Pot ajuta exercitiile fizice la cresterea densitatii osoase?
Ideea conform căreia exercițiile fizice sunt esențiale pentru creșterea rezistenței osoase are ca origine unele studii care arată că lipsa exercițiului fizic în cazul persoanelor care stau la pat duce în timp la pierderea densității osoase.
CE ESTE PIERDEREA DENSITĂȚII OSOSE?
Densitatea osoasă este, în mare parte, determinată genetic dar este influențată și de unii factori ai stilului de viață.
După vârsta de 35 de ani, densitatea osoasă începe să scadă lent atât la bărbați cât și la femei.
Chiar dacă osteoporoza este privită, de obicei, ca o problemă de sănătate a femeilor cu vârste de peste 65 de ani, și bărbații pot pierde densitatea osoasă după această vârstă și cam în același ritm ca și femeile.
Din păcate, consecințele pierderii osoase și osteoporoza la bărbați nu prea sunt recunoscute și tratate. Astfel, pot apărea fracturile, mai ales în cazul bărbaților mai în vârstă, conducând în felul acesta la infirmitate.
CARE SUNT CAUZELE PIERDERII DENSITĂȚII OSOASE?
Potrivit Institutelor Naționale de Sănătate, pierderea osoasă la majoritatea bărbaților cu osteoporoză are câteva cauze. Cei mai frecvenți factori care contribuie la pierderea densității osoase sunt:
- nivelurile scăzute de testosteron;
- abuzul de alcool;
- fumatul;
- utilizarea pe termen lung a medicamentelor glucocorticoide (cum ar fi prednisonul pentru tratamentul bolilor precum astmul and artrita reumatoidă);
- lipsa exercițiilor fizice (cauzate de repaus la pat după o intervenție chirurgicală, boală sau fracturi);
- pierderea calciului în urină (hipercalciurie);
CE TIPURI DE ACTIVITĂȚI FIZICE SUNT INDICATE PENTRU CREȘTEREA DENSITĂȚII OSOASE?
În timp ce unele studii au sugerat că este posibilă inversarea pierderii densității osoase prin exerciții fizice, activitatea fizică implicată trebuie să fie mult mai intensă decât mersul pe jos sau jogging-ul.
În 2015, cercetătorii de la Universitatea din Missouri au raportat că, atât antrenamentele de forță (ridicarea greutăților) cât și exercițiile de săritură au ajutat un grup de 38 de bărbați activi, de vârstă medie, cu masă osoasă scăzută să-și îmbunătățească densitatea osoasă.
După șase luni de la aceste activități, s-au înregistrat creșteri semnificative ale densității osoase la nivelul genunchiului și a zonei lombare a coloanei vertebrale.
Exercițiile au inclus genuflexiuni, deadlifts și alte tipuri de antrenamente care au vizat în special șoldul și coloana vertebrală. În timp, s-a crescut greutatea pentru a spori intensitatea exercițiilor.
CONCLUZII
Osul este în permanență remodelat de acțiunea unor forțel opuse, unele distructive, altele constructive, ca răspuns la stresul exercitat asupra sa. Aceste modificări sunt sub un control celular și hormonal precis. Antrenamentul de forță determină influențele constructive.
Pentru a crește densitatea osoasă este recomandat antrenamentul de forță, chiar dacă ați sjuns la o vârstă mai înaintată.
Chair dacă antrenamentul de forță are un rol decisiv în creșterea densității osoase, nu sunt de ignorat beneficiile mersului pe jos, chiar dacă efectele sale măsurabile asupra densității osoase sunt modeste.
Un studiu din 2002 care a inclus mai mult de 60.000 de femei ce au practicat mersul rapid de cel puțin 4 ori pe săptămână a evidențiat o reducere substanțială a riscului de fracturi de șold.
Totodată, mersul pe jos contribuie la sănătatea inimii, controlul greutății și oxigenarea creierului.