DIABETUL: Simptome, Cauze, Tratament natural, Dieta, Stil de viata

Ce este diabetul?

  • Diabetul zaharat se referă la un grup de afecțiuni care afectează modul în care organismul folosește glucoza;

Care sunt caracteristicile diabetului?

  • Glucoza este vitală pentru organism deoarece este o sursă importantă de energie pentru celulele care alcătuiesc mușchii și țesuturile. Este, de asemenea, principala sursă de combustibil a creierului. Cauza principală a diabetului zaharat variază în funcție de tip. Dar, indiferent de ce tip de diabet aveți, acesta poate duce la exces de glucoză în sânge. Prea mult zahăr în sânge poate duce la probleme grave de sănătate;
  • Condițiile cronice de diabet includ diabetul de tip I și de tip II. Condițiile de diabet potențial reversibile includ prediabetul și diabet gestațional;
  • Prediabetul apare atunci când nivelul glucozei din sânge este mai mare decât în mod normal, dar nu suficient de mare pentru a fi clasificat drept diabet;
  • Și prediabetul este adesea precursorul diabetului cu excepția cazului în care se iau măsuri adecvate pentru a preveni progresia;
  • Diabetul gestațional apare în timpul sarcinii, dar se poate remedia după nașterea copilului;
  • Diabetul de tip I poate apărea la orice vârstă, deși apare adesea în timpul copilăriei sau adolescenței. Diabetul de tip II, cel mai frecvent, poate apărea la orice vârstă, deși este mai frecvent la persoanele cu vârsta peste 40 de ani;

Care sunt simptomele diabetului?

Simptomele diabetului variază în funcție de nivelul glicemiei din sânge. Unele persoane, în special cele cu prediabet sau diabet de tip II, pot să nu prezinte de fiecare dată simptome. În diabetul de tip I, simptomele tind să apară rapid și să fie mai severe. Unele dintre semnele și simptomele diabetului de tip I și ale diabetului de tip II sunt:

  • Polidipsie (sete);
  • Poliurie (urinare frecventă);
  • Polifagie (foame extremă);
  • Pierderea în greutate;
  • Cetonurie (prezența corpilor cetonici în urină);
  • Fatigue;
  • Iritabilitate;
  • Vedere neclară;
  • Vindecare lentă a rănilor;
  • Infecții frecvente;

Care sunt cauzele diabetului?

Cauzele diabetului de tip I

  • Nu se cunoaște cauza exactă a diabetului de tip I. Ce se știe este că este o boală autoimună în care sistemul imunitar atacă și distruge celulele producătoare de insulină din pancreas;
  • Pancreasul nu mai produce o cantitate suficientă de insulină și glucoza nu mai poate intra în celulele corpului și se acumulează în fluxul sanguin;
  • Acest tip de diabet este considerat a fi cauzat de o combinație între susceptibilitate genetică și factorii de mediu, deși nu se cunosc exact acești factori;
  • Se presupune că supraponderalitatea ar putea fi un factor de risc al diabetului de tip I;

Cauzele prediabetului și diabetului de tip II

  • În cazul prediabetului care poate duce la diabet de tip II cât și în cazul diabetului de tip II, celulele devin rezistente la acțiunea insulinei, iar pancreasul nu este capabil să producă suficientă insulină pentru a depăși această rezistență;
  • Astfel, în loc să ajungă în celule, glucoza se acumulează în fluxul sanguin. Se consideră că factorii genetici și de mediu joacă un rol și în dezvoltarea diabetului de tip II;
  • Supraponderalitatea este asociată cu diabetul de tip II, dar nu toți cei cu tip II sunt supraponderali;

Cauzele diabetului gestațional

  • În timpul sarcinii, placenta produce hormoni pentru a menține sarcina. Acești hormoni vă fac ca celulele să fie mai rezistente la insulină;
  • În mod normal, pancreasul răspunde producând suficientă insulină suplimentară pentru a depăși această rezistență dar uneori, pancreasul nu poate ține pasul;
  • Când se întâmplă acest lucru, glucoza nu poate pătrunde în celule și rămâne prea mult în sânge, ducând la diabet gestațional;

What are the risk factors?

Factori de risc pentru diabetul de tip I

  • Istoricul familial;
  • Factori de mediu;
  • Prezența autoanticorpilor în sânge;

Factori de risc pentru prediabet și diabet de tip II

  • Greutatea;
  • Sedentarismul;
  • Istoricul familial;
  • Vârsta înaintată;
  • Diabetul gestațional;
  • Sindromul ovarului polichistic;
  • Tensiune arterială crescută;
  • Niveluri anormale de colesterol și trigliceride;

Factori de risc pentru diabetul gestațional

  • Vârsta peste 25 de ani;
  • Istoricul familial;
  • Suparaponderalitatea;

Ce complicații pot apărea?

  • Bolile cardiovasculare;
  • Afectarea nervilor (neuropatie);
  • Afectarea rinichilor (nefropatie);
  • Afectarea ochilor (retinopatie);
  • Piciorul diabetic;
  • Afecțiuni ale pielii;
  • Afectarea auzului;
  • Boala Alzheimer;
  • Depresie;

Ce dietă este indicată în caz de diabet?

What foods should I eat?

  • Consumați cât mai multe legume și fructe. Dintre legume sunt indicate: broccoli, varza, conopida, morcovul, verdețurile, ardeii, roșiile,etc. Fructele recomandate sunt: portocalele, pepenele galben, fructele de pădure, merele, bananele verzi și kiwi. Fructele și legumele sunt bogate în fibre alimentare. Aportul de alimente bogate in fibre trebuie încurajat însa nu există argumente pentru recomandarea unui aport de fibre mai mare decât pentru populația generală;
  • Dietele cu reducerea aportului de hidrati de carbon la 130 g/zi nu sunt recomandate în suprapondere si obezitate. Efectele pe termen lung ale acestor diete nu se cunosc si chiar daca pot produce scăderi în greutate pe termen scurt, pe termen lung efectul este același cu dietele hipolipidice și efectul lor asupra riscului cardiovascular sunt incerte. Consumați doar cereale integrale: grâu, orez, ovăz, făină de porumb, orz și quinoa;
  • Ca și surse de proteine animale, sunt recomandate: carnea de pește, vită, pui sau curcan (fără piele), ouăle. Sursele cele mai bune de proteine vegetale pentru diabetici sunt nucile, năutul, lintea, soia și tofu;
  • Dintre lactate, sunt de preferat cele cu conținut scăzut de grăsimi (consumați cu moderație smântână și unt), lapte sau lapte fără lactoză dacă aveți intoleranță la lactoză;
  • Consumați alimente bogate în grăsimi sănătoase cum ar fi canola și uleiul de măsline, uleiul de in, nucile și semințe, avocado, etc; Utilizați uleiuri atunci când gătiți alimente în loc de unt, smântână, untură sau margarină;

What foods should I avoid?

  • Evitați alimente prăjite și alte alimente bogate în grăsimi saturate și grăsimi trans;
  • Reduceți aportul de sare sau alimente sărate;
  • Evitați dulciurile cum ar fi produsele de patiserie, bomboanele și înghețata;
  • Nu consumați băuturi cu zaharuri adăugate, cum ar fi sucuri îndulcite și energizante;
  • Dacă beți alcool, consumați cantități moderate. Dacă utilizați insulină sau medicamente pentru diabet, alcoolul vă poate reduce nivelul glicemiei. Acest lucru este valabil mai ales dacă nu ați mâncat de ceva vreme. Cel mai bine este să mâncați ceva atunci când beți alcool;
DIET THERAPY

Ce remedii naturale sunt indicate pentru diabet?

Ca adjuvant în diabetul de tip II, prediabet sau diabetul gestațional se pot utiliza suplimente/plante medicinale cu proprietăți:

  • hipoglicemiante
  • regeneratoare a celulelor beta pancreatice

Suplimente nutritive

  • Acid alfa-lipoic – Conform indicațiilor de pe etichetă
  • L-carnitină – 500 mg de 2 ori pe zi
  • Picolinat de crom – 400-600 mcg zilnic
  • Vanadiu – Confom indicațiilor de pe etichetă
  • Zinc – 50-80 mg zilnic

Plante medicinale specifice

Alte plante care se pot folosi

  • Anginare, Brusture, Busuioc, Ceapă, Cicoare, Coacăz negru, Fenicul, Ienupăr, Lichen de piatră, Luminița nopții, Păpădie, Porumbar, Salcâm japonez, Salvie, Saschiu roz, Troscot, Țelină, Urzică, Usturoi
TRATAMENTE NATURALE

Recomandări privind stilul de viață

  • La persoanele supraponderale și obeze insulinorezistente, chiar și reducerile modeste ale greutății pot reduce insulinorezistența;
  • Activitatea fizică si modificările comportamentale sunt componente importante ale programului de reducere a greutății, mai ales în menținerea acesteia pe termen lung;
  • Dacă nu sunteți o persoană activă este timpul să fiți.  Mergeți pe jos, mergeți cu bicicleta sau jucați jocuri video active. Obiectivul ar trebui să fie 30 de minute de activitate zilnică. Un stil de viață activ vă ajută să vă controlați diabetul prin reducerea glucozei din sânge. De asemenea, vă scade șansele de a suferi de boli de inimă. În plus, vă poate ajuta să pierdeți kilogramele în plus și să ușurați stresul;
  • Gestionați stresul. Când sunteți stresat, nivelul glicemiei din sânge crește. Și când sunteți anxios, se întâmplă la fel. Găsiți modalități de ameliorare a stresului prin tehnici de respirație, yoga sau hobby-uri care vă relaxează;
  • Renunțați la fumat. Diabetul poate predispune la boli cum ar fi boli de inimă, boli de ochi, accident vascular cerebral, boli de rinichi, boli ale vaselor de sânge, leziuni ale nervilor și probleme ale picioarelor. Dacă fumați, șansele de a avea aceste probleme sunt și mai mari;
  • Evitați sau reduceți consumul de alcool. American Diabetes Association este de părere că femeile care consumă alcool nu ar trebui să bea mai mult de un pahar de băutură pe zi, iar bărbații să nu aibă mai mult de două. Alcoolul poate duce la creșterea glicemiei;
LIFESTYLE

BIBLIOGRAPHY

  1. BENZIE IFF., WACHTEL-GALOR S.,2011: Herbal Medicine: Biomolecular and Clinical Aspects. 2nd edition.CRC Press/Taylor & Francis; 
  2. DUKE J., 1997: The Green pharmacy, The Ultimate Compendium of Natural Remedies from the World`s Foremost Authority on Healing Herbs, ed. Rodale Press;
  3. STĂNESCU U., MIRON A., HĂNCEANU M., APROTOSOAIE C., 2002: Bazele farmaceutice, farmacologice și clinice ale fitoterapiei, Vol. I, II și III, Editura G. T. Popa, Iași;
  4. PHYLLIS A. BALCH., 2010: Prescription for Nutritional Healing, Fifth edition, Avery; 
  5. TEMPLE NJ., WILSON T., BRAY GA., 2017: Nutrition Guide for Physicians and Related Healthcare Professionals, 2nd ed. 2017 Humana Press;
  6. The National Health Service (NHS) – https://www.nhs.uk/conditions/diabetes/
  7. Mayoclinic.- https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/diabetes/symptoms-causes/syc-20371444
  8. WebMD  – https://www.webmd.com/diabetes/default.htm
  9. Photo source: Shutterstock.