Cat de eficiente si sigure sunt capsulele cu ulei de peste?

Published in Suplimente nutritive 9 April 2021

Sunt eficiente capsulele cu ulei de pește? Pot conține acestea urme de metale grele sau alte toxine?

CE ESTE ULEIUL DE PEȘTE?

  • Uleiul de pește este o sursă bogată de doi acizi grași esențiali omega 3 cunoscuți sub denumirea de EPA (acid eicosapentaenoic) și DHA (acid docosahexaenoic). Aceștia se găsesc în țesuturile grase ale peștilor grași marini.
  • Pentru cei care nu consumă astfel de pești, acești acizi grași sunt disponibili sub formă de suplimente nutritive.

DE CE ESTE NECESAR ULEIUL DE PEȘTE PENTRU ORGANISM?

  • Atât acizii grași omega3 cât și omega 6 sunt acizi grași esențiali, ceea ce înseamnă că organismul nu îi poate produce și trebuie să fie obținuți din dietă. În cea mai mare parte a istoriei umane, acești acizi grași au fost prezenți în dietă în cantități aproximativ egale. Cu toate acestea, alimentele moderne oferă o supraabundență de acizi grași omega 6, în mare parte din uleiuri vegetale rafinate sau alte tipuri de produse alimentare și o cantitate mult mai redusă de acizii grași Omega 3. Rezultatul acestor diete este un dezechilibru între cele două tipuri de acizi grași esențiali care determină inflamație și predispun la numeroase afecțiuni.

  • Comparativ cu aporturile alimentare tipice, consumul regulat de pește gras sau de suplimente suplimente nutritive cu acizii grași omega-3 pot optimiza raporturile de acizi grași și pot promova astfel sănătatea cardiovasculară.

  • EPA susține sănătatea inimii și DHA este un component al membranelor celulelor nervoase din creier și joacă un rol important în dezvoltarea și funcționarea normală a creierului. Cercetările arată că acizii grași omega-3 reduc inflamația și previn unele afecțiuni cardiovasculare cum ar fi: atacul de cord, accidentul vascular cerebral sau chiar diverse forme de cancer și boli autoimune cum ar fi artrita reumatoidă.

CARE SUNT SEMNELE UNEI DEFICIEN’E DE OMEGA 3?

  • Nivelurile scăzute de acizi grași omega 3 din alimentație pot juca un rol nefast în condițiile de sănătate menționate mai sus, astfel încât dezvoltarea oricăreia dintre aceste condiții poate indica o deficiență.

  • Alte semne ale unei posibile deficiențe includ setea excesivă, urinările frecvente și uscarea părului și a pielii.

CARE ESTE CANTITATEA OPTIMĂ DE OMEGA 3 PENTRU UN ADULT?

  • Pentru a vă aduce un aport optim de omega 3 este recomandat să consumați pește gras oceanic (somonul sălbatic din Alaska, macrou, sardine, hering și cod negru,  etc.) de 2-3 ori pe săptămână. Dacă utilizați capsule cu ulei de pește, este recomandat să luați un produs care conține 700 până la 1000 mg de EPA și 200 până la 500 mg de DHA zilnic, în cel mai mic număr de capsule posibile. Dacă utilizați ulei lichid de pește, găsiți unul care să furnizeze aceste cantități în cele mai puține lingurițe.

  • Femeile însărcinate, în special, ar trebui să își asigure suplimentarea cu omega 3 deoarece aprovizionarea adecvată cu acizi grași omega-3 este crucială pentru dezvoltarea optimă a creierului și a sistemului nervos la făt. Atunci când alegeți un supliment nutritiv cu omega-e asigurați-vă că provine de la un brand de calitate garantat pentru a nu exista riscul ca acesta să conțină metale grele cum ar fi mercurul și plumbul sau alte toxine (bifenil policlorurații, cunoscuți și sub denumirea de PCB).

  • Este important de precizat totuși că biodisponibilitatea EPA și DHA din suplimente este mai redusă decât cea adusă prin consumul cărnii de pește. Într-un studiu efectuat pe o perioadă de 6 săptămâni s-a constatat o concentrație plasmatică a acestor doi acizi grași cu până la nouă ori mai mare la consumatorii de carne de pește. 

CARE ESTE CANTITATEA OPTIMĂ DE OMEGA 3 PENTRU UN COPIL?

  • Studiile au arătat că uleiul de pește într-un gramaj de la 1 la 3 grame pe zi poate ajuta la ameliorarea simptomelor ADHD la copii.

  • Consumul de pește gras oceanic de cel puțin de două ori pe săptămână sau suplimentarea cu un gram de ulei de pește zilnic este suficient pentru un copil. Pentru a stabili un dozaj personalizat consultați medicul pediatru sau nutriționistul, înainte de a oferi copiilor astfel de suplimente.

CE RISCURI EXISTĂ LA UN CONSUM PREA RIDICAT DE OMEGA 3?

  • Aporturile foarte mari de ulei de pește / acizi grași omega-3, denumite „cantități eschimos” de Institutele Naționale de Sănătate, pot crește riscul de accident vascular cerebral hemoragic și au fost asociate cu sângerări nazale și hematurie (sânge în urină).

  • Deoarece pot afecta coagularea sângelui, suplimentele pe bază de ulei de pește trebuie administrate cu precauție dacă luați medicamente anticoagulante precum Heparina, Warfarina, etc, dacă ați avut un accident vascular cerebral hemoragic sau sunteți programat pentru o intervenție chirurgicală.

  • Persoanele alergice la pești ar trebui să evite capsulele cu ulei de pește. În acesată situație sunt indicate uleiuri vegetale bogate în omega 3 cum sunt uleiul de in, cânepă, cătină, etc.

  • Carnea de pește poate conține mercur, astfel încât femeile și copiii însărcinați și care alăptează ar trebui să mănânce specii de pești de talie mică. Se recomandă în special sardinele. 

BIBLIOGRAPHY

  1. Visioli, F., Risé, P., Barassi, M.C., Marangoni, F., Galli, C.: Dietary intake of fish vs. formulations leads to higher plasma concentrations of n-3 fatty acids. Lipids, 2003, 38(4):415-8.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *