Cancerul de ficat: Simptome, Cauze, Dieta, Stil de viata
Ce este cancerul de ficat?
- Cancerul hepatic desemnează o diviziune anormală a celulelor de la nivelul ficatului;
Care sunt caracteristicile cancerului de ficat?
- Ficatul se află în porțiunea dreaptă sus a abdomenului, sub diafragmă, în fața stomacului;
- La nivelul ficatului se cunosc mai multe tipuri de cancer. Cel mai frecvent tip de cancer hepatic este carcinomul hepatocelular, care începe în tipul principal în celule hepatice (hepatocite);
- Alte tipuri de cancer la ficat, precum colangiocarcinomul intrahepatic și hepatoblastomul, sunt mult mai puțin frecvente;
Care sunt simptomele cancerului de ficat?
- Pierdere în greutate fără a face nimic în acest sens;
- Pierderea poftei de mâncare;
- Dureri abdominale în zona ficatului;
- Greață și vărsături;
- Slăbiciune generală și oboseală;
- Umflarea abdomenului;
- Culoare galbenă a pielii și a albului ochilor (icter);
- Scaune albicioase;
Care sunt cauzele cancerului de ficat?
- Cancerul de ficat apare atunci când celulele hepatice sănătoase își modifică ritmul de diviziune;
- Celulele sănătoase cresc și se divid într-un mod ordonat pentru a vă menține corpul funcționând normal;
- Uneori, unele celule dezvoltă anomalii, determinând această creștere anarhică, aceste celule canceroase continuă să se dividă chiar și atunci când nu sunt necesare celule noi. Celulele care se acumulează formează o masă de țesut în ficat;
What are the risk factors?
- Infecția cronică cu virusul hepatic B sau C – Infecția cronică cu virusul hepatitei B (VHB) sau virusul hepatitei C (VHC) crește riscul de cancer hepatic;
- Ciroza – Această afecțiune progresivă și ireversibilă determină formarea țesutului cicatricial în ficat și crește șansele de a dezvolta cancer la ficat;
- Anumite boli moștenite ale ficatului – Bolile hepatice care pot crește riscul de cancer hepatic includ hemocromatoza și boala Wilson;
- Diabetul – Persoanele cu diabet prezintă un risc mai mare de cancer la ficat decât persoanele care nu au această afecțiune;
- Steatoza hepatică non-alcoolică – Aceasta reprezintă o acumulare de grăsime în ficat care crește riscul de cancer la ficat;
- Expunerea la aflatoxine – Aflatoxinele sunt otrăvuri produse de mucegaiuri care se pot forma pe cereale sau nuci;
- Consumul excesiv de alcool – Consumul alcoolului în cantități excesive poate duce la o serie de leziuni hepatice ireversibile și poate crește riscul de cancer hepatic;