Care este cea mai buna pozitie pentru dormit?

Published in Odihnă și somn 5 April 2021

Care sunt recomandările specialiștilor cu privire la poziția optimă de dormit? Dormitul pe spate este eficient dacă ai dureri de spate? 

DORMITUL PE SPATE

 • Avantajul dormitului pe spate este acela că vă permite să vă mențineți capul, gâtul și coloana vertebrală într-o poziție neutră. Unii specialiști susțin chiar că ajută la prevenirea ridurilor, cu toate dacă datele științifice sunt oarecum contradictorii cu privire la acest aspect. Există doar două studii publicate pe această temă. Un studiu, publicat în 2013 care a evaluat 100 de femei nu a evidențiat niciun efect cu privire la prevenirea ridurilor, în timp ce altul, publicat în 2004, a evidenția apariția mai mulor riduri orizontale sau oblice pe fețele femeilor care au dormit mai mult cu fața în pernă.

 • Dormitul pe spate cu capul, umerii și trunchiul ridicat este recomandat pentru persoanele cu arsuri la stomac. Această poziție de somn ajută gravitația să direcționeze fluxul de acid stomacal în mod corect.

 • Evitați să vă ridicați capul folosind două perne. Acest obicei nu ajută la nimic.

DORMITUL PE O PARTE

 • Dormitul pe o parte este considerată a doua cea mai bună poziție pentru somn. Este recomandat pentru prevenirea durerilor de gât și spate, reducerea arsurilor la stomac și a sforăitului.

 • Potrivit Asociației Americane pentru Sarcină, cea mai bună poziție pentru femeile însărcinate este să doarmă pe partea stângă, deoarece crește fluxul de sânge și substanțe nutritive către placentă și copil.

 • Dezavantajele dormitului pe o parte se presupue că ar promova apariția ridurilor și ar contribui la lăsarea sânilor, însă nu există niciun studiu științific în acest sens.

DORMITUL PE BURTĂ

 • Cea mai proastă poziție de somn dintre toate este dormitul pe burtă, chiar dacă poate reduce la minimum sforăitul.

 • Dormitul pe burtă poate duce la dureri la nivelul gâtului, spatelui, mușchilor și articulațiilor.

 • Dacă sforăiți, puteți încerca dormitul pe o parte.

DORMITUL ÎN TIMPUL MENSTRUAȚIEI

 • Fundația Națională pentru Somn recomandă ca înainte sau în timpul menstruației, atunci când femeile pot avea crampe, greață și dureri musculare, dormitul pe lateral sau pe spate poate ajuta minimiza presiunea asupra zonelor fragile.

BIBLIOGRAPHY

 1. B.S. Kotlus, “Effect of sleep position on perceived facial aging,” Dermatological Surgery, September 2013,
 2. N. Sarifakioglŭ et al, “A new phenomenon: “sleep lines” on the face,” Scandinavian journal of plastic, reconstructive surgery and hand surgery, 2004;38(4):244-7.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *