Cum arata o portie sanatoasa de carbohidrati?

Published in Planuri dietetice pentru diabet, Planuri dietetice pentru pierdere in greutate, Planuri dietetice sarace in carbohidrati 18 May 2021

La ora actuală există foarte multe controverse pe tema carbohiraților, de multe ori aceștia fiind considerați principala cauză a obezității și problemelor de sănătate. Cu toate acestea, carbohidrații furnizează energie corpului și creierului și constituie hrană pentru bacteriile benefice din colon. Alimentele care vă oferă carbohidrați sunt: cerealele, fructele, leguminoasele, legumele cu amidon cum ar fi cartofii, dovleceii și porumbul. Carbohidrați sunt și zahărul, mierea, siropul de arțar și băuturile îndulcite cu zahăr. Toate aceste alimente conțin carbohidrați simpli. Carbohidrații simpli cresc glicemia mai repede decât carbohidrații complecși. Carbohidrații complecși se găsesc în cerealele integrale și datorită fibrelor alimentare pe care acestea le conțin acestea se digeră mai lent și cresc glicemia mult mai lent. 

ESTE IMPORTANTĂ BALANȚA DE CARBOHIDRAȚI DIN DIETĂ?

  • Conștientizarea procentului de carbohidrați pe care o consumați este importantă, indiferent dacă încercați să slăbiți, să aveți o dietă mai echilibrată sau să gestionați diabetul.
  • O porție de carbohidrați este echivalentă cu 15 grame. Cantitatea de carbohidrați de care aveți nevoie într-o zi depinde de necesitățile individuale ale fiecăruia, în parte.
  • Conform ghidurilor dietetice, carbohidrații ar trebui să reprezinte 45-65% din numărul total de caloriile zilnice. De exemplu, dacă aveți nevoie de 2000 de calorii pe zi, aproximativ 900-1300 de calorii ar trebui să provină din consumul de carbohidrați. Acest lucru se traduce prin aproximativ 225-325 grame de carbohidrați sau aproximativ 15-21 porții de carbohidrați pe zi.
  • Menținerea dietei variate și obținerea carbohidraților din diferite surse este importantă deoarece vă asigură că veți obține și toți ceilalți nutrienți necesari unei diete echilibrate.
  • Iată câteva exemple de cum arată o porție de carbohidrați și câte calorii vă oferă:

QUINOA

PASTE DIN CEREALE INTEGRALE

OREZ BRUN

  • 1/2 cană orez brun gătit înseamnă 22 grame carbohidrați și are 103 calorii.
  • Rețetă: Orez brun simpluOrez brun simplu

OVĂZ

CEREALE INTEGRALE

PIURE DE CARTOFI

PÂINE INTEGRALĂ DE GRÂU

TORTILLA

Pentru un plan nutrițional personalizat

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *