ARITMIA CARDIACA: Simptome, Tratament natural, Dieta, Stil de viata

Ce este aritmia cardiaca?

  • Aritmia cardiaca este o dereglare a ritmului fiziologic cardiac, fie sub raportul frecvenței, fie sub raportul regularității frecvenței cardiace, fie sub ambele aspecte;
  • Aritmia cardiaca apare atunci când excitația electrică ia naștere în alte locuri decât cele normale (nodul sinusal, nodul atrio-ventricular sau ventricule) sau atunci când unda electrică nu urmează traseul normal de propagare;

Care sunt simptomele ce însoțesc aritmia cardiaca?

  • Disconfort în zona toracelui;
  • Palpitații -senzația unor bătăi cardiace foarte puternice, cu lovituri la nivelul toracelui;
  • Amețeală sau senzație de confuzie;
  • Dificultăți respiratorii(dispnee);
  • Transpirație abundentă;
  • Slăbiciune;
  • Senzație de boseală;

Care sunt cauzele?

  • Hipertensiunea arterială;
  • Diferite disfuncții ale valvelor inimii;
  • Traumatisme rezultate în urma unui infarct miocardic;
  • Un dezechilibru electrolitic sanguin (al sodiului sau al potasiului);
  • Boala arterială coronariană;
  • Alte probleme medicale;

Care sunt factorii de risc?

  • Vârsta înaintată – Bărbați > 55 ani și femei > 65 ani;
  • Sexul – Bărbații au o predispoziție mai mare. Pentru femei, riscul crește după menopauză;
  • Fumatul -Crește semnificativ frecvența afecțiunilor cardiace;
  • Obezitatea – Supraponderalitatea agravează ceilalți factori de risc;
  • Sedentarismul – Lipsa mișcării este asociată de cele mai multe ori cu bolile cardiovasculare;
  • Dieta -Consumul alimentelor bogate în grăsimi saturate, sare si zahăr;
  • Medicamente, droguri sau alți compuși chimici toxici (cofeina, nicotina, alcoolul, cocaina, aerosolii inhalați, pastilele de slăbit sau medicamentele pentru tuse si răceală);
  • Stările emoționale – Aritmiile pot fi cauzate de șocuri emoționale, teamă sau stres;

Ce dietă este indicată pentru aritmia cardiaca?

Ce alimente ar trebui să consum?

  • Adoptați o dietă bogată în fibre alimentare. Se pare că cele mai bune fibre sunt cele din tărâțele de grâu. Studiile au arătat că introducerea unei cantități de aproximativ 7 g de tărâțe de grâu pe zi poate scădea incidența bolilor cardiace cu cca. 30%. Persoanele care au consumat 3 porții de cereale integrale pe zi au diminuat riscul acestor afecțiuni cu 18%. Germenii de grâu nu sunt asociați cu un risc scăzut de boli cardiace dar sunt surse importante de micronutrienți ce pot juca roluri importante în organism. 
  • Consumați zilnic 3 roșii de mărime medie sau un sfert de cană de suc de roșii proaspăt. Roșiile conțin licopen, un antioxidant natural cu efecte benefice asupra miocardului. Studiile intreprinse la Harvard University au demonstrat că introducerea în dietă a roșiilor sau a sucului de roșii poate scădea cu 30% incidența bolilor cardiace;
  • Consumați carne de pește (somon roz, păstrăv, macrou). Consumul cărnii de pește (între 2 și 4 porții pe săptămână) poate scădea cu 15 % incidența bolilor cardiace. În același timp consumul regulat al cărnii de pește poate încetini evoluția simptomelor dacă acestea deja au apărut. Dacă sunteți vegan surse de acizi grași omega 3 sunt și semințele, nucile și uleiurile vegetale (ulei de in, măsline, cânepă, cătină, etc.)
  • Consumați alimente bogate în colină și betaină. O dietă bogată în acești compuși poate scădea riscul bolilor cardiace. Alimente bogate în colină sunt: carnea de pasăre (fără piele), laptele, ouăle, peștele și cartofii. Alimentele bogate în betaină sunt: spanacul, cerealele integrale și sfecla roșie.
  • Consumați alimente cu un conținut ridicat de fitosteroli (stanol esteri și sterol esteri). Aceștia acționează asupra absorbției colesterolului exogen și se găsesc în seminţele de: soia, dovleac, susan, floarea soarelui, măsline, fistic crud, caju, migdale, nuci, etc.

Ce alimente ar trebui să evit?

  • Evitați, pe cât posibil, zahărul alb, pâinea albă, carnea roșie, grăsimile saturate (în special grăsimile animale), alimentele prăjite, alimentele procesate și rafinate, băuturile răcoritoare îndulcite și mâncărurile foarte sărate și condimentate.
DIETOTERAPIE

Ce remedii naturale sunt indicate pentru a preveni aritmia cardiaca?

Pentru a preveni aritmia cardiaca sau pentru a ameliora simptomele acesteia sunt indicate suplimente nutritive / plante medicinale cu proprietăți:

  • sedative;
  • calmante;
  • tonice cardiace;

Suplimente nutritive

  • Vitamina C cu bioflavonoide – 3000- 6000 mg zilnic
  • Coenzima Q10 – 100-200 mg zilnic
  • Magneziu – 750- 1000 mg zilnic
  • Seleniu -200 mcg zilnic
  • Ulei de pește – 1000 mg de două ori pe zi

Plante medicinale specifice

Alte plante medicinale ce pot fi folosite

  • Cicoare, Ciuboțica cucului, Lăcrămioara, Macul, Rauwolfia, Spânz.
TRATAMENTE NATURALE

Recomandări privind stilul de viață

  • Păstrați greutatea corporală în limite normale. Ideal este menținerea unui index de masă corporală cuprins între 18 și 25 kg/m2;
  • Faceți regulat activitate fizică ușoară. Mersul pe jos, ciclismul și înotul favorizează circulația, determină scăderea tensiunii arteriale și scad incidența aritmiei cardiace;
  • Respectați programul de activitate și somn. Evitați surmenajul fizic și psihic;
  • Evitați stresul și învățați tehnici de control a stresului.
  • Evitați, pe cât posibil, consumul de alcool. Acesta se corelează cu valori mari ale tensiunii arteriale, cât și cu reducerea eficienței medicației antihipertensive. Reducerea consumului de alcool duce la o scădere a tensiunii arteriale în medie cu până la 4 mmHg;
  • Renunțați la fumat. Nicotina stimulează secreţia de hormoni (adrenalină şi noradrenalină), care duc la creșterea pulsului şi tensiunii arteriale, și pot provoca aritmii. Totodată, fumatul duce la scădere cantității de oxigen care ajunge la ţesuturi şi, astfel, la organele vitale. Fumatul introduce în sânge CO, care afectează vasele de sânge, accelerând procesul de ateroscleroză;
STIL DE VIAȚĂ

BIBLIOGRAFIE

  1. BENZIE IFF., WACHTEL-GALOR S.,2011: Herbal Medicine: Biomolecular and Clinical Aspects. 2nd edition.CRC Press/Taylor & Francis; 
  2. DUKE J., 1997: The Green pharmacy, The Ultimate Compendium of Natural Remedies from the World`s Foremost Authority on Healing Herbs, ed. Rodale Press;
  3. STĂNESCU U., MIRON A., HĂNCEANU M., APROTOSOAIE C., 2002: Bazele farmaceutice, farmacologice și clinice ale fitoterapiei, Vol. I, II și III, Editura G. T. Popa, Iași;
  4. PHYLLIS A. BALCH., 2010: Prescription for Nutritional Healing, Fifth edition, Avery; 
  5. TEMPLE NJ., WILSON T., BRAY GA., 2017: Nutrition Guide for Physicians and Related Healthcare Professionals, 2nd ed. 2017 Humana Press;
  6. The National Health Service (NHS) – https://www.nhs.uk/conditions/heart-failure;
  7. WebMD  – https://www.webmd.com/heart-disease/heart-failure/default.htm;
  8. Sursa foto: Shutterstock.