CĂTINA ALBĂ ÎN FITOTERAPIE (ed. Universitară)
Cătina albă a avut o importanță medicală deosebită în diferite culturi și civilizații ale vremii, proprietățile sale terapeutice și nutriționale fiind bine documentate în cele mai vechi lucrări și tratate de medicină tradițională orientală.
Deși foarte cunoscută și apreciată în trecut, începând cu secolul XX, cătina a intrat în umbra scepticismului medicinei moderne ca urmare a creșterii interesului pentru medicamentele de sinteză. În pofida acestor realități, totuși, cercetările de biochimie și farmacognozie de ultimă oră aduc astăzi o serie de dovezi indubitabile ce confirmă acest potențial fitoterapeutic al cătinei, bine cunoscut încă din antichitate.
Proprietățile sale terapeutice și nutriționale, confirmate prin numeroase studii clinice și de laborator, rezidă dintr-o multitudine de acțiuni farmacologice printre care putem enumera: antioxidantă, antitumorală, cardioprotectoare și antiaterogenică, hepatoprotectoare și detoxifiantă, antistres și adaptogenă, imunomodulatoare, antivirală și antibacteriană, radioprotectoare, regeneratoare și anti-aging.
Cartea de față readuce în atenția specialiștilor în domeniu cât și publicului larg acestă plantă de interes medical și reprezintă o sursă de informații științifice de actualitate, un ghid de rețete fitoterapeutice și rețete culinare cu efecte dovedite chiar și de experiența personală cât și o pledoarie pentru o viaţă mai sănătoasă.