Dieta fara gluten – ghid pentru incepatori
O dietă fără gluten poate fi, de cele mai multe ori, cel mai bun tratament pentru boala celiacă. Cu toate acestea, este nevoie de puțină munca și planificare pentru a avea succes. Citiți cu atenție sfaturile noastre pentru a începe corect o astfel de dietă.
DIETA FĂRĂ GLUTEN – O DIETĂ NECESARĂ SAU O MODĂ?
În timp ce mai puțin de 1% din populație suferă de boala celiacă și urmează o dietă fără gluten ca necesitate medicală, tot mai mulți dintre noi renunță la pâine din alte motive. Unul din cinci americani spune că încearcă să mănânce alimente fără gluten, în timp ce unul din șase evită cu totul glutenul, potrivit unui sondaj Gallup din 2015.
Există o mulțime de zvonuri care se învârt în jurul dietei fără gluten. Unii oameni cred că este un mod mai sănătos de a trăi sau o oportunitate de a pierde în greutate, totuși nu există cercetări care să confirme că eliminarea glutenului din dieta dvs. poate avea aceste efecte. De fapt, consumul de prea multe alimente ambalate fără gluten poate provoca creșterea în greutate, dacă nu se respectă numărul de calorii ingerate.
CUM ARATĂ O DIETĂ SĂNĂTOASĂ FĂRĂ GLUTEN?
În mod surprinzător, o dietă fără gluten este similară cu o dietă sănătoasă din punct de vedere nutrițional. Umpleți farfuria cu alimente sănătoase fără gluten, cum ar fi legume, fructe, fasole, nuci, semințe, pește și carne slabă, indiferent dacă doriți o dietă fără gluten sau mâncați obișnuit.
Dacă vă plac cerealele, le puteți mânca în continuare. Mulți oameni cred că o dietă fără gluten înseamnă o dietă fără cereale, dar există suficiente opțiuni. Orezul, meiul, quinoa și hrișca sunt doar câteva exemple. Astăzi, puteți găsi cu ușurință paste fără gluten făcute din porumb sau quinoa.
- Dacă mâncați în acest fel, probabil că nu va trebui să vă faceți griji cu privire la deficiențele nutriționale. Excepția este pentru cei care suferă de boala celiacă, deoarece organismul acestora nu absoarbe toți nutrienții din alimente. Potrivit Fundației pentru boala celiacă, bolnavii de celiachie nou diagnosticați sunt deficienți în fibre, fier, calciu, vitamina D și chiar proteine. În acest caz, se recomandă să discutați cu un nutriționist pentru a vă recomanda modificările dietetice necesare sau unele suplimente nutritive.
PRIMA GREȘEALĂ PE CARE O FAC OAMENII CÂND ÎNCEP O DIETĂ FĂRĂ GLUTEN
Majoritatea oamenilor care încep o dietă fără gluten aleg, implicit, alimentele ambalate fără gluten. Majoritatea dintre aceștia mănâncă toate cele trei mese pe zi și gustările.
Problema care se ridică este că aceste produse sunt adesea făcute, de cele mai multe ori, din cereale rafinate, au un conținut ridicat de zahăr și au uneori mai multe calorii decât omologii lor tradiționali.
Rezultatul inevitabil va fi kilogramele în plus. Este la fel ca în cazul oricărei diete, indiferent dacă este ea cu sau fără gluten.
UNDE SE POATE „ASCUNDE” GLUTENUL??
Glutenul se ascunde în foarte multe alimente diferite, deoarece există atât de multe moduri în care companiile de produse alimentare îl pot folosi. Din aceste motive, va trebui să joci rolul „detectivului de alimente”.
Companiile alimentare au obligația să enumere alergeni pe etichetă (de exemplu, ouă, nuci), dar acest lucru nu este valabil și în cazul glutenului. Așadar, în loc să căutați „fără gluten” pe partea din față a ambalajului, ar trebui să întoarceți produsul și să citiți eticheta ingredientelor. Nu este suficient dacă pe ambalajul unui produs alimentar scrie „fără grâu”. Citirea etichetelor și verificarea contaminării încrucișate este o necesitate pentru persoanele cu boală celiacă.
Conform Fundației pentru boala celiacă, iată ce ar trebui să căutați pe eticheta produselor pe care le cumpărați: grâu, orz, secară, malț, drojdie de bere și ovăz. Ovăzul este adesea contaminat cu gluten, deci trebuie să fie în mod specific certificat fără gluten. Făina fără gluten, cum ar fi meiul sau amarantul, ar trebui, de asemenea, să fie cumpărate certificate fără gluten. Dacă eticheta conține un ingredient cu care nu sunteți familiarizați, căutați-l pe internet și vedeți dacă poate fi contaminat cu gluten.
Aveți grijă la chipsuri (condimentele lor pot conține adesea gluten), batoane energizante (cu ovăz fără gluten), supe cremoase (făina poate fi folosită ca agent de îngroșare), bomboane, sosuri pentru salate, marinate și sos de soia. Dacă sunteți vegetarian, s-ar putea să mâncați o mulțime de carne falsă (șuncă vegetală!). Dar să știți că acestea sunt adesea făcute cu șeitan, care este glutenul din grâu.
CUM MÂNCAȚI FĂRĂ GLUTEN LA RESTAURANTE?
Dacă v-ați obișnuit cu cititul etichetelor cum trebuie să procedat să mâncați fără gluten la restaurant? Este vorba despre a învăța ce să întrebați astfel încât să puteți face alegeri corecte.
Meniurile fără gluten facilitează acest lucru, dar încă nu sunt complet fiabile. Puteți întreba, spre exemplu, cum sunt gătite unele produse alimentare deoarece există riscul de contaminare încrucișată. Spre exemplu, pastele fără gluten pot fi fierte în aceeași apă ca și pastele obișnuite. Este foarte important să știți aceste detalii legate de gătire deoarece, chiar și în mici doze, glutenul poate fi o problemă pentru cei cu intoleranță la acest compus.
CONCLUZII
O dietă fără gluten necesită muncă și ceva planificare, mai ales la început, deoarece este necesar să vă obișnuiți cu un nou mod de a mânca. Persoanele cu intoleranță la gluten este bine să intre pe grupuri unde se pot face schimburi de informații valoroase care vă pot face viața mai ușoară.
Dacă dieta fără gluten este o necesitate medicală (adică aveți boală celiacă), atunci contactați-ne pentru a stabili împreună un plan nutrițional personalizat.
BIBLIOGRAPHY
- PHYLLIS A. BALCH., 2010: Prescription for Nutritional Healing, Fifth edition, Avery;
- TEMPLE NJ., WILSON T., BRAY GA., 2017: Nutrition Guide for Physicians and Related Healthcare Professionals, 2nd ed. 2017 Humana Press;