O posibila cauza a intolerantei la gluten

Published in Planuri dietetice gluten-free 29 May 2021

În ultimii ani, cel puțin patru studii au arătat faptul că cei născuți primavara sau vara au un risc mai mare de a dezvolta boala celiacă. Care sunt totuși argumentele științifice ale acestei constatări?

CE ESTE BOALA CELIACĂ?

  • La ora actuală, produsele fără gluten sunt mai răspândite ca niciodată. Începând de la pâine și terminând cu chipsuri și deserturi, există pe piață o gamă variată de sortimente de produse fără gluten. Creșterea numărului de produse fără gluten pe piață are un motiv bine întemeiat. Doar în SUA există aproximativ 18 milioane de persoane care au un anumit grad de sensibilitate la gluten, potrivit lui Alessio Fasano, director al Centrului de Cercetare Celiacă al Universității din Maryland. Conform aceleiași surse, 3 milioane de americani (aproximativ 1 la sută din populație) au boala celiacă.

  • Glutenul este o proteină care se găsește în principal în alimentele care conțin grâu, orz sau secară. Pentru persoanele cu boală celiacă are practic loc o „bătălie” între gluten și sistemul lor imunitar care duce la distrugerea unor formațiuni de la nivelul intestinului, asemănătoare degetelor, numite vilozități. Aceste formațiuni acoperă intestinul subțire și absorb substanțele nutritive. Împiedecarea proceselor de absorbție duce la apariția unor carențe de nutrienți care vor provoca o mare varietate de probleme de sănătate.

  • Nici până în prezent, nu se știe ce cauzează de fapt boala celiacă, o boală autoimună care are ca rezultat provocarea a o serie de complicații digestive și alte probleme de sănătate mai grave.

O POSIBILĂ CAUZA SURPRINZĂTOARE A BOLII CELIACE

  • În ultimii ani, cel puțin patru studii au indicat faptul că persoanele născute primăvara sau vara au o predispoziție mai mare de a face boala celiacă. Desigur, în unele cazuri riscul a fost foarte mic, dar este suficient ca unii cercetători să observe acest fenomen. Unul dintre cele mai recente studii, publicat în Journal of Pediatrics în octombrie 2012, a analizat pacienți cu boală celiacă diagnosticată. Mai mulți s-au născut primăvara decât orice alt anotimp. În mod clar, niciun model matematic și statistic nu va explica toate cazurile de boală celiacă, este fără îndoială, o problemă de sănătate multifactorială, dar este un indiciu important.

  • Probabil vă întrebați ce legătură are anotimpul în care v-ați născut cu dezvoltarea bolii celiace. Bebelușii încep de obicei să mănânce alimente care conțin gluten la aproximativ 6 luni. Cei născuți în lunile mai calde ar fi inițial expuși la gluten iarna, când infecțiile virale precum cele cu virus gripal sunt mai frecvente. Unii cercetători suspectează că expunerea timpurie la infecții virale poate juca un rol în modul în care corpul nostru răspunde la gluten.

  • Teoria conform căreia factorii de mediu de la începutul vieții joacă un rol în dezvoltarea unei boli autoimune nu este cu totul nouă. Cercetătorii au observat că există o conexiune între acești factori și riscul de a dezvolta și cu alte boli autoimune pe lângă boala celiacă, cum ar fi: diabetul de tip I, dermatita atopică, bolile autoimune ale tiroidei și scleroza multiplă.

CARE SUNT SURSELE DE GLUTEN?

  • Principalele surse de gluten sunt pâinea, prăjiturile și pastele. Totuși, această proteină își găsește și calea în multe ingrediente utilizate în mod obișnuit în alimentele procesate ca stabilizatori, emulgatori și agenți de îngroșare.

  • Supele și tocanele conservate conțin adesea amidon de grâu modificat. Berea și whisky-ul sunt obținute folosind grâu și alte cereale în procesul de distilare și fermentație alcoolică.

  • Unele mărci de oțet, sos de soia și chiar sosuri pentru salate conțin gluten, deci este important să citiți îndeaproape listele de ingrediente când cumpărați astfel de produse alimentare.

CÂND TREBUIE SĂ ÎȚI FACI GRIJI ÎN PRIVINȚA BOLII CELIACE?

  • Unele simptome frecvente ale bolii celiace sunt gazele, balonarea, constipația și diareea. Dincolo de problemele digestive, boala este implicată într-o listă imensă de simptome, inclusiv artrita, anemia, infertilitatea și osteoporoza.

  • Dacă considerați că ați putea fi sensibil la gluten sau aveți boală celiacă, programați-vă pentru un consult de specialitate dar continuați să mâncați pâine și paste până când medicul dumneavoastră vă spune altfel. Asta deoarece, dacă mergeți la control după ce urmați o dietă fără gluten, este mai dificil să fiți diagnosticat cu această boală.

  • Uneori, chiar și persoanele care au un test negativ pentru boala celiacă și nu prezintă leziuni observabile ale intestinelor pot avea sensibilitate la gluten. Această sensibilitate poate provoca simptome similare cu cele ale bolii celiace sau a unei alergii la grâu.

BIBLIOGRAPHY

  1. ANNA MYLÉUS, O. HERNELL și colab. 2012: Early infections are associated with increased risk for celiac disease: an incident case-referent studyz, BMC Pediatrics.
  2. PHYLLIS A. BALCH., 2010: Prescription for Nutritional Healing, Fifth edition, Avery; 
  3. TEMPLE NJ., WILSON T., BRAY GA., 2017: Nutrition Guide for Physicians and Related Healthcare Professionals, 2nd ed. 2017 Humana Press;

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *