SINDROMUL DE COLON IRITABIL: Simptome, Cauze, Tratament natural, Dieta, Stil de viata

Ce este sindromul de colon iritabil?

  • Sindromul de colon iritabil este o problemă ce apare la nivelul intestinului gros ce cauzează dureri abdominale, constipație, diaree (uneori cu alternanțe între cele două);
  • Acest sindrom este, de asemenea, cunoscut sub numele de sindrom de intestin iritabil, intestin spastic sau colon spastic;

Care sunt caracteristicile sindromului de colon iritabil?

  • În cele mai multe cazuri, sindromul de colon iritabil este confundat cu o altă afecțiune inflamatorie intestinală numită colită. Aceasta este o afecțiune mult mai severă ce poate duce la lezarea colonului. Sindromul de colon iritabil nu lezează colonul;
  • Statisticile efectuate la nivel mondial, arată că aproximativ 90% dintre îmbolnăviri ar fi cauzate de încărcarea colonului cu reziduuri metabolice și depuneri de toxine;
  • În condițiile unui tranzit intestinal defectuos, are loc o încărcare exagerată a colonului ce are ca rezultat formarea plăcii mucoide. Treptat, mucusul se îngroașă, prin depuneri succesive, și aderă de pereții interni ai colonului. Aceste plăci mucoide au o culoare neagră-verzuie, asemenea unui cauciuc întărit, dur și lipicios. Astfel formată, placa mucoidă poate deveni un obstacol în calea tranzitului intestinal și în absorbția substanțelor nutritive. În consecință, vor apărea o multitudine de reacții fiziologice cum ar fi: constipație, balonări, meteorism, dureri de cap, oboseală, epuizare, șamd.;

Care sunt simptomele sindromului de colon iritabil?

  • Dureri abdominale și crampe, fie sub forma crizelor recurente, fie sub formă de durere continuă;
  • Constipație, diaree (uneori cu alternanțe între cele două);
  • Balonare;
  • Reflux gastroesofagian;
  • Modificări ale tranzitului intestinal;
  • Mucus în scaun;

Care sunt cauzele sindromului de colon iritabil?

  • Stresul psiho-emoțional;
  • Dezechilibre nutriționale (mase grase și neregulate, lipsa de fibre alimentare);
  • Consumul excesiv de alcool și cafea;
  • Medicația (în special consumul de antibiotice în exces poate crea disbioze la nivelul microflorei colonice);
  • Disfuncții hormonale ale hormonilor ce intervin în motilitatea colonică (colecistochinina și motilina);

Factori declanșatori pentru simptome?

  • Factorii ce pot cauza un episod simptomatic de colon iritabil ar putea fi:
  • Unele alimente (ciocolată, leguminoase, crucifere, lactate, mirodenii, unele fructe, alimente grase, alimente prăjite etc.;
  • Consum excesiv de alcool;
  • Excese alimentare sau ingerarea prea rapidă a alimentelor;
  • Stresul și anxietatea;
  • Modificări hormonale – cum e cazul femeilor aflate la menstruație;
  • Infecții bacteriene;

Ce dietă este indicată în cazul sindromului de colon iritabil?

What foods should I eat?

  • Consumați doar carne de vită sau de pește la grătar;
  • Consumați legume verzi, ușor gătite cum ar fi: ardei gras, roșii, salată verde, fasole verde, urzici, spanac, ștevie, andive, dovlecei, ceapă verde, usturoi;
  • Dintre amidonoase, este de preferat grâul sau orezul integral, cartofii fierți sau copți. Pentru cei cu intoleranță la gluten, puteți consuma biscuiți uscați, grisine, pâine prajită; 
  • Ouăle trebuie gătite fără grăsime (ou fiert sau poșat);
  • Consumați brânzeturi cu conținut redus de grăsime (brânză de vaci, iaurt, kefir, sana, lapte degresat, lapte bătut, telemea slabă de vacă);
  • Dintre fructe, sunt preferate cele ce nu provoacă aciditate, decojite (pere, piersici, caise, pepene galbe, banane bine coapte); Celelalte fructe se pot consuma sub formă de compot;

What foods should I avoid?

  • Evitați carnea de vânat, organele (creier, plămân, rinichi etc), mezelurile, slănina, peștele gras (somn, ton, macrou, sardine);
  • Evitați legumele verzi crude (varza, ridichile, castravetele, ardeiul iute, țelina, morcovul, etc.) sau legumele gătite (conopida, varza, brocolli etc);
  • Evitați brânzeturile grase și vechi (unt, smântână, cașcaval, brânză topită, telemea grasă, șamd);
  • Evitați legume uscate (fasolea, lintea, mazărea) și fructele precum pepenele, bananele, prunele, strugurii, merele;
  • Nu consumați nuci, alune, fistic, migdale și nici fructe uscate precum stafide, smochine, curmale;
  • Evitați, pe cât posibil, înghețata, produsele de patiserie, croissantele, prăjiturile grase, frișca;
  • Nu consumați pâine albă proaspătă sau mămăligă;
  • Evitați băuturile acidulate;
DIET THERAPY

Ce remedii naturale sunt indicate pentru sindromul de colon iritabil?

Pentru a ameliora simptomele colonului iritabil se pot utiliza suplimente nutritive / plante medicinale cu proprietăți:

  • antiseptic;
  • carminative;
  • antispasmodic;
  • sedative;
  • antiinflammatory;

Suplimente nutritive

  • Acidophilus – Conform indicațiilor de pe etichetă
  • Ulei de pește sau de semințe de in- 1000 mg de două ori pe zi
  • L-glutamină – 500 mg de 2 ori pe zi
  • Fibre (fulgi de ovăz, semințe de psyllium) – conform indicațiilor de pe etichetă

Plante medicinale specifice

Alte plante medicinale ce pot fi folosite

  • Coada șoricelului, Coada racului, Cicoare, Ghimbir, Mentă, Pătlagină, Trifoi roșu
TRATAMENTE NATURALE

Recomandări privind stilul de viață

  • Mestecați bine alimentele înainte de a le înghiți;
  • Evitați băuturile alcoolice;
  • Evitați fumatul, deoarece acest obicei contribuie în mod suplimentar la formarea plăcii mucoide;
  • Reduceți pe cât posibil nivelul de stres; 
  • Efectuați exercitii fizice în mod regulat deoarece favorizează eliberarea de endorfine și ajută la optimizarea tranzitului intestinal;
  • Tratați-vă în mod corespunzător si la timp tulburările endocrine;
  • Masați abdomenul, timp de câteva minute, în direcția acelor de ceasornic, de la colonul ascendent la cel transversal și descendent;
LIFESTYLE

BIBLIOGRAPHY

  1. BENZIE IFF., WACHTEL-GALOR S.,2011: Herbal Medicine: Biomolecular and Clinical Aspects. 2nd edition.CRC Press/Taylor & Francis; 
  2. DUKE J., 1997: The Green pharmacy, The Ultimate Compendium of Natural Remedies from the World`s Foremost Authority on Healing Herbs, ed. Rodale Press;
  3. STĂNESCU U., MIRON A., HĂNCEANU M., APROTOSOAIE C., 2002: Bazele farmaceutice, farmacologice și clinice ale fitoterapiei, Vol. I, II și III, Editura G. T. Popa, Iași;
  4. PHYLLIS A. BALCH., 2010: Prescription for Nutritional Healing, Fifth edition, Avery; 
  5. TEMPLE NJ., WILSON T., BRAY GA., 2017: Nutrition Guide for Physicians and Related Healthcare Professionals, 2nd ed. 2017 Humana Press;
  6. The National Health Service (NHS) – https://www.nhs.uk/conditions/irritable-bowel-syndrome-ibs/ ;
  7. Center of disease control and prevention https://www.niddk.nih.gov/health-information/digestive-diseases/irritable-bowel-syndrome ;
  8. WebMD  – https://www.webmd.com/ibs/guide/digestive-diseases-irritable-bowel-syndrome ;
  9. Photo source: Shutterstock.