Cat de eficiente sunt suplimentele pentru body building?

Published in Suplimente nutritive 9 April 2021

Cat de eficiente sunt suplimentele pentru body building? Care sunt principalele tipuri de suplimente pentru body building? Cât de sigure sunt?

CE SUNT SUPLIMENTELE PENTRU BODY BUILDING?

  •  Suplimentele pentru body-building sunt marketate la ora actuală ca fiind capabile să crească masa musculară, să ajute la pierderea în greutate, să aducă un aport energetic în corp și să prevină îmbătrânirea prematură a țesutului muscular.

  • Atât magazinele de profil cât și site-urile sunt pline de mii de astfel de produse, fie sub formă de pulberi pentru shake-uri, batoane proteice, băuturi energizante sau capsule.

  • Consumate pe termen lung aceste produse pot avea o serie de efecte adverse sau pot interfera cu diverse căi metabolice ale nutrienților din organism.

CARE SUNT PRINCIPALELE TIPURI DE SUPLIMENTELE PENTRU BODY BUILDING?

  • Băuturile energizante: Sunt destul de populare în rândul sportivilor și culturiștilor. Acestea conțin cafeină, taurină, zahăr și diferite arome pentru gust. Cafeina poate crește tensiunea arterială, poate cauza nervozitate, iritabilitate și neliniște. Taurina este promovată în rândul sportivilor pentru capacitatea acesteia de a energiza organismul și de a-i îmbunătăți performanțele fizice. Conform unor studii, majoritatea acestor băuturi nu conțin suficientă taurină pentru a face vreo diferență și, totodată, nu se cunosc efectele acesteia pe termen lung.

  • Creatina: Este un compus biochimic produs în ficat și rinichi. Este stocată în principal în mușchii scheletici și în cantități mai mici în ficat, rinichi și creier. Suplimentele destinate sportivilor și culturiștilor pot conține doar creatină sau creatină în combinație cu alți compuși chimici. Creatina monohidrat, deși este populară de mai bine de 10 ani, nici până la ora actuală nu se cunosc efectele consumului acesteia pe termen lung. Deși suplimentarea dietei cu creatină monohidrat poate îmbunătăți performanțele fizice, nu se cunosc beneficiile aduse în cazul combinării acesteia cu alți compuși chimici. În mod similar, nu se cunosc efectele consumului anumitor forme de creatină apărute recent pe piață, cum ar fi creatina etil ester.

  • Pulberile și batoanele proteice: Sunt suplimente destinate sportivilor, atleților și culturiștilor pentru a-și îmbunătăți performanțele fizice și a-și mări masa musculară. Deși unele articole publicate pe site-urile de bodybuilding susțin eficiența acestora, nu se aduc în discuție și efectele adverse ale acestora. Excesul de proteine aduse în organism prin aceste suplimente crează o serie de dezechilbre metabolice ce pot duce la afecțiui renale, cardiovasculare sau demineralizare osoasă.

  • Boosterele de testosteron: Sunt precursori ai unor hormoni care, în interiorul corpului, se presupune că s-ar transforma în hormonii respectivi. Astfel, precursori ai testosteronului, androstenediolului și dehidroepiandrosteronului sunt utilizați frecvent de culturiști și sportivi pentru a obține beneficiile steroizilor anabolizanți, fară riscurile aferente. Cu toate acestea, pe lângă faptul că acești așa-numiți prohormoni au benficii infime sau deloc asupra organismului, unii dintre aceștia pot avea și efecte negative asupra sănătății.

  • Aminoacizii cu catenă ramificată: Sunt componente ale proteinelor care mențin țesutul muscular în timpul exercițiilor intense. Acestea funcționează ca agenți anabolizanți, care permit organismului să maximizeze pierderea de grăsime și să minimizeze pierderea musculară. Suplimentarea cu BCAA poate duce la câștiguri de forță, musculare și energie. Luarea lor înainte și în timpul unui antrenament poate întârzia oboseala și vă poate proteja mușchii. Luarea lor după un antrenament poate ajuta la recuperare. Avantajul este că vor ajunge la mușchi mai repede decât aminoacizii din proteine întregi. Nu există date care să arate efecte secundare ale administrării de aminoacizi cu catenă ramificată, deoarece sunt aceleași substanțe pe care le obțineți și din consumul de proteine. O eventuală supradozare va duce la o senzație de prea plin.

CONCLUZII ȘI SUGESTII?

  • Chiar dacă unele dintre aceste suplimente ar putea avea unele beneficii asupra creșterii masei musculare și metabolismului energetic, acestea nu pot substitui o dietă echilibrată din punct de vedere nutrițional.

  • Dacă se dorește totuși folosirea unor adjuvante pentru a facilita creșterea nivelului de energine înainte de antrenament sau a creșterii masei musculare suplimente suplimente mai sigure din punct de vedere nutrițional ar putea fi creatina, amninoacizii BCCA și batoanele proteice, atât timp cât nu sunt consumate în exces.

  • Ca înlocuitor natural de energizant pre-workout, se poate bea un pahar de suc de sfeclă roșie. Sfecla roșie este bogată în nitriţi care în organism se transformă în oxid nitric ce relaxează şi dilată vasele de sânge și cresc enduranța. Oxidul nitric ajută totodată și la creşterea fluxul de sânge spre creier, ceea ce duce la o mai bună activitate a funcției cerebrale.

BIBLIOGRAPHY

  1. Higgins, J.P., Tuttle, T.D., Higgins, C.L.: Energy beverages: content and safety, Mayo Clin. Proc., 2010, 85:1033-41.
  2. Jäger, R., Purpura, M., Shao, A., Inoue, T., Kreider, R.B.: Analysis of the efficacy, safety, and regulatory status of novel forms of creatine, Amino Acids, 2011, 40:1369-83.
  3. Jeor, S.T., Howard, B.V., Prewitt, T.E., Bovee, V., Bazzarre, T., Eckel, R.H.: Dietary protein and weight reduction: a statement for healthcare professionals from the nutrition committee of the council on nutrition, physical activity, and metabolism of the American heart association, Circulation, 2001, 104(15):1869–1874.
  4.  Brown, G.A., King, D., Vukovich, M.: Testosterone Prohormone Supplements, Medicine & Science in Sports & Exercise, 2006, 38(8):1451-61.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *