăbiciune sau oboseală;
  • Pierderea în greutate inexplicabilă;

Care sunt cauzele cancerului de colon?

  • În general, cancerul de colon începe atunci când celulele sănătoase din colon dezvoltă unele mutații la nivelul ADN-ului lor;
  • Celulele sănătoase cresc și se divid într-un mod ordonat pentru a menține funcționarea corpului la parametrii normali;
  • Când apar mutațiile, în corp încep să apară diviziuni celulare eronate;

What are the risk factors?

  • Vârsta – Cancerul de colon poate fi diagnosticat la orice vârstă, dar majoritatea persoanelor cu cancer de colon au peste 50 de ani;
  • Afecțiuni intestinale inflamatorii – Bolile inflamatorii cronice ale colonului, cum ar fi colita ulcerativă și boala Crohn, vă pot crește riscul de cancer de colon;
  • Istoricul familial – Dacă aveți o rudă care a avut această afecțiune, este mai probabil să dezvoltați și dumneavoastră în timp;
  • Un stil de viață sedentar – Oamenii care sunt inactivi sunt mai predispuși să dezvolte cancer de colon;
  • Diabet – Persoanele cu diabet sau rezistență la insulină au un risc crescut de cancer de colon;
  • Obezitatea – Persoanele obeze au un risc crescut de cancer de colon în comparație cu persoanele considerate cu greutate normală;
  • Fumatul – Persoanele care fumează pot avea un risc mai mare de a face cancer de colon;
  • Alcoolul – Consumul în mod regulat al alcoolului crește riscul de cancer de colon;
  • Radioterapie pentru cancer – Radioterapia în zona abdominală pentru tratarea cancerelor anterioare crește riscul de cancer de colon;

Ce dietă este indicată în boala canceroasă?

What foods should I eat?

  • Consumați fructe de toate tipurile, în special afinele. Sunt foarte bogate în bioflavonoide numite proantocianidine și catechine, antioxidanți puternici cunoscuți pentru efectele lor antitumorale. Căpșunile conțin acid elagic, un agent de luptă împotriva cancerului dovedit, care protejează materialul genetic al organismului de efectele negative ale agenților cancerigeni;
  • Introduceți în dietă usturoiul, ceapa și arpagicul. Aceste plante conțin sulfuri alilice care au proprietăți antibiotice, antifungice și antiparazitare. Deoarece mulți cercetători postulează acum o etiologie infecțioasă pentru cancer, usturoiul își poate exercita efectele antitumorale prin proprietățile sale antimicrobiene;
  • Consumați broccoli, varză, varză de Bruxelles, conopidă, ridiche și muștar. Sunt legume cu un conținut ridicat de indoli, sulfoxid, izotiocianați și 5-metil-metionină, toate având efecte antitumorale dovedite științific. În plus, consumul acestor alimente ajută la îmbunătățirea detoxifierii ficatului. Broccoli combate cancerul prin conținutul său de sulforafan, despre care cercetările indică blocarea creșterii tumorilor in vivo la șoareci;
  • Consumați citrice. Acestea conțin nu numai vitamina C, ci și numeroase bioflavonoide, inclusiv quercetină și limonoide. Dozele mari de vitamina C și bioflavonoidele au efecte antiseptice, antiinflamatoare, antialergice și anticancerigene. Grapefruitul roșu rubiniu este, de asemenea, o sursă de licopen, un antioxidant similar cu betacarotenul care are proprietăți puternice de combatere a cancerului;
  • Introduceți în dietă semințe de in, ulei de cânepă și pește gras (în special somonul, somnul, macroul și păstrăvul). Aceștia au un conținut ridicat de acizi grași omega-3, omega-6, cu efecte antiinflamatorii, inhibând astfel tumorigeneza cauzată de nivelul crescut de inflamație din corp;
  • Consumați legume divers colorate. Roșiile sunt bogate în licopen. Un studiu recent din Italia a constatat că persoanele care au mâncat șapte sau mai multe porții pe săptămână de roșii crude au redus cu 60% riscul e de a dezvolta cancer de stomac, colon sau rect, în comparație cu cei care au mâncat două sau mai puține porții în fiecare săptămână. Morcovii și sucul de morcovi au un conținut ridicat de beta-caroten, un antioxidant cu efecte anticancerigene recunoscute. Foarte importante sunt și mazărea verde, țelina și spanacul. Aceste legume conțin pigmenți carotenoizi cu proprietăți antitumorale. Foarte buni sunt și ardeii roșii dulci. Aceștia luptă împotriva cancerului datorită conținutului ridicat de licopen. Ardeiul iute, pe de altă parte, conține capsaicină, un fitochimic care este un neutralizator al substanțelor chimice cancerigene cunoscute, cum ar fi nitrozaminele;
  • Beți ceai verde și negru. Acestea conțin polifenoli care au puternice efecte antioxidante și antitumorale. Flavonoidele se găsesc și în mere și ceapă, și au efecte similare de inhibare a cancerului. Un aport zilnic adecvat de flavonoide sau polifenoli în acest scop ar fi aproximativ patru căni de ceai, un măr și un sfert de ceapă;
  • Condimentați alimentele cu turmeric și chimen. Acestea sunt două condimente similare, ambele având un conținut ridicat de curcumină, un compus antiinflamator puternic. Curcumina poate fi eficientă atât pentru prevenirea cancerului, cât și pentru tratamentul acestuia. Are efecte antioxidante puternice și protejează ficatul de daunele cauzate de medicamente și substanțe chimice;

What foods should I avoid?

  • Limitați consumul de carne conservată sau preparate din carne sau carne afumată. Sunt recomandate doar carnea de pește și de pasăre coaptă sau fiartă
  • Evitați grăsimi saturate și trans. Aceste grăsimi se găsesc în margarină, produse de patiserie, preparate și conserve din carne și manifestă asupra organismului un potențial inflamator ridicat. Din aceste motive sunt contraindicate pentru persoanele care suferă de cancer. 
  • Evitați produsele rafinate și procesate cum ar fi: pâinea albă, biscuiții, produsele de patiserie, dulciurile și pastele;
  • Nu consumați alimente de tip Fast-Food (cartofi prăjiți, hamburgeri, shaorma);
  • Evitați alimentele cu un conținut ridicat de zahăr alb;
  • Evitați băuturile îndulcite;
  • Nu luați suplimente cu fier decât doar în caz de anemie. Persoanele cu o cantitate excesivă de fier în organism sunt expuse unui risc mai mare de dezvoltare a cancerului în organism. Excesul de fier suprimă acțiunea macrofagelor și perturbă acțiunea limfocitelor, celule imunitare implicate în lupta cu cancerul;
DIET THERAPY

Ce remedii naturale sunt indicate pentru cancerul de colon?

Cu rol adjuvant în cancerul de colon, se pot utiliza suplimente/plante medicinale cu proprietăți:

  • antiinflamatoare
  • antioxidante
  • antitumorale

Suplimente nutritive

  • Coenzima Q10 – 90 mg zilnic
  • Acidophilus – Conform indicațiilor de pe etichetă
  • Extract de Maitake, Shiitake sau Reishi – Conform indicațiilor de pe etichetă
  • Acizi grași omega 3 (ulei de pește, ulei de semințe de in) – Conform indicațiilor de pe etichetă
  • Seleniu – 200 mcg zilnic
  • Vitamina A – 50000 UI zilnic
  • Vitamina E – 200 UI zilnic
  • Vitamina D3 – 400-600 UI zilnic

Plante medicinale specifice

Alte plante ce pot fi folosite

  • Astragalus, Brusture, Boswelia, Cătină, Coada șoricelului, Ceai verde, Coada calului, Fenicul, Gălbenele, Lemn dulce, Măslin (frunze), Noni
TRATAMENTE NATURALE

Recomandări privind stilul de viață

  • Faceți activitate fizică în mod regulat. Studiile au arătat că activitatea fizică scade incidența bolii canceroase. Totodată, activitatea fizică ajută la pierderea în greutate, la oxigenarea țesuturilor și la diminuarea stresului. Includeți în rutina dumneavoastră activitățile aerobe și exercițiile de forță;
  • Încercați să dormiți între 7 și 8 ore în fiecare noapte. Acest lucru vă îmbunătățește sănătatea, capacitatea de a face față bolii, starea de spirit, controlul greutății, memoria și atenția. Stabiliți ora de culcare și respectați-o. Păstrați orele de culcare în timpul săptămânii și în weekend. Evitați stimulentele precum cofeina, alcoolul și zahărul înainte de culcare;
  • Reduceți, pe cât posibil, nivelul stresului. Aceasta vă poate ajuta să vă mențineți sănătatea fizică și mentală. Iată câteva sfaturi pentru gestionarea stresului: folosiți tehnici de relaxare, cum ar fi meditația și yoga;
  • Limitați consumul de alcool. Există la ora actuală un consens științific că un consum ridicat de alcool poate provoca mai multe tipuri de cancer. Programul Național de Toxicologie al Departamentului SUA pentru Sănătate și Servicii Umane manționează și alcoolul printre agenții cancerigeni recunoscuți ;
  • Evitați sursele de radiații. Încercați, pe cât posibil, să evitați  cuptoarele cu microunde și razele X;
  • Limitați-vă expunerea la toxine din mediul înconjurător care pot crește riscul de cancer sau pot agrava starea unui cancer preexistent cum ar fi fumul de țigară, azbestul, stirenul (care se găsește în polistiren), formaldehida și tetracloretilena (percloroetilenă; „lichid de curățare uscată”), etc.;
LIFESTYLE

BIBLIOGRAPHY

  1. BENZIE IFF., WACHTEL-GALOR S.,2011: Herbal Medicine: Biomolecular and Clinical Aspects. 2nd edition.CRC Press/Taylor & Francis; 
  2. DUKE J., 1997: The Green pharmacy, The Ultimate Compendium of Natural Remedies from the World`s Foremost Authority on Healing Herbs, ed. Rodale Press;
  3. STĂNESCU U., MIRON A., HĂNCEANU M., APROTOSOAIE C., 2002: Bazele farmaceutice, farmacologice și clinice ale fitoterapiei, Vol. I, II și III, Editura G. T. Popa, Iași;
  4. PHYLLIS A. BALCH., 2010: Prescription for Nutritional Healing, Fifth edition, Avery; 
  5. TEMPLE NJ., WILSON T., BRAY GA., 2017: Nutrition Guide for Physicians and Related Healthcare Professionals, 2nd ed. 2017 Humana Press;
  6. The National Health Service (NHS) – https://www.nhs.uk/conditions/bowel-cancer/
  7. Mayoclinic https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/colon-cancer/symptoms-causes/syc-20353669
  8. WebMD  – https://www.webmd.com/colorectal-cancer/default.htm
  9. Photo source: Shutterstock.