Când vine vorba de carbohidrații, organismul dvs. și, în special, creierul au nevoie de alimente precum fructe, legume, lactate și cereale integrale. Există totuși și carbohidrații mai puțin sănătoși cum ar fi cei din gogoși, pâine albă, prăjituri, sucuri îndulcite și alte alimente pe bază de zahăr procesate. În timp, consumul de carbohidrați rafinați vă poate crește riscul de boli cardiovasculare și diabet, ca să nu mai vorbim de faptul că poate duce și la creștere în greutate. Mai multe despre carbohidrații buni și carbohidrații răi puteți citi aici. Iată aici câteva cereale ideale ca și sursă de carbohidrați.
La ora actuală există foarte multe controverse pe tema carbohiraților, de multe ori aceștia fiind considerați principala cauză a obezității și problemelor de sănătate. Cu toate acestea, carbohidrații furnizează energie corpului și creierului și constituie hrană pentru bacteriile benefice din colon. Alimentele care vă oferă carbohidrați sunt: cerealele, fructele, leguminoasele, legumele cu amidon cum ar fi cartofii, dovleceii și porumbul. Carbohidrați sunt și zahărul, mierea, siropul de arțar și băuturile îndulcite cu zahăr. Toate aceste alimente conțin carbohidrați simpli. Carbohidrații simpli cresc glicemia mai repede decât carbohidrații complecși. Carbohidrații complecși se găsesc în cerealele integrale și datorită fibrelor alimentare pe care acestea le conțin acestea se digeră mai lent și cresc glicemia mult mai lent.
Nu toți carbohidrații pe care îi consumăm sunt la fel, dar asta nu înseamnă neapărat că sunt buni sau răi. Aflați în ce constau diferențele în materie de carbohidrați.
Dacă urmați o dietă cu un conținut redus de carbohidrați, limitați consumul de carbohidrații și zahărul în favoarea altor nutrienți cum ar fi grăsimile și proteinele. Astfel, deși un aport scăzut de carbohidrați vă poate ajuta să pierdeți în greutate (cel puțin la început), există anumite aspecte pe care ar trebui să le aveți în vedere.
La ora actuală există o adevărată tendință în a blama carbohidrații pentru tot ce este mai rău în materie de sănătate. Acești macronutrienți au câștigat o reputație destul de proastă în ultima vreme și sunt învinuiți pentru orice, de la producerea diabetului până cauza principală a obezității. Trebuie menționat din capul locului că nu toți carbohidrații sunt răi pentru dvs. Iată de ce.