Mancatul fructelor doar pe stomacul gol?

Published in Nutriție sănătoasă 16 April 2021

Fructele ar trebui consumate numai pe stomacul gol pentru a putea fi digerate și absorbite corect. Este adevarat sau doar un mit?

CE DOVEZI ȘTIINȚIFICE EXISTĂ?

  • Ideea că ar trebui să mănânci fructe numai pe stomacul gol este un mit care circulă în mediile online de ani de zile. Se presupune că, dacă mâncați fructe împreună cu alte alimente, nu veți putea să le digerați cum trebuie, vor rămâne în stomac și vor putrezi. Nu este adevărat. Fructele se pot digera mai repede dacă le consumați pe stomacul gol, dar cu siguranță nu vor putrezi dacă se vor digera împreună cu alte alimente. Procesul de putrezire înseamnă descompunerea acestora de către microorganisme. Problema este că, dintre microorganisme, puține pot trăi într-un mediu atat de puternic acid cum este cel al stomacului.

  • Un alt mit este că dacă vom consuma fructe împreună cu alte alimente, se vor produce gaze și balonare. Sau că, dacă mâncăm fructe pe stomacul gol, acest obicei poate preveni sau vindeca boala canceroasă, vă detoxifia organismul și vă va furniza mai multă energie. Din păcate, nu există absolut nicio bază științifică care să susțină aceste afirmații.

  • Valoarea nutritivă a fructelor este aceeași, indiferent de momentul în care le consumați. Singurii oameni care trebuie să fie atenți la fructele pe care le mănâncă și când și cât de des le mănâncă sunt cei cu diabet. Dacă aruncați o privire asupra indicelui glicemic, un indice care măsoară viteza cu care alimentele bogate în carbohidrați (inclusiv fructe) sunt transformate în organism în glucoză, veți vedea că există diferențe mari între fructe. Vă recomandăm să le alegeți pe cele care au un nivel scăzut în ceea ce privește indicele glicemic (cele care au o valoare mai mică de 55).

  • Cât de repede fructele vor crește nivelul de zahăr din sânge depinde dacă le consumați după o masă bogată în grăsimi sau dacă beți un pahar de suc de fructe pe stomacul gol. De asemenea, este important să luați în considerare nivelul glicemiei dvs. atunci când mâncați fructele și să fiți atenți la cantitatea de fructe pe care o consumați. De exemplu, puteți alege un măr mic sau mediu și nu unul mare (sau mâncați doar jumătate din cel mare).

CONCLUZII

  • Mama Natură ne-a propus în mod clar să mâncăm fructe pentru a ajuta la diseminarea semințelor. Fructele ne oferă energie rapidă, precum și vitamine, minerale, fibre, pigmenți antioxidanți și alți compuși de protecție care reduc riscurile de îmbolnăvire.

  • Consumați 3 până la 4 porții de fructe proaspete pe zi, ori de câte ori este posibil. Dacă doriți să mâncați un fruct după masă sau între mese, rămâne la atitudinea și preferințele dumneavoastră. 

BIBLIOGRAPHY

  1. 5 Myths About the Best Time to Eat Fruit (and the Truth) – Healthline

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *