HIPERTENSIUNEA ARTERIALA: Simptome, Tratament natural, Dieta, Stil de viata

Ce este hipertensiunea arteriala (HTA)?

  • Hipertensiunea arteriala reprezintă creșterea valorilor tensionale peste 140/90 mmHg;
  • Din cauza faptului că hipertensiunea nu dă simptome până nu apar complicațiile, aceasta este de cele mai multe ori ignorată;

Cum se clasifică hipertensiunea arteriala? 

 În funcție de etiologie se deosebește:

  • Hipertensiunea arteriala esențială: Este caracterizată printr-o tensiune arterială crescută la care nu se poate evidenția o cauză fiziologică;
  • Hipertensiunea arteriala secundară: Survine  în urma unei alte afecţiuni de natură: renală, endocrină , neurogenă și cardiovasculară;

 În funcție de evoluție, se pot deosebi următoarele stadii:

  • Stadiul I – depășirea valorilor normale de 140-159/90-95 mm Hg;
  • Stadiul II – semne de hipertrofie cardiovasculară (hipertrofia ventriculului stâng), 160-180/100-110 mm/Hg;
  • Stadiul III- apariția complicațiilor cardiace, coronariene ,cerebrale și renale, valori mai mari de 180/110 mm/Hg;

Care sunt simptomele hipertensiunii arteriale?

  • Dureri de cap;
  • Dureri în piept;
  • Dificultăţi de respiraţie;
  • Tulburări de vedere (vedere înceţoşată sau senzație de stele în fața ochilor);
  • Greaţă şi vărsături;
  • Palpitații;
  • Amețeală;
  • Înroşirea feţei;
  • Tulburări de somn;
  • Iritabilitate;
  • Transpirație;

Care sunt cauzele? 

  • În cazul hipertensiunii primare, întâlnită în majoritarea hipertensivilor, cauza nu este în totalitate cunoscută, dar se consideră că există o serie de factori de risc predispozanți; 

Care sunt factorii de risc?

  • Factorul de natură genetică (cazuri de hipertensivi în familie);
  • Vârsta înaintată (barbati > 55ani si femei > 65ani);
  • Sexul (hipertensiunea este mai frecventă la bărbaţi decât la femei);
  • Condițiile climatice;
  • Obezitatea (circumferința taliei la barbati>102 cm si la femei >88 cm);
  • Sedentarismul;
  • Fumatul și consumul excesiv de alcool;
  • Dislipidemia;
  • Hipercolesterolemia;
  • Hiperglicemia;
  • Stresul;
  • Sarcina;

 

Ce dietă este indicată pentru hipertensiunea arteriala?

Ce alimente ar trebui să consum?

  • Regimul strict hiposodat (sub 5 g de sare /zi este obligatoriu);
  • Citiți cu atenție etichetele și evitați acele produse alimentare care conțin sare, sodiu sau au simbolul Na pe etichetă. Trebuie evitate unele alimente și aditivi alimentari cum ar fi: conservele de legume (în afară de cele fără sodiu și sare), alimentele cu inhibitori pentru mucegaiuri, conservanții și substituienții pentru zahăr, sosul de soia, glutamatul de sodiu și ciclamatul de sodiu;
  • Consumați cu preponderență fructe și legume proaspete, cât mai puțin preparate termic, cum ar fi broccoli, cartofi dulci, dovlecel, sparanghel, varză, usturoi, roșii, salată, mere, pepene galben, prune, afine, măceșe, cătină. Pectina din mere ajută la reducerea tensiunii;
  • Rezultatele unor studii dublu orb, controlate cu placebo au arătat că aporturile de magneziu pot duce la o reducere semnificativă a presiunii sistolice și diastolice. Alimente bogate în magneziu sunt: migdalele, semințele de susan, semințele de floarea soarelui, semințele de dovleac, bananele. semințele caju, brânza tofu.
  • O abordare dietetică pusă la punct special pentru a ajuta persoanele care suferă de hiprtensiune este dieta DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension);

Ce alimente ar trebui să evit?

  • Evitați grăsimile de origine animală cum ar fi: baconul, carnea afumată și procesată, cârnații, anșoa, heringul afumat brânza maturată și produsele lactate bogate în grăsimi (smântâna). Alimentele de origine animală acceptate sunt carnea de pește slab, carnea de curcan și de pui, dar fără piele. Pot fi introduse în dietă proteine de origine vegetală: fasole, mazăre, linte, etc.;
  • Pentru cei aflați sub tratament cu inhibitori de monoaminooxidază (inhibitori MAO), evitați tiramina și precursorul ei, tirozina. Combinația dintre MAO și tiramină crește tensiunea arterială și crește riscul apariției accidentului vascular. Alimentele care conțin tiramină sunt: carnea de porc, ficatul de pui sau de vită, smântâna, brânza (chiar și cea de vaci), ciocolata, cafeaua, fasolea, fava, heringul, arahidele, murăturile, semințele de dovleac, semințele de susan, stafidele, migdalele, avocado, ananasul și sosul de soia;
  • Dacă sunteți sub medicație cu alimente anticoagulante (Warfarina, Heparină, etc.) sau chiar aspirină, limitați consumul de alimente care conțin vitamina K. Aceste alimente cresc tendința sângelui de a se coagula, motiv pentru care trebuie consumate în cantități reduse. Alimente bogate în vitamina K sunt: gălbenușul de ouă, ficatul, broccoli, lucerna, conopida, spanacul, și cam toate legumele cu frunze verzi. Pentru a crește eficiența anticoagulantelor, consumați germeni de grâu, boabe de soia și semințe de floarea soarelui;
DIETOTERAPIE

Ce remedii naturale sunt indicate pentru a preveni hipertensiunea arteriala ?

Pentru a preveni hipertensiunea arteriala sunt indicate suplimente nutritive / plante medicinale cu proprietăți:

  • sedative;
  • cardiotonice;
  • vasodilatatoare;
  • hipocolesterolemiante;

Suplimente nutritive

  • Vitamina E – 100UI zilnic
  • Vitamina C cu bioflavonoide – 3000- 6000 mg zilnic
  • L-arginină – Conform indicațiilor de pe etichetă
  • Coenzima Q10 – 100-200 mg zilnic
  • Magneziu – 750- 1000 mg zilnic
  • Seleniu -200 mcg zilnic
  • Ulei de pește – 1000 mg de două ori pe zi

Plante medicinale specifice

Alte plante medicinale ce pot fi folosite

Afin, Anghinare, Coacăz negru, Cătină, Floarea Pasiunii, Salcâm japonez, Tei, Traista ciobanului, Usturoi. 

TRATAMENTE NATURALE

Recomandări privind stilul de viață

  • Reduceți greutatea până la obținerea unui index de masa corporală între 18 și 25 kg/m2. Chiar și o scădere ponderală relativ redusă (aproximativ 5 kg) determină o scădere a tensiunii arteriale;
  • Faceți mișcare în mod regulat dar fără a vă obosi. Activitatea fizică regulată (cel puțin 30 de minute de activitate fizică moderată zilnic) produc o scădere a tensiunii arteriale cu 5-10 mmHg. Este de preferat mersul rapid, jogging-ul sau înotul;
  • Respectați programul de activitate și somn. Evitați surmenajul fizic și psihic;
  • Evitați, pe cât posibil, consumul de alcool. Acesta se corelează cu valori mari ale tensiunii arteriale cât și cu reducerea eficienței medicației antihipertensive. Reducerea consumului de alcool duce la o scădere a tensiunii arteriale în medie cu până la 4 mmHg;
  • Renunțați la fumat. Nicotina stimulează secreţia de hormoni (adrenalină şi noradrenalină), care duc la creșterea pulsului şi tensiunii arteriale, și pot provoca aritmii. Totodată, fumatul duce la scădere cantității de oxigen care ajunge la ţesuturi şi, astfel, la organele vitale. Fumatul introduce în sânge CO, care afectează vasele de sânge, accelerând procesul de ateroscleroză;
STIL DE VIAȚĂ

BIBLIOGRAFIE

  1. BENZIE IFF., WACHTEL-GALOR S.,2011: Herbal Medicine: Biomolecular and Clinical Aspects. 2nd edition.CRC Press/Taylor & Francis; 
  2. DUKE J., 1997: The Green pharmacy, The Ultimate Compendium of Natural Remedies from the World`s Foremost Authority on Healing Herbs, ed. Rodale Press;
  3. STĂNESCU U., MIRON A., HĂNCEANU M., APROTOSOAIE C., 2002: Bazele farmaceutice, farmacologice și clinice ale fitoterapiei, Vol. I, II și III, Editura G. T. Popa, Iași;
  4. PHYLLIS A. BALCH., 2010: Prescription for Nutritional Healing, Fifth edition, Avery; 
  5. TEMPLE NJ., WILSON T., BRAY GA., 2017: Nutrition Guide for Physicians and Related Healthcare Professionals, 2nd ed. 2017 Humana Press;
  6. The National Health Service (NHS) –  https://www.nhs.uk/conditions/high-blood-pressure-hypertension;
  7. WebMD  – https://www.webmd.com/hypertension-high-blood-pressure/default.htm;
  8. Sursa foto: Shutterstock.