Ce diete sunt indicate pentru scleroza multipla (SM)?

Published in Nutritia starilor patologice 13 April 2021

În ceea ce privește recomandările nutriționale pentru scleroza multiplă, nu există suficiente dovezi care să indice că o anumită dietă ar putea preveni sau trata scleroza multiplă (SM). Există totuși unele alimente care ar putea modula activitatea sistemului imunitar, prevenind astfel degenerarea tecilor de mielină a neuronilor.

CE ESTE SCLEROZA MULTIPLĂ ?

  • Scleroza multiplă (SM) este una dintre cele mai puțin cunoscute patologii. Nici până la ora actuală nu se cunoaște exact ce o provoacă și ce factori influențează progresia și evoluția acesteia.

  • SM începe cu leziuni inflamatorii localizate la nivelul tecilor de mielină care înconjoară fibrele nervoase. Aceste leziuni sunt provocate de propriul sistem imunitar interferează cu impulsurile nervoase, ducând la simptome precum slăbiciunea musculară, pierderea vederii și alte tulburări fiziologice.

POT MODIFICĂRILE DIETETICE SĂ INFLUENȚEZE EVOLUȚIA SCLEROZEI MULTIPLE?

  • O discuție la o conferință europeană din noiembrie 2018 privind SM a revizuit investigațiile cu privire la rolul alimentației în încetinirea progresiei acestei boli autoimune. Rezultatele unui studiu observațional efectuate la Johns Hopkins pe 280 de pacienți cu SM au arătat că cei care au avut o dietă sănătoasă, au avut o viteză de reacție mai bună, au putut merge mai bine și au avut o dexteritate mai bună comparativ cu pacienții ai căror diete nu au fost la fel de sănătoase. Această dietă sănătoasă a inclus multe fructe, legume, leguminoase, fructe de mare, proteine ​​vegetale, cereale integrale și grăsimi mononesaturate.

  • Un alt studiu, efectuat la Spitalul Mount Sinai din New York a analizat pacienții tineri cu SM timpurie pentru a vedea dacă dieta bogată în grăsimi monoinsaturate, grăsimi polinesaturate și grăsimi saturate afectează atrofia materiei cerebrale. Cercetătorii nu au observat asocieri între consumul de grăsimi polinesaturate sau saturate și gradul de atrofiere cerebrală, dar au observat însă un grad mult mai redus de atrofiere cerebrală la pacienții al căror aport de grăsimi monoinsaturate a fost ridicat, sugerând faptul că aceste grăsimi ar putea avea un rol protector asupra tecii de mielină.

ESTE INDICATĂ DIETA KETOGENICĂ ÎN MS?

  • Investigațiile privind dieta ketogenică modificată asupra SM au fost realizate la Universitatea din Virginia. Deita ketogenică este o dietă foarte săracă în carbohidrați și bogată în grăsimi. Acest tip de dietă a fost folosită de mult timp pentru tratarea epilepsiei rezistente la medicamente la tineri și copii. Deși este o dietă foarte greu de urmat, cercetătorii din Virginia au reușit să recruteze 20 de pacienți care să se alăture studiului și să rămână în studiu timp de șase luni. La finalul studiului, autorii au raportat o diminuare a oboselii și depresiei în cazul tuturor pacienților

DAR DIETA MEDITERANEANĂ?

  • Studiul privind efectele dietei mediteraneene asupra SM a fost realizat pe Muntele Sinai. Pentru aceasta s-a folosit o variantă modificată a dietei mediteraneene care conținea pește, nuci, avocado, fructe și legume și cereale integrale, dar fără carne și produse lactate. Autoarea studiului, Ilana Katz Sand, a observat o reducere semnificativă statistic a oboselii în rândul pacienților care s-au alăturat studiului și care au urmat dieta timp de șase luni, precum și îmbunătățiri ale impactului bolii asupra calității vieții. Ea a mai spus că mulți dintre pacienți „simțeau cu adevărat că viața lor era mai bună și că erau mai sănătoși”. Dr. Sand a adăugat că unele dintre îmbunătățiri pot fi legate și de pierderea în greutate deoarece pacienții care au participat în grupul de studiu au pierdut în medie șase kilograme pe durata desfășurării acestuia.

CONCLUZII ȘI SUGESTII 

  • Aceste noi descoperiri sunt destul de promițătoare dar sunt necesare cercetări suplimentare, efectuate pe un număr mai mare de indivizi pentru a fi concludente.

  • În orice caz, o dietă mediteraneană personalizată poate fi o momentan cea mai eficientă soluție dietetică în cazul pacienților cu SM.

BIBLIOGRAPHY

  1. Stephen Krieger, Ilana Katz Sand, “Can Diet Alter Brain Function in MS?“ Medscape, November 5, 2018, medscape.com/viewarticle/904116#vp_3
Pentru un plan nutrițional personalizat

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *