GUTA: Simptome, Cauze, Tratament natural, Dieta, Stil de viata

Ce este guta?

  • Guta este o formă comună și complexă de artrită care poate afecta pe oricine. Se caracterizează prin atacuri bruște, severe de durere, umflături, roșeață și sensibilitate la nivelul articulațiilor, adesea articulația de la baza degetului mare;

Care sunt caracteristicile gutei?

  • Un atac de gută poate apărea brusc, trezindu-te de multe ori în mijlocul nopții, cu senzația că degetul mare este în flăcări;
  • Articulația afectată este fierbinte, umflată și atât de fragedă încât chiar și greutatea foii pe ea poate părea intolerabilă;
  • Simptomele de gută pot apărea și dispărea, dar există modalități de a gestiona simptomele și de a preveni erupțiile;

Care sunt simptomele gutei?

  • Semnele și simptomele gutei apar aproape întotdeauna brusc și, de cele mai multe ori, noaptea:
  • Dureri articulare intense – Guta afectează de obicei articulația mare a degetului mare, dar poate apărea în orice articulație. Alte articulații frecvent afectate includ: gleznele, genunchii, coatele, încheieturile și degetele. Durerea este probabil mai severă în primele patru până la 12 ore de la debut;
  • Disconfort persistent – După ce durerea cea mai severă dispare, unele disconforturi articulare pot dura de la câteva zile la câteva săptămâni. Este posibil ca atacurile ulterioare să dureze mai mult și să afecteze mai multe articulații;
  • Inflamație și roșeață – Articulația sau articulațiile afectate devin umflate, fragede, calde și roșii;
  • Limitarea mișcării – Pe măsură ce guta progresează, este posibil să nu vă puteți mișca articulațiile corespunzător;

Care sunt cauzele gutei?

  • Guta apare atunci când cristalele de acid uric și urați se acumulează în articulație, provocând inflamație și durere intensă. Cristalele de urat se pot forma atunci când aveți niveluri ridicate de acid uric în sânge;
  • Corpul produce acid uric atunci când descompune substanțe numite purine;
  • Purinele se găsesc și în anumite alimente, cum ar fi carnea și fructele de mare. Alte alimente promovează, de asemenea, niveluri ridicate de acid uric, cum ar fi băuturile alcoolice, în special berea și băuturile îndulcite cu zahăr din fructe (fructoză);
  • În mod normal, acidul uric se dizolvă în sânge și trece prin rinichi în urină. Dar, uneori, fie organismul produce prea mult acid uric, fie rinichii excretă prea puțin acid uric. Când se întâmplă acest lucru, acidul uric se poate acumula, formând cristale ascuțite, asemănătoare acelor, în diferite articulații sau în țesutul înconjurător, provocând durere, inflamație și umflături;

What are the risk factors?

Factorii care cresc nivelul de acid uric din corpul dumneavoastră includ:

  • Dieta;
  • Obezitatea – Dacă sunteți supraponderal, corpul dumneavoastră produce mai mult acid uric, iar rinichii au o perioadă mai dificilă de eliminare a acidului uric;
  • Conditii medicale – Anumite boli și afecțiuni cresc riscul de a dezvolta gută. Aceste boli includ hipertensiunea arterială netratată și afecțiuni cronice, cum ar fi diabetul, sindromul metabolic și bolile cardiovasculare și renale;
  • Medicația – Utilizarea diureticelor tiazidice – utilizate în mod obișnuit pentru tratarea hipertensiunii – și a dozei mici de aspirină, de asemenea, pot crește nivelurile de acid uric. La fel și utilizarea medicamentelor prescrise persoanelor care au fost supuse unui transplant de organe;
  • Istoricul familial – Dacă alți membri ai familiei au avut gută, este mai probabil să dezvoltați și dumneavoastră boala;
  • Vârsta și sexul – Guta apare mai des la bărbați, deoarece femeile tind să aibă niveluri mai scăzute de acid uric. După menopauză, totuși, nivelul de acid uric al femeilor se apropie de cel al bărbaților. Bărbații sunt, de asemenea, mai predispuși să dezvolte gută mai devreme – de obicei între 30 și 50 de ani. Femeile dezvoltă în general semne și simptome după menopauză;
  • Operații recente sau traume – Experimentarea unei intervenții chirurgicale recente sau a unui traumatism a fost asociată cu un risc crescut de a dezvolta un atac de gută;

Ce complicații pot apărea?

  • Guta recurentă – Este posibil ca unele persoane să nu mai experimenteze niciodată semne și simptome de gută. Alții pot experimenta gută de mai multe ori în fiecare an. Dacă nu este tratată, guta poate provoca eroziunea și distrugerea articulației;
  • Guta avansată – Guta netratată poate provoca depunerea de cristale de urat sub piele în noduli numiți tofi gutoși. Tofii se pot dezvolta în mai multe zone, cum ar fi degetele, mâinile, picioarele, coatele sau tendoanele lui Ahile, de-a lungul gleznelor;
  • Litiază renală – Cristalele de urat se pot concentra în tractul urinar al persoanelor cu gută, provocând pietre la rinichi;

Ce dietă este indicată pentru a preveni și pentru a ameliora simptomele gutei?

What foods should I eat?

  • Consumați cât mai multe fructe proaspete. Toate fructele sunt, în general, bune pentru gută. Cireșele pot chiar ajuta la prevenirea atacurilor de gută prin scăderea nivelului de acid uric și reducerea inflamației;
  • Consumați cât mai multe legume. Indicate sunt cartofii, mazărea, ciupercile, vinetele și legumele cu frunze de culoare verde închis. Dintre leguminoase, puteți consuma linte, fasole, soia și tofu;
  • Foarte indicate sunt nucile și semințele prin aportul lor de omega 3, acid gras cu proprietăți antiinflamatoare;
  • Consumați cereale integrale precum grâu  intregral, ovăz, orez brun și orz;
  • Toate produse lactate sunt indicate dar, lactatele cu conținut scăzut de grăsimi, sunt cele mai bune;
  • Folosiți la gătit uleiuri pe bază de plante, inclusiv uleiuri de canola, nucă de cocos, măsline sau in;
  • Pentru asezonat puteți folosi toate ierburile aromate și condimentele;
  • Dintre băuturi sunt indicate cafeaua, ceaiurile și în special ceaiul verde;
  • Consumați cu moderație carne de pui, vită sau miel. Dintre pești, somonul proaspăt sau conservat conține, în general, un nivel mai scăzut de purine decât majoritatea celorlalți pești;

What foods should I avoid?

  • Evitați carnea de animale domestice, în special organele (ficatul, rinichii și creierul);
  • Evitați carne de vânat (fazan, mistreț, etc.);
  • Dintre pești evitați heringul, păstrăvul, macroul, tonul, sardinele, hamsiile și eglefinul. Evitați de asemenea fructele de mare: scoici, crabi, creveți, caracatițe, etc.;
  • Nu consumați băuturi zaharoase, în special sucuri de fructe și sucuri dulci;
  • Nu consumați zaharuri adăugate, miere și sirop de porumb bogat în fructoză;
  • În plus, ar trebui evitați carbohidrații rafinați, cum ar fi pâinea albă, pastele albe și prăjiturile. Deși nu au un conținut ridicat de purine sau fructoză, au un conținut scăzut de substanțe nutritive și vă pot crește nivelul de acid uric;
DIET THERAPY

Ce remedii naturale sunt indicate pentru guta ?

Pentru a ameliora simptomele gutei se pot utiliza suplimente/plante medicinale cu proprietăți:

  • antiinflamatoare
  • analgezice

Suplimente nutritive

  • Acizi grași esențiali omega 3 – Conform indicațiilor de pe etichetă
  • Vitamina C cu bioflavonoide – 3000- 6000 mg zilnic
  • Alge sau lucernă 1000-1500 mg zilnic
  • Vitamina E – 200 UI zilnic
  • Vitamine din complexul B – 100 mg din fiecare vitamină B importantă de 2 ori pe zi
  • Zinc – 50-80 mg zilnic

Plante medicinale specifice

Alte plante ce pot fi utilizate

  • Brustur, Cătină, Cicoare, Cimbrișor, Coada calului, Crețușcă, Frasin, Gheara diavolului, Ghimpe, Hrean, Iarbă neagră, Ienupăr, Leuștean, Merișor, Mesteacăn, Osul iepurelui, Păpădie, Pătrunjel, Pir, Porumb (mătase), Porumbar, Salcie, Soc, Strugurii ursului, Tătăneasă, Țelină, Untul pământului, Urzică
TRATAMENTE NATURALE

Indicații privind stilul de viață

  • Evitați excesul ponderal – Dacă aveți gută, excesul de greutate vă poate crește riscul de atacuri de gută. Acest lucru se datorează faptului că excesul de grăsime poate duce la o o creștere a rezistenței la insulină. În aceste cazuri, organismul nu poate utiliza insulina în mod corespunzător pentru a elimina zahărul din sânge. Rezistența la insulină promovează, de asemenea, niveluri ridicate de acid uric. Pierderea în greutate poate contribui la reducerea rezistenței la insulină și la scăderea nivelului de acid uric;
  • Faceți mișcare – Exercițiile regulate sunt un alt mod de a preveni atacurile de gută. Activitatea fizică vă poate ajuta să scădeți în greutate dar și să vă mențineți nivelurile de acid uric scăzute. Un studiu efectuat pe 228 de bărbați a constatat că cei care alergau mai mult de 8 km zilnic aveau un risc de gută cu 50% mai mic;
  • Hidratați-vă corespunzător – Hidratarea corectă poate ajuta la reducerea riscului de atacuri de gută. Acest lucru se datorează faptului că aportul adecvat de apă ajută corpul să îndepărteze excesul de acid uric din sânge, eliminându-l prin urină;
  • Limitați consumul de alcool – Alcoolul este un factor declanșator al atacurilor de gută. Acest lucru se datorează faptului că organismul poate acorda prioritate eliminării alcoolului în locul eliminării acidului uric, lăsând acidul uric să se acumuleze și să formeze cristale;
  • Încercați suplimente cu vitamina C – Cercetările arată că suplimentele cu vitamina C pot ajuta la prevenirea atacurilor de gută prin scăderea nivelului de acid uric. Se pare că vitamina C face acest lucru ajutând rinichii să îndepărteze mai mult acid uric prin urină;
LIFESTYLE

BIBLIOGRAPHY

  1. BENZIE IFF., WACHTEL-GALOR S.,2011: Herbal Medicine: Biomolecular and Clinical Aspects. 2nd edition.CRC Press/Taylor & Francis; 
  2. DUKE J., 1997: The Green pharmacy, The Ultimate Compendium of Natural Remedies from the World`s Foremost Authority on Healing Herbs, ed. Rodale Press;
  3. STĂNESCU U., MIRON A., HĂNCEANU M., APROTOSOAIE C., 2002: Bazele farmaceutice, farmacologice și clinice ale fitoterapiei, Vol. I, II și III, Editura G. T. Popa, Iași;
  4. PHYLLIS A. BALCH., 2010: Prescription for Nutritional Healing, Fifth edition, Avery; 
  5. TEMPLE NJ., WILSON T., BRAY GA., 2017: Nutrition Guide for Physicians and Related Healthcare Professionals, 2nd ed. 2017 Humana Press;
  6. The National Health Service (NHS) – https://www.nhs.uk/conditions/gout/
  7. Center of disease control and prevention  https://www.cdc.gov/arthritis/basics/gout.html
  8. Mayoclini – https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/gout/symptoms-causes/syc-20372897
  9. Photo source: Shutterstock.