Dietele bogate in carbohidrati pot cauza cancer mamar?

Published in Nutritia starilor patologice 14 April 2021

O dietă bogată în carbohidrați poate să crească riscul de cancer mamar? Ce alimente sunt indicate pentru a preveni acest tip de cancer?

DIETA ȘI CANCERUL MAMAR

  • Problema dietei și a cancerului mamar este una destul de complexă. Este bine cunoscut faptul că anumite tipuri de grăsimi par a avea un rol protector împotriva cancerului, iar altele par să crească riscul de apariție a tumorilor. Grăsimile cu rol protector sunt cele mononesaturate (acizii grași esențiali omega-3 care se găsesc în somon, nuci și semințele de in). Grăsimile saturate din produsele de origine animală și grăsimile trans (care se găsesc în uleiurile parțial hidrogenate) par să crească riscul de cancer mamar cât și a bolilor cardiovasculare. 

CE DOVEZI ȘTIINȚIFICE EXISTĂ?

  • O corelație dintre dietă și cancerul mamar a fost evidențiată într-un studiu publicat în jurnalul Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention în 2004. Rezultatele studiului au sugerat că dietele bogate în carbohidrați ar putea crește riscul dezvoltării acestui tip de cancer. Studiul a fost realizat în Mexic și a fost sponsorizat de CDC (Centrul de Control și Prevenirea Bolilor), Ministerul Sănătății din Mexic și Institutul American pentru Cercetarea Cancerului. Cercetatorii au comparat dietele a 475 de femei mexicane diagnosticate cu cancer mamar cu dietele unui grup de control reprezentat de 1391 de femei sănătoase de aceeași vârstă, care au avut factori de risc similari pentru cancerul mamar ca și femeile care au dezvoltat boala.

  • Studiul a arătat că femeile din grupul cu diete ce aveau un conținut de carbohidrați de peste 62% au avut de 2,2 ori mai multe șanse de a dezvolta un cancer mamar decât cele al căror aport de carbohidrați a fost cu 52% sau mai redus.

  • Studiul a mai evidențiat că riscul de cancer mamar a fost oarecum mai mic în rândul femeilor care au consumat o cantitate mai mare de fibre insolubile (compuși care se găsesc în cerealele integrale, fructe și legume).

  • Trebui precizat faptul că majoritatea femeilor consumă mai puțini carbohidrați decât femeile din acest studiu și, de asemenea, consumă carbohidrați diferiți. Carbohidrații din fieta femeilor mexicane sunt preponderent pe bază de porumb, cum ar fi tortilla sau alte rețete specifice zonei precum și băuturi răcoritoare îndulcite.

CONCLUZII ȘI SUGESTII

  • Acest studiu nu sugerează neapărat că femeile ar trebui să adopte diete cu conținut redus de carbohidrați pentru a se proteja împotriva cancerului mamar.

  • Dacă doriți să reduceți carbohidrații, limitați-i pe cei cu un indice glicemic ridicat, dar asigurați-vă că includeți multe fructe și legume sănătoase în dieta dvs.

  • Totodată, evitați grăsimile trans, reduceți consumul de grăsimi saturate și consumați ulei de măsline, somon sălbatic din Alaska, sardine, nuci și semințe de in pentru a obține omega-3.

BIBLIOGRAPHY

  1. Martha J ShrubsoleYu-Tang GaoQiuyin CaiXiao Ou ShuQi DaiJames R HébertFan JinWei Zheng- MTHFR polymorphisms, dietary folate intake, and breast cancer risk: results from the Shanghai Breast Cancer Study, 2004 Feb;13(2):190-6.

     

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *