CARDIOPATIA ISCHEMICA: Simptome, Tratament natural, Dieta, Stil de viata

Ce este cardiopatia ischemica?

  • Cardiopatia ischemica apare atunci când muşchiul inimii nu primeşte suficient sânge pentru a putea funcționa la parametrii normali;
  • Cauza principală este îngustarea sau blocarea completă a unei artere coronariene de către depunerile de plăci ateromatoase;
  • Aceste depuneri împiedică sângele oxigenat să irige corespunzător miocardul;
  • În cazul în care ischemia este severă poate duce la infarct miocardic şi poate provoca distrugerea ireversibilă a ţesuturilor cardiace;
  • De cele mai multe ori, irigarea deficientă a inimii cu sânge provoacă durere sau angină pectorală. Există însă şi cazuri când această durere nu este resimţită (ischemie silenţioasă);

Cum se clasifică? 

În funcție de severitate, există mai multe forme de cardiopatie ischemica:

  • Angina stabilă: Prezintă ca simptom principal durerea în piept (angina). Această durere este declanșată la efort, dispare la câteva minute după oprirea efortului, sediul său fiind de obicei linia mediană (retrosternal);
  • Angina instabiă: Durerea apare la efort mai mic sau chiar în repaus, este mai intensă, mai prelungită și are loc frecvent. Angina instabilă este o agravare a bolii coronariene;
  • Infarctul miocardic: Este o urgență medicală. Este forma cea mai severă de cardiopatie ischemică și poate provoca chiar decese. Infarctul miocardic este produs de obturarea unei artere coronare. Miocardul nu mai primește sânge și se necrozează. În acest caz durerea are o durată prelungită;

Care sunt simptomele cardiopatiei ischemice?

  • Durere în piept (angina) – Se poate simți ca o presiune sau o strânsoare (ca o gheară) în mijlocul sau pe partea stangă a pieptului. De obicei angina este declanșată de un stres fizic sau emoțional și trece de obicei în câteva minute de la încetarea factorului de stres;
  • Respirație sacadată;
  • Presiune;
  • Senzație de greutate;
  • Amorțeală;

Care sunt cauzele? 

  • Hipertensiunea arterială;
  • Hipercolesterolemia;
  • Diabetul sau rezistența la insulină;
  • Sedentarismul;

Care sunt factorii de risc?

  • Factorul genetic – Istoricul familial de boli cardiovasculare, în special dacă acestea s-au manifestat la o vârstă fragedă;
  • Vârsta înaintată – Bărbați > 55 ani și femei > 65 ani;
  • Sexul – Bărbații au o predispoziție mai mare la cardiopatia ischemica. Pentru femei, riscul crește după menopauză;
  • Fumatul -Crește  semnificativ frecvența cardiopatiilor;
  • Hipertensiunea arterială: Dacă este necontrolată poate determina îngroșarea arterelor, ceea ce duce la îngustarea lumenului acestora, proces ce favorizează cardiopatia ischemica;
  • Hipercolesterolemia: Nivelurile crescute ale colesterolului pot crește riscul formării plăcilor de aterom si de apariție a aterosclerozei (un nivel crescut al LDL-ului și un nivel scăzut al HDL-ului);
  • Diabetul – Este asociat cu un risc crescut al bolilor cardiovasculare;
  • Obezitatea – Supraponderalitatea agravează ceilalți factori de risc;
  • Sedentarismul – Lipsa mișcării este asociată de cele mai multe ori cu bolile cardiovasculare;
  • Stresul crescut – Poate influența activitatea sistemului nervos vegetativ simpatic și, astfel, poate agrava factorii de risc ai bolilor cardiovasculare;
  • Dieta -Consumul alimentelor bogate în grăsimi saturate, sare si zahăr poate crește riscul apariției bolilor cardiovasculare;

 

Ce dietă este indicată pentru cardiopatia ischemica?

Ce alimente ar trebui să consum?

  • Adoptați o dietă bogată în fibre alimentare. Unele dintre cele mai bune fibre alimentare sunt cele din tărâțele de grâu. Studiile au arătat că introducerea unei cantități de aproximativ 7 g de tărâțe de grâu pe zi poate scădea incidența bolilor cardiace cu cca. 30%;
  • Consumați zilnic 3 roșii de mărime medie sau un sfert de cană de suc de roșii proaspăt. Roșiile conțin licopen, un antioxidant natural cu efecte benefice asupra miocardului. Studiile intreprinse la Harvard University au demonstrat că introducerea în dietă a roșiilor sau a sucului de roșii poate scădea cu 30% incidența bolilor cardiace;
  • Consumați carne de pește (somon roz, păstrăv, macrou). Consumul cărnii de pește (între 2 și 4 porții pe săptămână) poate scădea cu 15 % incidența bolilor cardiace. În același timp consumul regulat al cărnii de pește poate încetini evoluția simptomelor dacă acestea deja au apărut. Dacă sunteți vegan surse de acizi grași omega 3 sunt și semințele, nucile și uleiurile vegetale (ulei de in, măsline, cânepă, cătină, etc.);
  • Consumați alimente bogate în colină și betaină. O dietă bogată în acești compuși poate scădea riscul bolilor cardiace. Alimente bogate în colină sunt: carnea de pasăre (fără piele), laptele, ouăle, peștele și cartofii. Alimentele bogate în betaină sunt: spanacul, cerealele integrale și sfecla roșie;
  • Consumați alimente cu un conținut ridicat de fitosteroli (stanol esteri și sterol esteri). Aceștia acționează asupra absorbției colesterolului exogen și se găsesc în seminţele de: soia, dovleac, susan, floarea soarelui, măsline, fistic crud, caju, migdale, nuci, etc;

Ce alimente trebuie să evit?

  • Evitați, pe cât posibil, zahărul alb, pâinea albă, carnea roșie, grăsimile saturate (în special grăsimile animale), alimentele prăjite, alimentele procesate și rafinate, băuturile răcoritoare îndulcite și mâncărurile foarte sărate și condimentate;
  • Dacă sunteți sub medicație cu alimente anticoagulante (Warfarina, Heparină, etc.) sau chiar aspirină, limitați consumul de alimente care conțin vitamina K. Aceste alimente cresc tendința sângelui de a se coagula, motiv pentru care trebuie consumate în cantități reduse. Alimente bogate în vitamina K sunt: gălbenușul de ouă, ficatul, broccoli, lucerna, conopida, spanacul, și cam toate legumele cu frunze verzi. Pentru a crește eficiența anticoagulantelor, consumați germeni de grâu, boabe de soia și semințe de floarea soarelui;
DIETOTERAPIE

Ce remedii naturale sunt indicate pentru a preveni cardiopatia ischemica?

Pentru a preveni cardiopatia ischemica sau pentru a ameliora simptomele acesteia sunt indicate suplimente nutritive / plante medicinale cu proprietăți:

  • hipocolesterolemiante.
  • vasodilatatoare,
  • analgezice

Suplimente nutritive

  • Vitamina E – 100UI zilnic
  • Vitamina C cu bioflavonoide – 3000- 6000 mg zilnic
  • L-arginină – Conform indicațiilor de pe etichetă
  • Coenzima Q10 – 100-200 mg zilnic
  • Magneziu – 750- 1000 mg zilnic
  • Seleniu -200 mcg zilnic
  • Ulei de pește – 1000 mg de două ori pe zi

Plante medicinale specifice

Alte plante medicinale ce pot fi folosite

  •  Ghimpe, Hrean, Măturice, Mesteacăn, Pătrunjel, Porumbar, Roinița, Usturoi.
TRATAMENTE NATURALE

Recomandări privind stilul de viață

  • Păstrați greutatea corporală în limite normale. Ideal este menținera unui index de masă corporală cuprins între 18 și 25 kg/m2;
  • Faceți regulat activitate fizică ușoară. Mersul pe jos, ciclismul și înotul favorizează circulația, determină scăderea tensiunii arteriale și scade riscul de cardiopatie ischemica;
  • Respectați programul de activitate și somn. Evitați surmenajul fizic și psihic;
  • Evitați stresul și învățați tehnici de control a stresului;
  • Evitați, pe cât posibil, consumul de alcool. Acesta se corelează cu valori mari ale tensiunii arteriale, cât și cu reducerea eficienței medicației antihipertensive. Reducerea consumului de alcool duce la o scădere a tensiunii arteriale în medie cu până la 4 mmHg;
  • Renunțați la fumat. Nicotina stimulează secreţia de hormoni (adrenalină şi noradrenalină), care duc la creșterea pulsului şi tensiunii arteriale și pot provoca aritmii sau alte patologii cardiovasculare. Totodată, fumatul duce la scăderea cantității de oxigen care ajunge la ţesuturi şi, astfel, la organele vitale. Fumatul introduce în sânge CO, care afectează vasele de sânge, accelerând procesul de ateroscleroză;
STIL DE VIAȚĂ

BIBLIOGRAFIE

  1. BENZIE IFF., WACHTEL-GALOR S.,2011: Herbal Medicine: Biomolecular and Clinical Aspects. 2nd edition.CRC Press/Taylor & Francis; 
  2. DUKE J., 1997: The Green pharmacy, The Ultimate Compendium of Natural Remedies from the World`s Foremost Authority on Healing Herbs, ed. Rodale Press;
  3. STĂNESCU U., MIRON A., HĂNCEANU M., APROTOSOAIE C., 2002: Bazele farmaceutice, farmacologice și clinice ale fitoterapiei, Vol. I, II și III, Editura G. T. Popa, Iași;
  4. PHYLLIS A. BALCH., 2010: Prescription for Nutritional Healing, Fifth edition, Avery; 
  5. TEMPLE NJ., WILSON T., BRAY GA., 2017: Nutrition Guide for Physicians and Related Healthcare Professionals, 2nd ed. 2017 Humana Press;
  6. The National Health Service (NHS) – https://www.nhs.uk/conditions/coronary-heart-disease;
  7. American Heart Association – https://www.heart.org/en/health-topics/consumer-healthcare/what-is-cardiovascular-disease;
  8. WebMD  – https://www.webmd.com/heart-disease;
  9. Sursa foto: Shutterstock.