Menta: Beneficii, Proprietati Terapeutice si Mod de Utilizare

Published in Medicinal herbs 28 December 2020

Menta (Mentha piperita) este o specie apărută spontan ca hibrid al speciilor izma broașei (Mentha aquatica), izma creaţă (Mentha spicata) şi Mentha longifolia. În ţara noastră este cultivată pe suprafeţe întinse. Vegetează bine pe solurile fertile din lunci cu apa freatică la mică distanţă luto-nisipoase. Este cultivată pe toate continentele.

BOTANICAL DESCRIPTION

  • Este o plantă erbacee, perenă ce prezintă stoloni rezistenţi la temperaturi scăzute;
  • Are un rizom orizontal (aflat la mică adâncime în sol) din care pornesc numeroase rădăcini adventive fibroase şi stoloni subterani. La nodurile stolonilor cărora se formează rădăcini şi noi tulpini aeriene;
  • Tulpina este erectă, în patru muchii, verde închis, uneori cu nuanţe violacee, glabră sau cu peri scurţi pe muchii, cu înălţimea până la 100 cm;
  • Frunzele sunt oval-lanceolate, dispuse opus, scurt peţiolate, cu marginea serată, de culoare verde închis şi netede pe partea superioară, cu nervuri proeminente și verde mai deschis, cu peri secretori de uleiuri eterice;
  • Florilele sunt violacee, grupate în cime la subsoara frunzelor, dispuse într-o inflorescenţă spiciformă conică, alungită (4-10 cm). Înflorește în iunie-septembrie;
  • Are un miros caracteristic, arornat, accentuat prin strivire, gust iute, răcoritor;

PRODUSUL MEDICINAL

  • Frunzele (Menthae piperitae folium)
  • Uleiul volatil (Menthae piperitae aetheroleum)
  • Partea aeriană (Menthae herba)

CUM SE RECOLTEAZĂ?

  • Părţile aeriene ale plantei sunt recoltate când planta este înflorită în proporţie de 15-20%;
  • Totul se usucă la umbră în camere bine aerisite, în strat subţire;
  • Uleiul volatil (Menthae piperitae aetheroleum) se obţine prin distilarea cu vapori de apă a frunzelor sau a părţii aeriene, recent recoltate. El se prezintă sub forma unui lichid incolor, volatil, cu miros de mentă şi gust arzător, răcoritor, fără gust amar;

CARE SUNT COMPUȘII SĂI BIOLOGIC ACTIVI?

  • Menta conţine 0,5-4% ulei volatil, conţinut care variază în funcţie de varietate, provenienţă, condiţii pedoclimaterice și  momentul recoltării (ex. prima recoltare în cel de-al doilea an de vegetaţie dă cel mai bun conţinut de ulei volatil);
  • Uleiul volatil are următorii componenţi: mentol, mentolesterii, în special acetatul şi izovalerianatul de mentil, mentona, mentofuranul, alte monoterpene şi mici cantităţi de sesquiterpene;
  • Frunzele de mentă mai conţin flavonoide reprezentate de glicozide ale luteolinei, mentozidă, flavone metoxilate lipofile, taninuri, derivaţi polifenolici (acid rosmarinic sau cafeic), triterpene, un principiu amar, substanţe minerale şi proteice, lipide, enzime;
  • Mentolul şi acetatul de mentil este predominant în frunzele mature/vârstnice;

WHAT ARE ITS THERAPEUTIC PROPERTIES

  • Frunzele şi uleiul volatil de mentă au o acţiune antiseptică, coleretică, anestezic locală, carminativă, datorată mentolului;
  • Mentolul determină o relaxare a sfincterului esofagian, cu echilibrarea presiunii între stomac şi esofag (administrat sub formă de infuzie și îndeosebi uleiul volatil);
  • Acţiunea spasmolitică este datorată mentolului şi unor componente din uleiul volatil, manifestându-se prin acţiunea de relaxare a musculaturii netede de la nivelul tractului gastro-intestinal;
  • Mentolul are de asemenea acţiune anestezică locală, inclusiv analgezică antipruriginoasă;
  • Efectul antiemetic al mentei este datorat acţiunii anestezice de la nivelul mucoasei gastrice;
  • Taninurile şi mentolul au o acţiune antiseptică; taninurile mai au şi o acţiune antidiareică;
  • Flavonoidele au o acţiune coleretică (extrase atât prin uleiul volatil cât şi prin infuzie);
  • Uleiul volatil are acţiune antibacteriană, antimicrobiană, antifungică şi foarte activă faţă de virusul herpetic;
  • La nivel intestinal, uleiul de mentă stimulează transducţia şi diapedeza substanţelor nutritive, în special a celor lipofile, acţiune care se explică prin creşterea irigării mucoasei și activitatea peristaltismului

MOD DE UTILIZARE

  • Pentru infecții gastrointestinale, aerofagie, diaree, grețuri, colici abdominale, digestie greoaie, balonări (favorizează climinarea gazelor intestinale), vomă, colecistită, dischinezie hiliară cu hipertonic, ca tonic general al organismului, nervozitate și bronchitis este indicată infuzia;
  • Pentru stimularea apetitului și a secreţiei biliare este indicat extractul alcoolic şi uleiul;
  • Ca reconfortant al organismului este indicat decoctul sau infizia pentru băi;
  • For rheumatism și inflamaţii ale urechii este indicat extractul uleios;
  • Pentru guturai și flu se pot face inhalații cu oţet mentolat;

CUM SE ADMINISTEAZĂ? 

Infuzie

  • Se adaugă o linguriţă de frunze la 200ml de apă;
  • Se lasă la infuzat 30 minute;
  • Se beau 1-3 căni pe zi;       

Extract alcoolic

  • Se pun 2 linguri de frunze la macerat într-un litru de alcool de de 38° timp de 45 zile;
  • Se administrează câte 50ml înainte de fiecare masă;

Decoct sau infuzie (pentru uz extern)

  • Se adaugă 200-300g de frunze uscate la 3 litri apă;
  • Se adaugă apei de baie la temperatura de 37°C;
  • Se stă în baie 15-20 minute;

Extract uleios

  • Se adaugă 200g frunze proaspete şi mărunţite la 1 litru de ulei;
  • Se macerează timp de 4 săptămâni, agitându-se zilnic;
  • În cazul durerilor de urechi se pun în conductul auditiv câteva picături de ulei;
  • În cazul durerilor şi inflamaţiilor reumatice se fac frecţii locale;

Volatile oil

  • Se adminstrează intern sub formă de picături sau de capsule gelatinoase a căror administrare se face cu 30 de minute înainte de masă;
  • Mentolul şi uleiul volatil intră în compoziţia unor preparate dermatologice şi ORL folosite pentru diminuarea pruritului, pentru descongestionarea mucoasei nazale şi reducerea secreţiilor mucoaselor;

SIDE EFFECTS

  • Efectele adverse sunt determinate de uleiul volatil prin constituienţil săi (mentol şi mentonă) dar şi de produsele în a căror compoziţie intră acestea;
  • Utilizarea unor doze mari de ulei volatil poate determina înroşirea pielii, dureri de cap, bradicardie, tremor muscular, ataxie;

COMBINATIONS

  • Produsul vegetal intră în compoziţia a numeroase ceaiuri (Gastric, Antidiareic, Hepatic, Respirator etc.);

INTERACTIONS

  • Capsulele cu ulei de mentă nu se administrează concomitent cu antiacidele, care determină creşterea pH-ului gastric ceea ce favorizează solubilizarea intragastrică a capsulelor;

CONTRAINDICATIONS AND PRECAUTIONS

  • Capsulele gelatinoase cu ulei volatil nu se administrează în afecţiunile gastrice şi colonul iritabil, colite de fermentaţie, constipaţie sau diaree. Preparatele care conţin mentol sau ulei volatil nu se administrează la sugari şi nici copiilor de 5-7 ani, deoarece pot determina accidente grave (spasm glotic şi asfixie);

TOXICITY:

  • Nu se cunosc efecte toxice;

BIBLIOGRAPHY

  1. BOJOR O., POPESCU O., 2001: Fitoterapie tradițională și modernă, Ed. Fiat Lux, București,
  2. BORZA AL. 1969: Dicționar etnobotanic, Ed. Adademiei R. S. România
  3. BUTURĂ V., 1979: Enciclopedie de etnobotanică românească, Ed. Științifică și Enciclopedică, București,
  4. CIOCÎRLAN V., 2001: Flora ilustrată a României. I-II. Ed. Ceres,
  5. DUKE J., 1997: The Green pharmacy, The Ultimate Compendium of Natural Remedies from the World`s Foremost Authority on Healing Herbs, ed. Rodale Press,  
  6. PÂRVU C., 2000: Universul plantelor, Ed. Enciclopedică, Bucerești,
  7. SCARLAT M.A., TOHĂNEANU M., 2003: Mic tratat de fitomedicină, Ed. World Galaxy, Ploiești
  8. SCARLAT M.A., TOHĂNEANU M., 2009: Bazele fitoterapiei, Ed. World Galaxy, Ploiești
  9. STĂNESCU U., MIRON A., HĂNCEANU M., APROTOSOAIE C., 2002: Bazele farmaceutice, farmacologice și clinice ale fitoterapiei, Vol. I, II și III, Editura G. T. Popa, Iași
  10. TSAY H.S., SHYUR L.F., AGRAWAL D.C., WU Y.-C., WANG S.-Y. 2016: (Eds.)Medicinal plants – Recent advances in research and development, Springer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *