HIPERCOLESTEROLEMIA: Simptome, Cauze,Tratament natural, Dieta, Stil de viata

Ce este hipercolesterolemia?

  • Hipercolesterolemia desemnează un nivel ridicat al colesterolului din sânge.

Care sunt caracteristicile hipercolesterolemiei?

  • Colesterolul este o substanță de natură lipidică produsă de ficat și este o componentă a tuturor celulelor din organism. Tot colesterolul de care are nevoie o persoană este produs în ficat, dar o altă sursă este cel alimentar, care provine din produse alimentare de origine animală precum carne, lactate, gălbenuș de ou și carnea de pește;
  • Totodată, la ora actuală există pe piață unele alimente bogate în grăsimi saturate și grăsimi trans, substanțe care pot declanșa ficatul să producă un exces de colesterol și, în unele cazuri, acest lucru poate duce la hipercolesterolemie;
  • Colesterolul este necesar pentru diferite funcții ale corpului, inclusiv sinteza membranelor celulare și a anumitor hormoni și producerea substanțelor necesare pentru digestia grăsimilor;
  • Cu toate acestea, un nivel de colesterol care este prea ridicat poate crește riscul bolilor coronariene;

Care sunt simptomele hipercolesterolemiei?

  • Dureri de picioare, mai ales când mergeți sau stați în picioare
  • Dureri în piept
  • Durere și presiune în gât, maxilar, umeri și spate
  • Tensiune sau presiune în piept și dificultăți de respirație
  • Indigestie și arsuri la stomac
  • Probleme de somn și epuizare în timpul zilei
  • Ameţeali
  • Palpitații cardiace
  • Transpirații reci
  • Vărsături și greață
  • Umflături la nivelul picioarelor, gleznelor, picioarelor, stomacului și venelor gâtului
  • Stare de leșin

Care sunt tipurile de colesterol?

Colesterolul este transportat prin sânge, atașat de proteine. Această combinație de proteine ​​și colesterol se numește lipoproteină. Există diferite tipuri de colesterol, bazate pe ceea ce transportă lipoproteina:

  • Lipoproteine ​​cu densitate scăzută (LDL). LDL, sau colesterolul „rău”, transportă particulele de colesterol prin tot corpul. Colesterolul LDL se poate acumula în pereții arterelor, făcându-le dure și înguste;
  • Lipoproteine cu ​​densitate joasă (HDL). HDL, sau colesterolul „bun”, preia excesul de colesterol și îl duce înapoi în ficat;

What are the risk factors?

  • Obesity
  • Un stil de viață sedentar
  • Consumul de alcool
  • Fumatul
  • Diabet de tip 2
  • Hypothyroidism
  • Afecțiuni cronice ale rinichilor sau ficatului
  • Stări digestive
  • Vârsta înaintată
  • O dietă bogată în grăsimi saturate și trans
  • Sexul feminin, deoarece femeile tind să experimenteze niveluri mai ridicate de LDL după menopauză

Ce complicații pot apărea?

  • Dureri în piept – Dacă arterele care vă alimentează inima cu sânge (arterele coronare) sunt afectate, este posibil să aveți dureri în piept (angină) și alte simptome ale bolii arterelor coronare
  • Infarct miocardic – Dacă plăcile de aterom se rup, se poate forma un cheag de sânge la locul de rupere a plăcii, blocând astfel fluxul de sânge în vasele care irigă miocardul
  • Accident vascular cerebral –  Similar unui atac de cord, un accident vascular cerebral apare atunci când un cheag de sânge blochează fluxul de sânge către o parte a creierului

Ce dietă este indicată în caz de hipercolesterolemie?

What foods should I eat?

  • Consumați cât mai multe legume. Consumul a 2 porții de legume în fiecare zi are un efect pozitiv asupra profilului lipidic. O porție este ½ o cană de legume;
  • Alegeți pâinea integrală, cerealele și pastele integrale;
  • Consumați ca gustare nuci simple și nesărate și fructe proaspete (în mod ideal două porții de fructe în fiecare zi);
  • Includeți în dietă leguminoasele cum ar fi: năutul, lintea, mazărea sau fasolea cel puțin de două ori pe săptămână;
  • Verificați etichetele alimentelor și alegeți cele mai scăzute produse în sodiu (sare);
  • Utilizați uleiuri sănătoase pentru gătit. Puteți folosi uleiul de susan, de măsline sau de arahide;
  • Includeți în fiecare zi 2 sau 3 porții de alimente îmbogățite cu steroli vegetali;
  • Consumați 2 sau 3 porții, a câte 150 de grame fiecare, de pește gras, în fiecare săptămână. Peștele poate fi proaspăt, congelat sau conservat;
  • Includeți până la 7 ouă în fiecare săptămână. Ouăle nu trebuie prăjite, puteți opta pentru ouă fierte sau poșate;
  • Consumați carne slabă și limitați carnea roșie neprelucrată la mai puțin de 350g pe săptămână;
  • Limitați sau evitați carnea procesată, inclusiv cârnații și salamurile;

What foods should I avoid?

  • Limitați consumul de alimente cum ar fi produse de patiserie, plăcinte, pizza, chipsuri, pește prăjit, hamburgeri și shaorma;
  • Limitați gustările sărate, grase și bogate în zahăr cum ar fi prăjiturile, produsele de patiserie, biscuiții, acadelele și ciocolata;
  • Evitați bucățile de carne grasă;
  • Evitați produsele lactate pline de grăsimi (cum ar fi lapte, smântână, brânză și iaurt);
  • Nu consumați grăsimi trans (nesănătoase) cum ar fi margarina și produsele de patiserie;
DIET THERAPY

Ce remedii naturale sunt indicate pentru hipercolesterolemie?

Pentru a reduce nivelul trigliceridelor și colesterolului se pot utiliza suplimente/plante medicinale cu proprietăți:

  • hipolipemiante
  • hipocolesterolemiante

Suplimente nutritive

  • Ulei de pește – 1000 mg de două ori pe zi
  • Fibre (fulgi de ovăz sau psyllium) – Conform indicațiilor de pe etichetă cu 30 minute înainte de masă
  • Vitamina C cu bioflavonoide – 3000- 6000 mg zilnic
  • Vitamina E – 200 UI zilnic 
  • Extract de drojdie roșie de orez chinezesc – 2,4 g zilnic

Plante medicinale specifice

Alte plante ce pot fi utilizate:

  • Ardei, Brustur, Ceai verde, Ghimbir, Limba mielului, Luminița nopții; Mesteacăn, Nuc, Salcâm japonez, Ventrilică, Vița de vie (struguri)
TRATAMENTE NATURALE

Recomandări privind stilul de viață

  • Obezitatea ridică frecvent nivelul LDL-ului, crește nivelul trigliceridelor, scade nivelul colesterolului HDL, crește tensiunea arterială și promovează problemele cardiovasculare. Pierderea în greutate scade colesterolul total și fracțiunile sale LDL și VLDL, scade trigliceridele și crește colesterolul HDL. Pierderea în greutate scade, de asemenea, tensiunea arterială și îmbunătățește controlul glicemic;
  • Activitatea fizică are un impact pozitiv asupra profilului lipidic. Persoanele supraponderale ar trebui să se angajeze în exerciții de intensitate scăzută, frecvente și pentru durate mai lungi de timp;
  • Alcoolul exercită mai multe efecte asupra nivelului de lipide, inclusiv creșterea nivelului trigliceridelor serice și scăderea nivelului HDL. Efectul său asupra colesterolului LDL pare a fi minim. Din aceste considerente este recomandat reducerea sau evitarea consumului de alcool;
  • Renunțați la fumat. Fumatul are un impact negativ asupra vâscozității sângelui și reprezintă un factor de risc suplimentar;
  • Respectați programul de activitate și somn;
  • Evitați surmenajul fizic și psihic;
  • Evitați stresul și învățați tehnici de control a stresului;
LIFESTYLE

BIBLIOGRAPHY

  1. BENZIE IFF., WACHTEL-GALOR S.,2011: Herbal Medicine: Biomolecular and Clinical Aspects. 2nd edition.CRC Press/Taylor & Francis; 
  2. DUKE J., 1997: The Green pharmacy, The Ultimate Compendium of Natural Remedies from the World`s Foremost Authority on Healing Herbs, ed. Rodale Press;
  3. STĂNESCU U., MIRON A., HĂNCEANU M., APROTOSOAIE C., 2002: Bazele farmaceutice, farmacologice și clinice ale fitoterapiei, Vol. I, II și III, Editura G. T. Popa, Iași;
  4. PHYLLIS A. BALCH., 2010: Prescription for Nutritional Healing, Fifth edition, Avery; 
  5. TEMPLE NJ., WILSON T., BRAY GA., 2017: Nutrition Guide for Physicians and Related Healthcare Professionals, 2nd ed. 2017 Humana Press;
  6. The National Health Service (NHS) – https://www.nhs.uk/conditions/high-cholesterol/
  7. Medicalnewstoday https://www.medicalnewstoday.com/articles/321844#outlook
  8. WebMD  – https://www.webmd.com/cholesterol-management/hyperlipidemia-overview
  9. Photo source: Shutterstock.