ULCERUL GASTRO-DUODENAL: Simptome, Cauze, Tratament natural, Dieta, Stil de viata
Ce este ulcerul gastro-duodenal?
- Ulcerul gastro-duodenal cuprinde două boli distincte: ulcerul duodenal şi ulcerul gastric. Chiar dacă localizarea şi, într-o oarecare măsură şi simptomatologia diferă, cele două boli sunt descrise mereu împreună din cauza etiopatogeniei comune și modului de abordare terapeutică similară. Atât ulcerul gastric, cât și ulcerul duodenal, sunt două boli cronice ce au o multitudine de cauze, au o evoluţie clasică în pusee.
Care sunt caracteristicile ulcerului gastro-duodenal?
- Din punct de vedere anatomo – patologic cele două boli sunt caracterizate printr-o pierdere de substanţă localizată la nivelul peretelui gastric sau duodenal, care interesează mucoasa, depăşind musculara mucoasei, putând uneori cuprinde toată grosimea peretelui, limitată în general în profunzime printr-o reacţie inflamatorie;
- Ulcerul gastric este o boală frecventă în rândul populației, afectând aproximativ 10% din populația adultă. Ulcerul gastric este mai frecvent după vârsta de 50 ani, întâlnindu-se cu preponderență la femei, iar ulcerul duodenal, la vârste mai mici (între 20 – 40 ani) şi este mai frecvent la bărbaţi;
Ce implicații are bacteria Helicobacter pylori în apariția ulcerului gastro-duodenal?
- Helicobacter pylori este o bacterie bacilară Gram negativă care colonizează stratul mucos al stomacului uman;
- Această bacterie are capacitatea de a adera prin edezine la epiteliu şi de a secreta direct în celulele epiteliale toxine ce pot iniţia o reacție inflamatorie;
- La început apar reacțiile de tip acut (gastrită acută) urmate apoi de decade de inflamaţie cronică (gastrită cronică). Este utilată cu o enzimă, ureează, care are posibilitatea să scindeze ureea în CO2 şi amoniu, modalitate prin care bacteria creează un mediu cu pH mai mare în care poate supravieţui; această proprietate a ureeazei este utilizată ca principiu pentru multe teste de depistare a infecţiei cu Helicobacter pylori;
- Studiile arată că persoanele infectate cu Helicobacter pylori au risc mai mare de ulcer gastro-duodenal şi de cancer gastric;
Care sunt simptomele ulcerului gastro-duodenal?
- În cazul ulcerului duodenal, cel mai frecvent simptom este durerea localizată la nivelul epigastrului, ce apare sub formă de eroziune sau arsură. Sunt momente în care durerea poate fi percepută și ca o senzaţie de foame. Această durere/arsură se ameliorează la câteva minute după mese sau după administrarea de antiacide. Reapare însă la aproximativ după 2-3 ore după masă şi, uneori, poate trezi persoana bolnavă din somn. Episoadele dureroase pot persista de la câteva zile până la săptămâni sau luni. Acutizările ulcerului duodenal apar mai frecvent toamna şi primăvara;
- În cazul ulcerului gastric, cel mai frecvent simptom este tot durerea epigastrică însă este mai puţin specifică. Durerea se poate accentua la ingestia de alimente. Ameliorarea durerii după administrarea de antiacide sau ingestia de alimente este mai rară. În acest caz pot apărea și senzații de greaţă şi vărsături iar scăderea ponderală apare ca rezultat al anorexiei sau al aversiunii faţă de alimente, cauzată de durerea declanşata de mese. Ulcerele gastrice au tendinţa de vindecare urmată de recădere, deseori ulceraţia reapărând în aceeaşi localizare;
- Alte simptome întâlnite: pirozisul, greţurile, eructaţiile;
Care sunt cauzele ulcerului gastro-duodenal?
- Hipersecreţia de acid clorhidric, bacteria Helicobacter pylori şi acizii biliari;
- Calitatea şi cantitatea secreţiei de mucus şi bicarbonaţi care pot tampona aciditatea gastrică;
- Integritatea vascularizaţiei mucoasei gastro-duodenale;
- Fumatul;
- Consumul excesiv de alcool;
- Medicamente precum aspirina, corticosteroizii;
- Diverse diete implementate incorect;
Ce complicații pot apărea?
- Hemoragia digestivă superioară;
- Ulcer perforat;
- Stenoza pilorică;