Cat de eficiente sunt suplimentele pentru slabit?

Published in Suplimente nutritive 9 April 2021

Cum funcționează suplimentele pentru slăbit? Care sunt principalele tipuri de suplimente pentru slăbit? Cât de eficiente sunt?

CUM FUNCȚIONEAZĂ SUPLIMENTELE PENTRU SLĂBIT?

  • Obezitatea este una dintre cele mai serioase probleme atât în Statele Unite cât și în Europa. Pe lângă implicațiile negative asupra sănătății, obezitatea poate avea un impact psihologic nefast, ducând chiar și la depresie. Având în vedere marketingul de care se bucură aceste suplimente pentru slăbit la ora actuală, nu este de mirare de ce foarte multe persoane cu probleme de greutate preferă consumul acestor produse în locul schimbării stilului de viață.

  • Deși există o gamă variată de astfel de produse pe piață, mecanismele prin care acționează asupra fiziologiei organismului sunt: reducerea apetitului, reducerea absorbției unor nutrienți (cum ar fi grăsimile) sau accelerarea arderii grăsimilor.

CARE SUNT PRINCIPALELE TIPURI DE SUPLIMENTE PENTRU SLĂBIT?

  • Cele mai populare suplimente pentru slăbit sunt suplimentele pe bază de cafeină,  glucomannan, extract de ceai verde, acizi linoleici conjugați sau combinații dintre diferite tipuri de extracte vegetale și animale.

  • Cafeina: Accelerează metabolismul cu până la 11%, favorizând astfel arderea grăsimilor. Cu toate acestea, studiile arată că, suplimentele pe bază de cafeină pot duce doar la o scădere moderată a greutății. Pe lângă aceasta, există și o serie de efectele adverse asociate consumului acestor suplimente cum ar fi: insomnia, iritabilitatea, anxietatea sau greața.

  • Glucomannanul: Este o fibră alimentară extrasă din rădăcinile speciei tropicale Amorphophallus paeoniifolius. Mecanismul de acțiune a acestei fibre constă în absorbția apei până devine de consistența unui gel care are ca efect instalarea rapidă a senzației de sațietate. Studiile au arătat că administrarea suplimentelor pe bază de glucomannan împreună cu un regim hipocaloric (1200 kcal) au dus la o pierdere de 3,6-4,6 kg în cinci săptămâni. Efectele adverse ale glucomannanului sunt balonarile, flatulența și diareea.

  • Extractele de ceai verde: Sunt printre cele mai populare ingrediente pentru slăbit. Într-un studiu în acest sens s-a arătat că, împreună cu o activitate fizică moderată, pot accelera arderea grăsimilor, în special a celor din zona abdominală. Totuși, având în vedere că ceaiul verde conține cafeină, aceste suplimente pot avea și unele efecte adverse similare cafeinei, dar puțin mai reduse.

  • Acizii linoleici conjugați: Sunt compuși care au capacitatea de a accelera metabolismul și de a stimula arderea grăsimilor. Privind eficiența acestora, s-a constatat că administrarea în doze de 3,2 g pe zi, poate avea un efect moderat asupra reducerii grăsimilor corporale. Din păcate și aceste suplimente au efecte adverse cum ar fi: creșterea rezistenței la insulină și a inflamației.

  • Unul dintre cele mai populare suplimente pentru slăbit este produsul Weighlevel. Acesta este un produs pe bază de plante folosite de secole în medicina tradițională arabă cum ar fi: crețișoara, chimionul, mentă și frunzele de măslin. Studiile clinice interprinse  de Said și colab. au constatat o pierdere în greutate în medie de 9,8 kg după 3 luni de la administrarea zilnică a produsului. Este important de menționat faptul că dieta subiecților luați în studiu a rămas aceeași.

CONCLUZII ȘI SUGESTII

  • Chiar dacă unele dintre aceste suplimente ar putea avea unele beneficii asupra scăderii în greutate, acestea nu pot substitui o alimentație echilibrată din punct de vedere nutrițional și un stil de viață sănătos.

  • Dacă se dorește totuși folosirea unor adjuvante pentru a facilita pierderea în greutate, este necesară consultarea unui specialist în nutriție. Totodată, este de preferat folosirea produselor naturale și nu a extractelor standardizate din suplimente: spre exemplu, se pot consuma ceaiuri din plante cu proprietăți dietetice cum ar fi: ceaiul verde, ceaiul de mentă, ceaiul de crețișoară sau din frunze măslin. În mod similar, se poate folosi chimionul ca și condiment în diverse preparate culinare iar acizii linoleici conjugați îi putem introduce în alimentație prin consumul brânzeturilor. 

BIBLIOGRAPHY

  1. Yoshida, T., Sakane, N., Umekawa, T., Kondo, M.: Relationship between basal metabolic rate, thermogenic response to caffeine, and body weight loss following combined low calorie and exercise treatment in obese women, Int. J. Obes. Relat. Metab. Disord., 1994, 18(5):345-50.
  2. Birketvedt, G.S, Shimshi, M., Erling, T., Florholmen, J.: Experiences with three different fiber supplements in weight reduction, Med. Sci. Monit., 2005, 11(1):PI5-8.
  3. Auvichayapat, P., Prapochanung, M., Tunkamnerdthai, O., Sripanidkulchai, B.O., Auvichayapat, N., Thinkhamrop, B., Kunhasura, S., Wongpratoom. S., Sinawat, S., Hongprapas, P.: Effectiveness of green tea on weight reduction in obese Thais: A randomized, controlled trial, Physiol. Behav., 2008, 93(3):486-91.
  4. Whigham, L.D., Watras, A.C., Schoeller, D.A.: Efficacy of conjugated linoleic acid for reducing fat mass: a meta-analysis in humans, Am. J. Clin. Nutr., 2007, 85(5):1203-11.
  5. Said, O., Khalil. K., Fulder, S., Yousaf, M., Kassis, E., Bashar, S.: A Double Blinded- Randomized Clinical Study with „Weighlevel”, a Combination of Four Medicinal Plants Used in Traditional Greco-Arab and Islamic Medicine, The Open Complementary Medicine Journal, 2010, 2:1-6.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *