Este bine sa mananci inainte de exercitiile fizice?

Published in Fitness and sports 2 April 2021

Dacă obiectivul principal al exercițiului este pierderea grăsimii corporale, unele dovezi sugerează că activitatea fizică efectuată pe stomacul gol poate fi utilă, în special când vine vorba de bărbații supraponderali.

CE DOVEZI ȘTIINȚIFICE EXISTĂ?

 • Studiul care corelează pierderea grăsimii corporale cu mâncatul de stomacul gol a fost publicat în Jurnalul American de Fiziologie, Endocrinologie și Metabolism în 2017. Autorii de la Universitatea Bath din Marea Britanie au analizat un grup de 10 bărbați supraponderali care au mers timp de o oră cu 60% din consumul maxim de oxigen având stomacul gol.

 • Cu altă ocazie, aceiași subiecți luați în studiu au parcurs aceeași distanță la două ore după ce au mâncat un mic dejun bogat în calorii, în special, carbohidrați.

 • Testele de sânge după fiecare sesiune de exerciții fizice au arătat că profilul lipidic diferea semnificativ atunci când bărbații și-au efectuat plimbările pe stomacul gol sau după masă.

 • Diferența a indicat faptul că grăsimile corporale stocate au fost mobilizate pentru a efectua activitatea pe stomacul gol, lucru care nu prea s-a observat atunci când bărbații au făcut exercițiile la două ore de la micul dejun.

SUNT ACESTE DOVEZI  UNIVERSAL VALABILE?

 • Pe baza acestui studiu, putem concluziona că, dacă doriți să utilizați grăsimea corporală stocată ca sursă de combustibil, este indicată activitatea fizică pe stomacul gol. Totuși, deoarece au participat doar bărbații la studiu, nu știm dacă rezultatele acestuia se aplică și femeilor.

 • Acest studiu nu spune nimic despre potențialele beneficii pe termen lung ale activității fizice pe stomacul gol în ceea ce privește la pierderea greutății corporale. Totodată, studiul nu arată că ar exista și la alte îmbunătățiri ale stării de sănătate cardiovasculare sau musculo-scheletice sau a masei musculare slabe.

 • O altă problemă ar fi că, dacă vă antrenați la o intensitate mai mare, nu veți putea atinge performanțe mari pe stomacul gol.

CARE SUNT MECANISMELE METABOLICE?

 • Când efectuați activitate fizică la intensitate mare, vă bazați pe combustibilul disponibil imediat pentru corpul dumneavoastră.

 • Acest combustibil este glucoza și glicogenul, stocat în mușchi și nu în depozitele de grăsimi. De aceea, vă veți descurca mai bine la antrenament câteva ore după ce ați mâncat.

 • Există patru sisteme diferite de metabolizare a combustibilului pentru contracția musculară, dar contribuția relativă a oricăruia dintre ele la un moment dat este o funcție a intensității exercițiului.

CONCLUZII

 • Dacă faceți activitate fizică pentru altceva decât pierderea de grăsime, este mai bine să vă programați antrenamentul la două până la trei ore după ce ați mâncat, bineînțeles o masă echilibrată.

 • Făcând acest lucru în mod regulat vă veți îmbunătățiți capacitatea cardiovasculară și musculară și puteți pierde cu timpul și în greutate.

BIBLIOGRAPHY

 1. Dylan Thompson et al, “Feeding Influences Adipose Tissue Responses To Exercise In Overweight Men.” American Journal of Physiology – Endocrinology and Metabolism, March 14, 2017.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *