ACCIDENTUL VASCULAR CEREBRAL: Simptome, Cauze, Dieta, Stil de viata

Ce este accidentul vascular cerebral (AVC)?

  • Stroke occurs when the blood supply to an area of the brain is interrupted or reduced, depriving the brain tissue of oxygen and nutrients;
  • Deprived of oxygen, brain cells will die within minutes;
  • Accidentul vascular cerebral este o afecțiune gravă care necesită îngrijire de urgență, putând provoca leziuni cerebrale de durată, invaliditate pe termen lung sau chiar moarte;

How is it classified? 

  • Accident vascular cerebral ischemic: Aproximativ 80% din AVC sunt accidente ischemice. Aceste tulburări, de tip ischemic, apar atunci când arterele din creier se îngustează sau se blochează, determinând un flux sanguin redus către celulele creierului (ischemie). Cele mai frecvente accidente ischemice includ:
  • Infarctul trombotic- Apare atunci când se formează un cheag de sânge (tromb) într-una din arterele care furnizează sânge creierului. Apariția cheagurilor poate fi cauzată de depunerile de aterom care se acumulează în artere și determină un flux sanguin redus (ateroscleroza) sau alte afectiuni ale arterelor;
  • Cerebral vascular embolism. It occurs when a blood clot or other debris forms away from the brain, often in the heart, passes through the blood and is stored in narrow cerebral arteries;
  • Accident vascular cerebral hemoragic: Apare atunci când un vas de sânge din creier se rupe. Aceste rupturi pot fi cauzate de: hipertensiune arterială, suprasolicitare cu anticoagulante sau anevrisme;

Care sunt simptomele AVC-ului?

  • Speech problems; 
  • Confusion; 
  • Breathing problems; 
  • Dizziness, loss of balance or coordination, gait and fall disorders; 
  • Loss of consciousness; 
  • Sudden and severe headache;
  • Paralysis (inability to move) or numbness of the face, arms or legs, especially on one side of the body; 

Care sunt cauzele? 

  • Hypotension;
  • Hypercholesterolemia;
  • Diabetes or insulin resistance;
  • Smoking or exposure to secondhand smoke;
  • Sleep apnea;
  • Cardiovascular diseases, including heart failure, heart defects, heart infections or arrhythmias;

What are the risk factors?

  • Factorul genetic – Istoricul familial de accident vascular cerebral;
  • Old age - Men> 55 years and women> 65 years;
  • Smoking - Significantly increases the frequency of heart disease;
  • Hipercolesterolemia: Nivelurile crescute ale colesterolului pot crește riscul formării plăcilor de aterom si de apariție a aterosclerozei (un nivel crescut al LDL-ului și un nivel scăzut al HDL-ului);
  • Obesity - Overweight aggravates other risk factors;
  • Sedentary lifestyle - Lack of exercise is often associated with cardiovascular disease;
  • Stresul crescut – Poate influența activitatea sistemului nervos vegetativ simpatic și, astfel, poate agrava factorii de risc ai bolilor cardiovasculare;
  • Dieta -Consumul alimentelor bogate în grăsimi saturate, sare si zahăr poate crește riscul apariției bolilor cardiovasculare;

 

Ce dietă este indicată pentru a preveni accidentul vascular cerebral?

What foods should I eat?

  • Adoptați o dietă bogată în fibre alimentare. Se pare că cele mai bune fibre sunt cele din tărâțele de grâu. Studiile au arătat că introducerea unei cantități de aproximativ 7 g de tărâțe de grâu pe zi poate scădea incidența bolilor cardiace cu cca. 30%. Persoanele care au consumat 3 porții de cereale integrale pe zi au diminuat riscul acestor afecțiuni cu 18%;
  • Consumați alimente bogate în vitamina E (soia, măceșe, spanac, salată verde, sfeclă, uleiuri vegetale, nuci, migdale, pătrunjel, citrice). Aceste alimente conțin anticoagulanți naturali;
  • Consumați zilnic 3 roșii de mărime medie sau un sfert de cană de suc de roșii proaspăt. Roșiile conțin licopen, un antioxidant natural cu efecte benefice asupra miocardului. Studiile intreprinse la Harvard University au demonstrat că introducerea în dietă a roșiilor sau a sucului de roșii poate scădea cu 30% incidența bolilor cardiace;
  • Consumați carne de pește (somon roz, păstrăv, macrou). Consumul cărnii de pește (între 2 și 4 porții pe săptămână) poate scădea cu 15 % incidența bolilor cardiace. În același timp, consumul regulat al cărnii de pește poate încetini evoluția simptomelor dacă acestea deja au părut. Dacă sunteți vegan, surse de acizi grași omega 3 sunt și semințele, nucile și uleiurile vegetale (ulei de in, măsline, cânepă, cătină, etc.);
  • Este recomandat să consumați cât mai multe alimente crude (fructe, legume). Studiile au arătat că servirea a cinci sau mai multe porții de fructe și legume proaspete zilnic scad riscurile de infarct miocardic cu până la 40%;
  • Consumați banane coapte zilnic. Grație conținutului bogat în potasiu, acestea ajută la  prevenirea accidentelor vasculare cerebrale;
  • Consumați alimente cu un conținut ridicat de fitosteroli (stanol esteri și sterol esteri). Aceștia acționează asupra absorbției colesterolului exogen și se găsesc în seminţele de: soia, dovleac, susan, floarea soarelui, măsline, fistic crud, caju, migdale, nuci, etc.;

What foods should I avoid?

  • Evitați, pe cât posibil, zahărul alb, pâinea albă, alimentele prăjite, alimentele procesate și rafinate, băuturile răcoritoare îndulcite și mâncărurile foarte sărate și condimentate 
  • Evitați grăsimile de origine animală cum ar fi: baconul, carnea afumată și procesată, cârnații, anșoa, heringul afumat brânza maturată și produsele lactate bogate în grăsimi (smântâna). Alimentele de origine animală acceptate sunt carnea de pește slab, carnea de curcan și de pui, dar fără piele. Pot fi introduse în dietă proteine de origine vegetală: fasole, mazăre, linte, etc.;
  • Pentru cei aflați sub tratament cu inhibitori de monoaminooxidază (inhibitori MAO), evitați tiramina și precursorul ei tirozina. Combinația dintre MAO și tiramină crește tensiunea arterială și crește riscul apariției accidentului vascular. Alimentele care conțin tiramină sunt: carnea de porc, ficatul de pui sau de vită, smântâna, brânza (chiar și cea de vaci), ciocolata, cafeaua, fasolea, fava, heringul, arahidele, murăturile, semințele de dovleac, semințele de susan, stafidele, migdalele, avocado, ananasul și sosul de soia;
  • Dacă sunteți sub medicație cu alimente anticoagulante (Warfarina, Heparină, etc.) sau chiar aspirină, limitați consumul de alimente care conțin vitamina K. Aceste alimente cresc tendința sângelui de a se coagula, motiv pentru care trebuie consumate în cantități reduse. Alimente bogate în vitamina K sunt: gălbenușul de ouă, ficatul, broccoli, lucerna, conopida, spanacul, și cam toate legumele cu frunze verzi. Pentru a crește eficiența anticoagulantelor, consumați germeni de grâu, boabe de soia și semințe de floarea soarelui;
DIET THERAPY

Ce remedii naturale sunt indicate pentru a preveni accidentul vascular cerebral?

Pentru a preveni accidentul vascular cerebral sunt indicate suplimente nutritive / plante medicinale cu proprietăți:

  • antiatherosclerotic;
  • antithrombotic;
  • lipid-lowering;
  • cholesterol lowering;
  • vasodilators;
  • analgesics;

Suplimente nutritive

  • Vitamina C cu Bioflavonoide – 5-10 g zilnic
  • Vitamina D 400 UI zilnic
  • Magneziu – 750 mg zilnic
  • Coenzima Q10 – 100 mg zilnic
  • Ulei de pește – 1000 mg de două ori pe zi

Plante medicinale specifice

Alte plante medicinale ce pot fi folosite

Blueberries, Peppers, Sea Buckthorn, Blackcurrant, Yarrow, Poppy, Rosehip, Mustard, Rosemary, Common sage, Mistletoe;

PHYTOTHERAPY

Recomandări privind stilul de viață

  • The Inter Stroke study a arătat că unul dintre cei mai importanți factori de risc, responsabili pentru accidentul vascular cerebral, este hipertensiunea arterială. Așadar, controlând tensiunea arterială, se poate preveni în mari proporții apariția acestora;
  • La rândul ei, hipertensiunea arterială poate fi prevenită și controlată prin adoptarea unui stil de viață sănătos (dietă, efort fizic, menținerea greutății corporale). Ideal este menținerea unui index de masă corporală cuprins între 18 și 25 kg/m2;
  • Faceți regulat activitate fizică ușoară. Mersul pe jos, ciclismul și înotul favorizează circulația, determină scăderea tensiunii arteriale și scad astfel incidența AVC-urilor;
  • Respectați programul de activitate și somn;
  • Evitați surmenajul fizic și psihic;
  • Evitați stresul și învățați tehnici de control a stresului;
  • Evitați, pe cât posibil, consumul de alcool. Acesta se corelează cu valori mari ale tensiunii arteriale, cât și cu creșterea riscului de atac vascular cerebral. Reducerea consumului de alcool duce la o scădere a tensiunii arteriale în medie cu până la 4 mmHg;
  • Renunțați la fumat. Nicotina stimulează secreţia de hormoni (adrenalină şi noradrenalină), care duc la creșterea pulsului şi tensiunii arteriale, și pot provoca aritmii. Totodată, fumatul duce la scăderea cantității de oxigen care ajunge la ţesuturi şi, astfel, la organele vitale. Fumatul introduce în sânge CO, care afectează vasele de sânge, accelerând procesul de ateroscleroză;
LIFESTYLE

BIBLIOGRAPHY

  1. BENZIE IFF., WACHTEL-GALOR S.,2011: Herbal Medicine: Biomolecular and Clinical Aspects. 2nd edition.CRC Press/Taylor & Francis; 
  2. DUKE J., 1997: The Green pharmacy, The Ultimate Compendium of Natural Remedies from the World`s Foremost Authority on Healing Herbs, ed. Rodale Press;
  3. STĂNESCU U., MIRON A., HĂNCEANU M., APROTOSOAIE C., 2002: Bazele farmaceutice, farmacologice și clinice ale fitoterapiei, Vol. I, II și III, Editura G. T. Popa, Iași;
  4. PHYLLIS A. BALCH., 2010: Prescription for Nutritional Healing, Fifth edition, Avery; 
  5. TEMPLE NJ., WILSON T., BRAY GA., 2017: Nutrition Guide for Physicians and Related Healthcare Professionals, 2nd ed. 2017 Humana Press;
  6. The National Health Service (NHS)  – https://www.nhs.uk/conditions/stroke;
  7. WebMD  – https://www.webmd.com/stroke/default.htm;
  8. Photo source: Shutterstock.