Flexitarian sau vegetarian?

Published in Nutriție sănătoasă, Planuri dietetice vegetariene 16 April 2021

Ce este înseamnă flexitarian? Un alt tip de vegetarian? Prin ce diferă flexitarianul de vegetarian? Ce beneficii aduce pentru sănătate?

CE ESTE DIETA FLEXITARIANĂ?

  • Dieta flexitariană este un concept relativ nou folosit pentru a descrie o dietă care se concentrează pe alimentele vegetariene, dar, uneori, include și carne. Această dietă a fost popularizată de Dawn Jackson Blatner în cartea sa The Flexitarian Diet, publicată în 2008. Cartea promovează o tranziție treptată de la o dietă pe bază de carne la una care este în mare parte vegetariană, cu doar două mese pe săptămână ărpduse de origine animală. Termenul de flexitarian vine, cel mai probabil, de la faptul că este mai flexibilă decât dieta vegetariană sau vegană.

  • Dacă vegetarienii elimină carnea și uneori alte alimente de origine animală din dieta lor, veganii restricționează complet carnea, peștele, ouăle, lactatele și toate produsele alimentare derivate din animale, flexitarienii sunt mai flexibili în ceea ce privește produsele de origine animală din dieta lor. Deoarece flexitarienii mănâncă și carne, nu sunt considerați vegetarieni sau vegani.
  • In unele privințe, abordarea flexitară nu este foarte diferită de dieta mediteraneană, care pune accentul pe legume, fructe, cereale integrale, leguminoase și grăsimi sănătoase. Dieta mediteraneană implică un consum de pește și fructe de mare de două până la patru ori pe săptămână cât și alte surse de proteine ​​animale, inclusiv carne slabă de pasăre de curte, cel mult o dată sau de două ori pe săptămână.

  • Dieta flexitariană nu are reguli clare sau un număr recomandat de calorii și macronutrienți. De fapt, este mai mult un stil de viață decât o dietă.

PRINCIPIILE DIETEI FLEXITARIENE

  • Mănâncați în special fructe, legume, leguminoase și cereale integrale;
  • Concentrați-vă mai mult pe proteinele vegetale;
  • Fiți flexibili și consumați, din când în când, carne și alte produse de origine animală;
  • Evitați pe cât posibil alimentele procesate;
  • Limitați consumul de zahăr și de dulciuri;
  • Datorită naturii sale flexibile și a concentrării asupra a ceea ce trebuie să includă, mai degrabă decât să restricționeze, dieta flexitară este o alegere populară pentru persoanele care doresc să mănânce mai sănătos;

CONCLUZII ȘI SUGESTII

  • Dieta flexitariană este o dietă semi-vegetariană care încurajează un consum mai redus de carne și mai multe alimente de origine vegetală.

  • Nu există reguli sau sugestii specifice, ceea ce o face o opțiune atrăgătoare pentru persoanele care doresc să reducă produsele de origine animală.

  • Scopul principal al acestei diete este să consumați cât mai multe alimente vegetale și cât mai puțină carne.

BIBLIOGRAPHY

  1. Dawn Jackson Blatner – The Flexitarian Diet, Mcgraw-hill, 2008.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *