HEPATITA: Simptome, Cauze, Tratament natural, Dieta, Stil de viata

Ce este hepatita?

  • Hepatita este o inflamaţie a ficatului determinată, de obicei, de o infecţie virală.

Care sunt caracteristicile hepatitei?

  • Ficatul este răspunzător, pe lângă altele, și de detoxifierea substanţelor dăunătoare precum toxinele, grăsimile, excesul de hormoni şi bilirubină, subprodus al globulelor roşii descompuse sau vechi;
  • Dacă ficatul este inflamat, dureros şi mărit, devine incapabil să funcţioneze normal;
  • Ca urmare, toxinele care ar fi filtrate, în mod normal prin ficat, se adună în corp, iar unii nutrienţi nu mai pot fi procesaţi şi depozitaţi corespunzător;

Care sunt tipurile de hepatita?

  • Hepatita virală A (HVA) este o boala acută a ficatului. În majoritatea cazurilor, totuşi, ficatul se vindecă în câteva luni, Hepatita A se poate dezvolta fără semne bruşte. Se poate răspândi uşor de la persoană la persoană, prin contaminarea alimentelor sau a apei cu fecale. Este foarte contagioasă;
  • Hepatita virală B (HVB) este o boală infecțioasă ce se răspândeşte prin contact cu sângele infectat (de exemplu, de la mamă la copil la naştere sau prin folosirea de seringi contaminate, de ace şi prin transfuzii de sânge) de la adulţi la copii care trăiesc impreună, prin contact sexual şi prin transfuzii de sânge. Cele mai multe persoane — 85% se vindecă de hepatita B, și doar 15% fac ciroză sau cancer de ficat;
  • Hepatita virală C (HVC) Este cea mai gravă formă de hepatită. Virusul are o evoluţie lentă, dar, în cele din urmă, devastatoare pentru ficat. În plus, persoanele cu HVC au nivel ridicat de fier în ficat, ceea ce duce la deteriorarea ficatului. Se transmite în aceeași manieră ca și hepatita virală B (HVB);
  • Hepatita virală D (HVD) Virusul hepatitei delta, apare la unele persoane deja infectate cu virusul hepatitei B. Este cel mai rar întâlnit virus, dar cel mai serios, pentru că, în acest caz, există două tipuri de hepatită care acţioneză împreună. Poate fi transmis prin contact sexual sau de la mamă la copil, la naştere;
  • Hepatita virală E (HVE) Este mai frecvent întâlnită în unele părţi ale lumii, mai ales în Mexic, în India şi în ţări asiatice şi africane. Se răspândeşte, de obicei, prin contaminare cu fecale şi este foarte periculoasă pentru femeile însărcinate. În general, nu se cronicizează;

Care sunt simptomele hepatitei?

  • Febră;
  • Slăbiciune;
  • Greaţă;
  • Vomă;
  • Dureri de cap;
  • Lipsa apetitului;
  • Dureri musculare şi de articulaţii;
  • Somnolenţă;
  • Urină închisă la culoare;
  • Scaun decolorat;
  • Disconfort abdominal;
  • Icter (îngălbenire a pielii datorată acumulării de bilirubină);
  • Nivel crescut al transaminazelor în sânge;
  • Rareori, pot apărea şi simptome ca de gripă, uşoare sau severe;

Care sunt cauzele hepatitei?

  • În principal, virusurile hepatice (VHA, VHB, VHC, VHD, VHE);
  • Hepatita se poate declanșa și de la excesul de toxine (de alcool în special), boli metabolice, infecții puternice sau autoimunitate (anticorpii acţionează impotriva ţesuturilor si celulelor organismului);
  • Hepatitele cronice (B, D, C) pot fi declanșate de ciroze biliare primare, autoimunitate, alcool, medicamente sau boli ereditare;

Ce complicații pot apărea?

  • Infecții ale căilor biliare ( colecistite);
  • Dischinezii biliare (tulburări biliare de mecanică);
  • Tulburări neurovegetative (sub formă de amețeli, frică inexplicabilă, apatie, transpirații);
  • Scăderea rezistenței generale a organismului;
  • Ciroza hepatica – este un stadiu mai avansat al hepatitei cronice;
  • Cancerul hepatic – Hepatita B poate duce la cancer hepatic fie treptat, trecând prin hepatita cronică, ciroză și ulterior cancer, fie uneori fără să se ajungă la ciroză;

Ce dietă este indicata pentru hepatita?

What foods should I eat?

  • Consumați carne de vită slabă sau de pasăre (fără piele), peşte slab (păstrăv, ştiucă, lin, biban, cod, şalău), ouă (două pe saptămână), kefir, lapte, lapte bătut, lapte vegetal, brânză de vaci (250 grame/zi), urdă, unt Ghee (unt clarificat);
  • Dintre legume sunt indicate sparanghelul, sfecla roșie, fasolea verde (păstăi), ardeiul gras, varza, varza de Bruxelles, broccoli, conopida, dovleceii, țelina, morcovul, ridichea, vânăta, usturoiul, ceapa, hreanul, anghinarea, gulia, prazul, cartofii, cartofii dulci, spanacul, ștevia, loboda, roșiile, napii, pătrunjelul, mărarul;
  • Consumați cereale integrale: grâu integral, paste integrale, porumb, ovăz, orez brun, orez basmati, secară;
  • Dintre oleaginoase sunt recomandate semințele de dovleac, semințele de chia, semințele de in, uleiul de măsline, uleiul de cânepă;
  • Fructe recomandate: mere, caise, fructe de pădure, cireșe, afine, lamâi, limete, portocale, kiwi, banane (verzi), piersici, rodii, zmeură, fragi, agrișe, căpșune, măceșe, struguri și stafide (cu moderație);
  • Condimente: anason, busuioc, dafin, chimen, cardamom, cuișoare, scorțișoară, coriandru, mărar, schinduf, ghimbir, nucșoară, mentă, muștar, sovârf, mac, șofran, tarhon, cimbru, cucurmă, vanilie, cimbru;
  • Îndulcitori: miere naturală (cu moderație), eritritol, xylitol (înlocuitor de zahăr);
  • Băuturi: ceaiuri din plante, limonade, fresh-uri din fructe cu index glicemic redus;

Ce alimente ar trebui să evit ?

  • Evitați carnea de porc, oaie, miel, rață, gâscă, vânat, pește gras (somonul, anșoa, heringul, macroul, tonul si sardinele), mezeluri, afumături, conservele de carne și pește, salamurile, afumăturile, brânzeturile grase, sărate și fermentate, untul, brânza topită, untură, slănină, sosuri, prăjeli, înghețate, creme cu unt sau margarină, prăjituri grase, ciocolată (doar ciocolata neagră este permisă);
  • Evitați ciupercile si crustaceele deoarece pot conține toxine nocive pentru ficatul deja afectat de un virus hepatic;
  • Leguminoasele trebuie consumate cu prudență: fasole, mazăre, linte;
  • Evitați orezul alb, făina albă, pâinea albă și pastele din făină albă;
  • Evitați condimentele iuți (piper, boia, hrean, ardei roșu);
  • Evitați, pe cât posibil, produsele de patiserie și îndulcitori precum zahărul alb, fructoza, mierea procesată sau încălzită, melasa, sucanatul;
  • Evitați băuturile îndulcite, siropurile, alcoolul, sucurile din comerț;
DIET THERAPY

Ce remedii naturale sunt indicate pentru hepatita?

Pentru a ameliora simptomele hepatitei se pot utiliza suplimente/plante medicinale cu proprietăți:

  • hepatoprotectoare
  • hipolipemiante
  • hipocolesterolemiante
  • anticolestatice
  • coleretice
  • colagoge

Suplimente nutritive

  • Acid alfa-lipoic – Conform indicațiilor de pe etichetă
  • Coenzima Q10 – 60 mg zilnic 
  • L-arginină – 500 mg pe zi, pe stomacul gol
  • L-cisteină – 500 mg mg pe zi, pe stomacul gol
  • Vitamina C cu bioflavonoide – 3000- 6000 mg zilnic

Plante medicinale specifice

Alte plante medicinale utilizate

Alun, Angelică, Brusture, Busuioc, Cătină, Cimbru, Coacăz negru, Coada calului, Crușin, Gălbenele, Gențiană, Ghimbir, Hrean, Ienupăr, Khella, Lemn dulce, Levănțică, Lichen de piatră, Măceș, Mentă, Mur, Nuc, Obligeană, Pătrunjel, Pelin alb, Pir, Porumb (mătase), Porumbar, Roiniță, Rozmarin, Salcie, Salvie, Schinel, Sunătoare, Șofran, Tei, Troscot, Țintaură, Urzică, Vinariță, Verbină;

TRATAMENTE NATURALE

Recomandări privind stilul de viață

  • Spălați-vă pe mâini după folosirea toaletei;
  • Păstrați-vă legumele și fructele în condiții igienice și spălați-le înainte de consum;
  • Fierbeți laptele care nu a fost pasteurizat;
  • Nu consumați apă din locuri suspicioase;
  • Nu folosiți obiecte precum periuțe de dinți, aparate de ras, pensete și foarfece de unghii în comun cu persoane necunoscute;
  • Fiți precauți când mergeți la saloanele de manichiură, pedichiură, body piercing și tatuaje;
  • Serviți ultima masă cu cel puțin 3 ore înainte de a merge la somn pentru a asigura o bună digestie și un somn odihnitor;
  • Mestecați bine alimentele înainte de a le înghiți;
  • Evitați băuturile alcoolice, mesele bogate în grăsimi și colesterol;
  • Efectuați exercitii fizice în mod regulat;
  • Reduceți pe cât posibil nivelul de stres;
LIFESTYLE

BIBLIOGRAPHY

  1. BENZIE IFF., WACHTEL-GALOR S.,2011: Herbal Medicine: Biomolecular and Clinical Aspects. 2nd edition.CRC Press/Taylor & Francis; 
  2. DUKE J., 1997: The Green pharmacy, The Ultimate Compendium of Natural Remedies from the World`s Foremost Authority on Healing Herbs, ed. Rodale Press;
  3. STĂNESCU U., MIRON A., HĂNCEANU M., APROTOSOAIE C., 2002: Bazele farmaceutice, farmacologice și clinice ale fitoterapiei, Vol. I, II și III, Editura G. T. Popa, Iași;
  4. PHYLLIS A. BALCH., 2010: Prescription for Nutritional Healing, Fifth edition, Avery; 
  5. TEMPLE NJ., WILSON T., BRAY GA., 2017: Nutrition Guide for Physicians and Related Healthcare Professionals, 2nd ed. 2017 Humana Press;
  6. The National Health Service (NHS) – https://www.nhs.uk/conditions/hepatitis/ ;
  7. Center of disease control and prevention https://www.cdc.gov/hepatitis/index.htm;
  8. WebMD  –https://www.webmd.com/hepatitis/default.htm;
  9. Photo source: Shutterstock.