CIROZA HEPATICA: Simptome, Cauze, Tratament natural, Dieta, Stil de viata
Ce este ciroza hepatica?
- Ciroza hepatica este o boală inflamatorie degenerativă care are drept rezultat îngroşarea şi cicatrizarea celulelor ficatului.
- Ficatul devine incapabil să funcţioneze corect din cauza ţesutului cicatrizat care împiedică trecerea normală a sângelui prin ficat.
Care sunt caracteristicile cirozei hepatice?
- Funcționalitatea optimă a ficatului este esențială pentru producerea și transportul nutrienților în organism (proteine, glucide, lipide). În ficat, acești nutrienți sunt transportați, prelucrați și apoi trimiși mai departe în organism, pentru utilizare.
- În cazul ficatului cirotic, acest mecanism complex este dereglat din cauza modificărilor structurale și funcționale ce au loc la acest nivel.
- În ciroza hepatica, dezorganizarea structurii hepatice normale are consecințe la toate nivelurile: la nivelul hepatocitului, la nivelul spațiului interstițial, dar și la nivel vascular. Astfel, toate teritoriile de schimburi organice sunt afectate de generarea de țesut fibros.
Care sunt simptomele cirozei hepatice în stadii timpurii?
- Constipaţie sau diaree;
- Febră;
- Deranjamente stomacale;
- Fatigue;
- Slăbiciune;
- Apetit scăzut;
- Mâncărimi generalizate,
- Pierdere în greutate,
- Vomă,
- Palme roşii şi umflare a abdomenului şi a picioarelor.
Care sunt simptomele cirozei hepatice în stadii tardive?
- Semne de anemie;
- Vânătăi produse de sângerarea subcutanată;
- Icter;
- Edeme;
Care sunt cauzele cirozei hepatice?
- Consumul excesiv de băuturi alcoolice;
- Hepatita virală (B sau C);
- Fibroza chistică;
- Steatoza hepatică;
- Probleme de natură metabolică moștenite genetic;
- Hepatita autoimună;
Ce complicații pot apărea?
- Presiune crescută a sângelui în venele porte. Afecțiunea se numeşte hipertensiune portală și determină subţierea vaselor de sânge, cu posibile rupturi în zona esofagului şi a stomacului.
- Acumulare de fluide în abdomen (numită ascită) sau în picioare (numită edem). Ascitele grave pot determina, presând asupra diafragmei, dificultăţi de respiraţie şi pot duce la otrăvirea sângelui.
- Insuficienţă renală, care adesea este o urmare sau un rezultat al bolii de ficat.
- Encefalopatia, boală a creierului, care poate apărea din cauza acumulării de toxine pe care, în condiții normale, ficatul le curăţa, dar pe care acum nu le mai poate neutraliza. Aceste toxine pot ajunge la creier producând stări de anxietate, somnolenţă, dezorientare şi comă.