Glutenul este un grup de proteine care se găsește în anumite cereale cum ar fi grâul, secara și orzul. Glutenul permite pâinii să crească și îi oferă acesteia o textură masticabilă. Deși glutenul este sigur pentru majoritatea oamenilor, cei cu afecțiuni precum boala celiacă sau intoleranță la gluten ar trebui să-l evite deoarece poate avea efecte adverse grave asupra sănătății. Urmarea unei diete fără gluten necesită o atenție deosebită când alegem alimentele pe care le consumați. Iată care sunt alimentele pe care ar trebui să le consumați și pe cele care ar trebui să le evitați.
CE ALIMENTE AR TREBUI SĂ CONSUMAȚI?
Consumați orez, porumb, cartofi, soia, paste făinoase din făină fără gluten, chia, quinoa, amaranth;
Dintre legume și fructe, consumați-le pe cele fără adausuri;
Consumați carne, lactate, ouă, grăsimi, supe fără adausuri industriale;
Ca și dulciuri puteți include în dietă miere, zahăr sau gemuri;
Introoduceți în dietă melasa. Aceasta este bogată în fier și vitamine din complexul B. Persoanele care suferă de boala celiacă au nevoie de alimente bogate în fier și complexul B;
Dintre băuturi, puteți consuma ceaiuri din plante, cafea, cacao, cucuri din fructe sau vin;
CE ALIMENTE AR TREBUI SĂ EVITAȚI?
Evitați cerealierele şi derivate care conţin grâu, orz, ovăz, secară cum ar fi: pâinea, biscuiţii, grişul, spaghetti, muesli, malţul, hrişca și meiul;
Evitați legumele și fructele cu sosuri/creme, conserve din comerț;
Nu consumați carne, lactate, ouă grăsimi, supe cu adausuri industriale cu gluten;
Evitați produsele de patiserie, îngheţată și ciocolată;
Nu consumați ketchup, muştar și unele condimente;
Dintre băuturi, evitați cappucinoul de la automat, ginul, whiskeyul sau berea;
BIBLIOGRAPHY
PHYLLIS A. BALCH., 2010: Prescription for Nutritional Healing, Fifth edition, Avery;
TEMPLE NJ., WILSON T., BRAY GA., 2017: Nutrition Guide for Physicians and Related Healthcare Professionals, 2nd ed. 2017 Humana Press;