Ce dieta este indicata pentru diabetici?

Published in Nutritia starilor patologice 15 April 2021

O alimentație sănătoasă vă poate ajuta să preveniți, să controlați și chiar să reversaț diabetul. Astfel, vă puteți bucura în continuare de mâncare fără să vă simțiți flămânzi sau lipsiți de energie. 

Fie că încercați să preveniți sau să controlați diabetul, nevoile dvs. nutriționale sunt practic aceleași ca și la cei sănătoși, deci nu există un anumit tip de dietă. Totuși, trebuie să fiți atenți la unele dintre alegerile dvs. alimentare, în special la carbohidrații pe care îi consumați. 

CE ALIMENTE AR TREBUI SĂ CONSUM?

  • Consumați cât mai multe legume și fructe Dintre legume sunt indiate: broccoli, varza, conopida, morcovul, verdețurile, ardeii, roșiile,etc. Fructele recomandate sunt: portocalele, pepenele galben, fructele de pădure, merele, bananele verzi și kiwi. Fructele și legumele sunt bogate în fibre alimentare. Aportul de alimente bogate in fibre trebuie încurajat însa nu există argumente pentru recomandarea unui aport de fibre mai mare decât pentru populația generală;

  • Dietele cu reducerea aportului de hidrati de carbon la 130 g/zi nu sunt recomandate în suprapondere si obezitate Efectele pe termen lung ale acestor diete nu se cunosc si chiar daca pot produce scăderi în greutate pe termen scurt, pe termen lung efectul este același cu dietele hipolipidice și efectul lor asupra riscului cardiovascular sunt incerte. Consumați doar cereale integrale: grâu, orez, ovăz, făină de porumb, orz și quinoa;

     

  • Ca și surse de proteine animale, sunt recomandate: carnea de pește, vită, pui sau curcan (fără piele), ouăle. Sursele cele mai bune de proteine vegetale pentru diabetici sunt nucile, năutul, lintea, soia și tofu;

  • Dintre lactate, sunt se preferat cele cu conținut scăzut de grăsimi (consumați cu moderație smântână și unt);
    lapte sau lapte fără lactoză dacă aveți intoleranță la lactoză;

  • Consumați alimente bogate în grăsimi sănătoase cum ar fi canola și uleiul de măsline, uleiul de in, nucile și semințe, avocado, etc;
    Utilizați uleiuri atunci când gătiți alimente în loc de unt, smântână, scurtare, untură sau margarină;

CE ALIMENTE AR TREBUI SĂ EVIT?

  • Evitați alimente prăjite și alte alimente bogate în grăsimi saturate și grăsimi trans;

  • Reduceți aportul de sare sau alimente sărate;

  • Evitați dulciurile cum ar fi produsele de patiserie, bomboanele și înghețata;

  • Nu consumați băuturi cu zaharuri adăugate, cum ar fi sucuri îndulcite și energizante;

  • Dacă beți alcool, consumați cantități moderate. Dacă utilizați insulină sau medicamente pentru diabet, alcoolul vă poate reduce nivelul glicemiei. Acest lucru este valabil mai ales dacă nu ați mâncat de ceva vreme. Cel mai bine este să mâncați ceva atunci când beți alcool;

BIBLIOGRAPHY

  1. PHYLLIS A. BALCH., 2010: Prescription for Nutritional Healing, Fifth edition, Avery; 
  2. TEMPLE NJ., WILSON T., BRAY GA., 2017: Nutrition Guide for Physicians and Related Healthcare Professionals, 2nd ed. 2017 Humana Press;
  3. The National Health Service (NHS) – https://www.nhs.uk/conditions/diabetes/
Pentru un plan nutrițional personalizat

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *