CĂTINA ALBĂ ÎN FITOTERAPIE (ed. Universitară)

Cătina albă a avut o importanță medicală deosebită în diferite culturi și civilizații ale vremii, proprietățile sale terapeutice și nutriționale fiind bine documentate în cele mai vechi lucrări și tratate de medicină tradițională orientală.

Deși foarte cunoscută și apreciată în trecut, începând cu secolul XX, cătina a intrat în umbra scepticismului medicinei moderne ca urmare a creșterii interesului pentru medicamentele de sinteză. În pofida acestor realități, totuși, cercetările de biochimie și farmacognozie de ultimă oră aduc astăzi o serie de dovezi indubitabile ce confirmă acest potențial fitoterapeutic al cătinei, bine cunoscut încă din antichitate.

Proprietățile sale terapeutice și nutriționale, confirmate prin numeroase studii clinice și de laborator, rezidă dintr-o multitudine de acțiuni farmacologice printre care putem enumera: antioxidantă, antitumorală, cardioprotectoare și antiaterogenică, hepatoprotectoare și detoxifiantă, antistres și adaptogenă, imunomodulatoare, antivirală și antibacteriană, radioprotectoare, regeneratoare și anti-aging.

Cartea de față readuce în atenția specialiștilor în domeniu cât și publicului larg acestă plantă de interes medical și reprezintă o sursă de informații științifice de actualitate, un ghid de rețete fitoterapeutice și rețete culinare cu efecte dovedite chiar și de experiența personală cât și o pledoarie pentru o viaţă mai sănătoasă. 

TRANDAFIRUL - VALENȚE DIETETICE ȘI TERAPEUTICE (ed. Universitară)

Încă de la începuturile civilizației, trandafirul a reprezentat pentru umanitate un etalon al frumuseții, eleganței și rafinamentului. Cu adevărat legendar, trandafirul a influențat istoria,  a inspirat celebri poeți și pictori ai vremii, a declanșat conflicte  politice și religioase, a stat la baza întemeierii unor regate și societăți secrete și a fost unul dintre cele mai vechi ingrediente folosite în terapeutică și cosmetică.

Iluștrii medici și naturaliști ai vremii au observat încă din antichitate valențele terapeutice ale trandafirilor evidențiind în lucrările lor capacitatea acestora de a trata o gamă variată de afecțiuni atât fizice cât și psihice. Astăzi, studiile de biochimie și farmacognozie moderne confirmă științific proprietățile terapeutice ale acestor plante creând astfel premisele unor noi posibilități de tratament. Grație unei pleiade de compuși bioactivi cum ar fi: polifenolii, vitaminele, carotenoizii și acizii organici,  trandafirii prezintă o multitudine de acțiuni farmacologice dintre care putem enumera: antioxidantă, antiinflamatoare, antitumorală, neuroprotectoare, antidepresivă și antistres, antiulcerogenică, hipoglicemiantă și hipolipemiantă, hepatoprotectoare și detoxifiantă, nefroprotectoare și antilitiazică, antivirală și antibacteriană, regeneratoare și anti-aging.

Astfel, în lumina acestor studii recente, am dorit ca, prin lucrarea de faţă, să readuc în atenția specialiștilor în domeniu, cât și publicului larg, valențele curative ale diferitelor specii de trandafiri, împreună cu indicațiile terapeutice și dietetice specifice în diverse tipuri de afecțiuni.