Ce dieta este indicata in litiaza renala?
Studiile efectuate până în prezent indică faptul că nu există un anumit plan dietetic pentru litiaza renală. Cu toate acestea, există o serie de alimente care dacă sunt introduse în dietă sau altele restricționate, pot avea un impact favorabil în evoluția acestei patologii.
CE ALIMENTE AR TREBUI SĂ CONSUMAȚI?
Consumați multe lichide (cca. 2-3 litri pe zi). Consumați apă plată oligominerală, limonadă sucuri din fructe (pepene roșu, fructe de pădure, afine, lămâie, portocale, etc.), cu excepția sucului de grapefruit și a sucurilor îndulcite din comerț. Acestea obice vă ajuta la producerea de urină mai puțin concentrată și la asigurarea unui volum de urină de cel puțin 2,5 L / zi;
Consumați alimente bogate în calciu. Dacă aportul de calciu este scăzut, nivelurile de oxalat pot crește. Este de preferat să vă luați calciu din alimente, mai degrabă decât din suplimente, deoarece foarte multe dintre ele nu sunt eficiente. Sursele bune de calciu includ lapte, iaurt, brânză de vaci și alte tipuri de brânzeturi. Sursele vegetariene de calciu includ leguminoasele, tofu, legume verzi închise, nuci, semințe și melasă neagră. Dacă nu vă place gustul laptelui de vacă sau, dacă aveți intoleranță la lactoză, încercați lapte fără lactoză sau lapte de soia fortificat;
Asigurați-vă că includeți alimente bogate în vitamina D în fiecare zi. Vitamina D ajută organismul să absoarbă mai mult calciu. Multe alimente sunt îmbogățite cu această vitamină. Se găsește în peștii grași cum ar fi somonul, gălbenușurile de ouă și brânza;
Consumați o cantitate moderată de proteine. Consumul ridicat de proteine va determina rinichii să elimine mai mult calciu, prin urmare acest lucru poate determina formarea calculilor renali;
CE ALIMENTE AR TREBUI SĂ EVITAȚI?
Limitați alimentele cu conținut ridicat de oxalat. Alimentele bogate în această substanță chimică pot crește riscul de formare a calculilor renali. Dacă ați avut deja pietre la rinichi, vă recomandăm să reduceți sau să eliminați complet oxalații din dieta dumneavoastră. Dacă mâncați alimente care conțin oxalați, asigurați-vă întotdeauna că mâncați sau beți o sursă de calciu cu ele. Acest lucru va ajuta oxalatul să se lege de calciu în timpul digestiei, înainte ca acesta să ajungă la rinichi. Alimentele bogate în oxalat includ: spanacul, ciocolata, tărâțea de grâu, sfecla, rubarba, cartofii dulci etc.;
Evitați aportul ridicat de sare. Consumul ridicat de sodiu crește calciul în urină, ceea ce vă crește șansele de a dezvolta pietre. Dieta cu conținut scăzut de sare este, de asemenea, importantă pentru a controla tensiunea arterială;
Evitați dozele mari de suplimente de vitamina C. Se recomandă să luați 60 mg / zi de vitamina C (pe baza aportului dietetic de referință). Cantități în exces de 1000 mg / zi sau mai mult pot produce mai mult oxalat în organism la persoanele care suferă de litiază renală;
Nu beți cola sau băuturile îndulcite acidulate. Cola are un conținut ridicat de fosfați, o altă substanță chimică care poate favoriza formarea calculilor renali. Reduceți sau eliminați aportul de zahăr adăugat. Zaharurile adăugate sunt zaharuri și siropuri care se adaugă la alimentele și băuturile procesate. Adăugarea zaharozei și a fructozei poate crește riscul apariției pietrelor la rinichi;
Fiți cu ochii pe cantitatea de zahăr pe care o consumați în alimentele procesate, cum ar fi tortul, prăjiturile, băuturile răcoritoare și sucurile. Alte denumiri comune pentru zahărul adăugat includ siropul de porumb sau fructoză cristalizată, Ca îndulitori este de preferat să folosiți mierea, nectarul de agave, siropul de orez brun și zahăr din trestie;
BIBLIOGRAPHY
- PHYLLIS A. BALCH., 2010: Prescription for Nutritional Healing, Fifth edition, Avery;
- TEMPLE NJ., WILSON T., BRAY GA., 2017: Nutrition Guide for Physicians and Related Healthcare Professionals, 2nd ed. 2017 Humana Press;
- WebMD – https://www.webmd.com/kidney-stones/default.htm