Cat de nociva este supradozarea cu vitamina C?
Cât de nocivă este pentru sănătate supradozarea cu vitamina C? Depașirea dozajului zilnic poate cauza litiază urninară?
CE ESTE VITAMINA C?
Vitamina C este o vitamină solubilă în apă și un puternic antioxidant care ajută organismul la producerea țesutului conjunctiv, oaselelor, vaselor de sânge și pielii.
Vitamina C poate ajuta și la protejarea organismului împotriva diferitelor tipuri de cancer prin combaterea radicalilor liberi și prin neutralizarea efectelor nitriților (conservanți găsiți în unele alimente ambalate, despre care se crede că sunt cancerigeni).
CARE SUNT SURSELE ALIMENTARE DE VITAMINĂ C?
Vitamina C este abundentă în multe legume, fructe proaspete și ierburi aromate.
Astfel, 100 de grame de suc de cătină conține 266 mg vitamina C.
Coacăzele negre conțin de 4 ori mai multa vitamina C decât portocalele (aprox. 160 – 400 mg la 100 de fructe).
Kiwi conține mai multă vitamina C decât lămâia (75 de grame de kiwi, ceea ce inseamna aproximativ un fruct de mărire medie, asigură 120% din necesarul zilnic de vitamina C).
Dintre ierburile aromate, cimbrul conține cea mai multă vitamina C, 160 mg la 100g, urmat îndeaproape de pătrunjel, 133 mg la o porție de 100 grame.
Toate verdețurile conțin vitamina C, însă broccoli conține o cantitate net superioară (89 mg de vitamina C la 100 grame).
Ardeiul iute, verde sau roșu are cel mai ridicat conținutul de vitamina C (242 mg de Vitamina C la 100 grame de ardei).
CARE SUNT DOZELE RECOMANDATE ȘI CE EFECTE ADVERSE POT APĂREA ÎN SUPRADOZAJ?
Atunci când aceasta provine din alimente sau chiar din suplimente (dar în dozele recomandate), vitamina C este, în general, considerată sigură.
Dozele mari pot provoaca diaree, greață, crampe abdominale și alte simptome gastro-intestinale, precum și arsuri la stomac, cefalee și insomnie.
Cu privire la dozaj, se pare că o cantitate de vitamina C de 200 mg (în două doze divizate) saturează mult mai bine țesuturile corpului și este suficientă pentru a ajuta la protejarea împotriva cancerului și a afecțiunilor cardiovasculare. Un dozaj de 200 mg pe zi este cantitatea maximă de vitamina C pe care o pot absorbi celulele umane, ceea ce face ca doze mai mari să fie practic inutile. Un studiu în acest sens fost efectuat la Institutul Linus Pauling și a fost publicat în1999 în American Journal of Clinical Nutrition. Autorii au arătat că un dozaj zilnic de vitamina C cuprins între 120 și 200 mg este optim pentru imunitate, reducerea riscului de boli cardiovasculare, cancer, cataractă și alte afecțiuni cronice.
Trebuie menționat totuși că exită o serie de medicamente pot afecta nivelul de vitamina C cum ar fi pilulele contraceptive și aspirina. Există totodată și dovezi care sugerează că doze mari de vitamina C pot bloca acțiunea medicamentelor folosite pentru scăderea vâscozității sângelui cum ar fi warfarina sau heparina.
Dozele de vitamina C mai mari de 2000 mg/zi pot contribui la formarea calculilor renali, deși dovezile pentru acest lucru sunt încă neconcludente.
CONCLUZII ȘI SUGESTII
Pentru a vă îmbunătăți imunitatea și pentru a vă reduce riscul de boli cardiovasculare sau cancer consumați alimente care conțin vitamina C sau luați zilnic între 120 și 200 mg de vitamina C. Puteți să creșteți doza până la 500 mg dacă ați contactat o răceală sau o gripă;
Dacă luați peste 1000 mg pe zi este foarte puțin probabil să vă aducă vre-un prejudiciu deoarece corpul dumneavoastră va elimina excesul de vitamină C dar veți irosi banii degeaba.