GASTRITA: Simptome, Cauze, Tratament natural, Dieta, Stil de viata

Ce este gastrita?

  • Gastrita este o afecțiune inflamatorie a mucoasei gastrice. Leziunile gastrice pot avea o evoluție autolimitantă, ajungând la cicatrizare sau, pot provoca complicații grave, fiind reprezentate de hemoragii sau perforații. 
  • În peste 85% din cazuri gastrita este provocată de infecția cu Helicobacter pylori.

Care sunt tipurile de gastrita?

Gastrita acută

  • Este o afecțiune inflamatorie a mucoasei gastrice de scurtă durată ce apare ca urmare a abuzului de băuturi alcoolice, a unui consum de alimente în exces și condimentate sau a administrării unor medicamente;
  • Gastritele acute se pot clasifica în: gastrite acute simple, corozive si alergice;
  • Gastrita acută are o evoluție scurtă și, deseori, se vindecă destul de repede după administrarea unui tratament adecvat;

Gastrita cronică

  • Este, fie o afecțiune de sine stătătoare, fie este însoțită de alte afecțiuni digestive precum ulcerul gastro-duodenal, polipii gastrici sau cancerul gastric;
  • Gastrita cronică se caracterizeaza prin prezența unor simptome dispeptice de lungă durată, care se resimt în zona epigastrului;
  •  În cele mai multe cazuri, gastrita cronică este descoperită întamplător;
  • De cele mai multe ori apar senzații de arsură în zona epigastrului și dureri surde permanente, cu iradieri până în zona spatelui. Aceste dureri apar mai cu seamă după mesele condimentate, după consumul de alcool sau alimentelor acide și greu digerabile;
  • Uneori poate apărea și senzația de balonare și vomă;

Care sunt principalele simptome ale gastritei?

  • Dureri abdominale (în zona epigastrului);
  • Senzație de arsură la stomac;
  • Indigestie;
  • Lipsa apetitului;
  • Vărsături;
  • Pierdere în greutate;
  • Sânge în vărsături;

Care sunt cauzele gastritei?

  • Nivelul ridicat al acidității gastrice;
  • Infecția cu Helicobacter Pylori sau alte bacterii, fungi sau paraziți;
  • Afecțiuni precum boala Crohn;
  • Fumatul;

Ce complicații pot apărea?

  • Hemoragie la nivelul mucoasei gastrice. Se poate manifesta, în forme ușoare sub forma unei anemii, scaune cu sange, iar în formele severe, șoc hemoragic;
  • Ulcerul gastric;
  • Cancerul gastric;
  • Scăderea absorbției vitaminei B12;

Ce dietă este indicată pentu gastrita?

Ce alimente ar trebui să consum?

  • Consumați mai multe mese mici pe zi, mai ales în timpul fazelor acute ale bolii;
  • Consumați carne de vită, de pasăre (pui sau curcan), carne de pește slab (şalău, ştiucă, biban); Carnea poate fi coaptă, friptă sau sub formă de supe din carne;
  • Consumați alimente bogate în fibre. Acestea pot reduce riscul de ulcer în curs de dezvoltare la jumătate și accelerează vindecarea ulcerelor existente. Fibrele găsite în fructe și legume sunt deosebit de protective. Legumele pot fi gătite sub formă de piureuri sau a la greque (fasole verde, dovlecei, spanac, etc), cartofi copți sau fierți;
  • Ouăle este de preferat să se consume moi (fierte sau poșate);
  • Introduceți în dietă lactate cum ar fi urda, brânza de vaci proaspătă,  brânza tofu, etc. Puteți consuma lapte cu tăiței, cu griș sau orez;
  • Introduceți în dietă fructe coapte la cuptor (mere, pere) sau sub formă de piureuri și compot neîndulcit;
  • Includeţi în dietă papaya proaspătă (care conţine pa­paină) şi ananas proaspăt (care conţine bromelaină). Sunt surse bune de enzime digestive eficiente;
  • Consumul de ceai verde scade incidența gastritelor și ulcerului gastric cu 30-40% datorită conținutului ridicat în catechine.
  • Utilizați grăsimi de calitate cum ar fi untul proaspăt (maxim 10 grame/zi) și uleiurile vegetale (cu moderație);

Ce alimente ar trebui să evit?

  • Evitați alimentele preparate nedietetic cum ar fi sosurile, ceapa prăjită, cartofii prăjiţi, carnea prăjită, etc.;
  • Evitați carnea și conservele nedietetice, brânzeturile nefermentate și ouăle prăjite și tari, fierte, gălbenușurile de ou și maioneza;
  • Nu consumați carne grasă de porc, rață, oaie, carne de vânat, preparate din carne (mezeluri, cârnați, chiftele sau mici), carne prajită, conserve de carne și de pește grase, untură, slănină, sosuri grase sau foarte condimentate;
  • Evitați condimentele, în special piperul negru, piperul roșu și praful de chili;
  • Evitați, pe cât posibil legumele uscate (fasole, linte, mazăre), zarzavaturile şi fructele crude;
  • Evitarea alimentelor asociate cu distensie gazoasă precum: băuturi gazoase, croissante, sufleuri, fasole, conopidă,  ceapă crudă, struguri, prune, stafide, vin roşu, bere;
  • Evitați consumul frecvent de lapte  din cauza efectului semnificativ de creștere a secreției de acid gastric a laptelui. Se pot consuma brânzeturi fermentate care conțin probiotice ce pot proteja sistemul gastrointestinal;
DIETOTERAPIE

Ce remedii naturale sunt indicate pentru gastrita?

Pentru a ameliora simptomele gastritei se pot utiliza suplimente nutritive / plante medicinale cu proprietăți:

  • carminative;
  • stomahice;
  • spasmolitice;
  • antiinflamatoare;
  • antibiotice;
  • eupeptice;
  • cicatrizante;

Suplimente nutritive

  • Acidophilus – Conform indicațiilor de pe etichetă
  • L-glutamină – 500 mg pe zi, pe stomacul gol
  • Pectină – Conform indicațiilor de pe etichetă
  • Bromelaină – 350 mg de 3 ori pe zi
  • Ulei de pește – 1000 mg de două ori pe zi

Plante medicinale specifice

Plante medicinale specifice

  • Chimion, Gălbenele, Mentă, Obligeană, Măghiran, Roiniță, Sovârf;
TRATAMENTE NATURALE

Recomandări privind stilul de viață

  • Pentru calmarea durerilor în zona epigastrului beţi un pahar cu apă. Aceasta diluează acidul din stomac şi îl elimină din stomac şi duoden;
  • Evitaţi băuturile carbogazoase;
  • Evitaţi sarea şi zahărul. Acestea au fost asociate cu creşterea acidităţii gastrice;
  • Lăsaţi ceaiurile şi alte băuturi fierbinţi să se răcească îna­inte de a le bea. Altfel, pot să provoace disconfort gastric;
  • Păstraţi colonul curat. Asiguraţi-vă ca aveţi scaun în fiec­are zi;
  • Nu fumaţi. Fumatul poate întârzia vindecarea şi provoacă recidive;
  • Evitaţi analgezicele, aspirina şi ibuprofenul;
  • Efectuați exercitii fizice în mod regulat;
  • Reduceți pe cât posibil nivelul de stres;
STIL DE VIAȚĂ

BIBLIOGRAFIE

  1. BENZIE IFF., WACHTEL-GALOR S.,2011: Herbal Medicine: Biomolecular and Clinical Aspects. 2nd edition.CRC Press/Taylor & Francis; 
  2. DUKE J., 1997: The Green pharmacy, The Ultimate Compendium of Natural Remedies from the World`s Foremost Authority on Healing Herbs, ed. Rodale Press;
  3. STĂNESCU U., MIRON A., HĂNCEANU M., APROTOSOAIE C., 2002: Bazele farmaceutice, farmacologice și clinice ale fitoterapiei, Vol. I, II și III, Editura G. T. Popa, Iași;
  4. PHYLLIS A. BALCH., 2010: Prescription for Nutritional Healing, Fifth edition, Avery; 
  5. TEMPLE NJ., WILSON T., BRAY GA., 2017: Nutrition Guide for Physicians and Related Healthcare Professionals, 2nd ed. 2017 Humana Press;
  6. The National Health Service (NHS) – https://www.nhs.uk/conditions/gastritis/
  7. National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases  – https://www.niddk.nih.gov/health-information/digestive-diseases/gastritis-gastropathy
  8. WebMD  – https://www.webmd.com/digestive-disorders/digestive-diseases-gastritis#1
  9. Sursa foto: Shutterstock.