HIPOTENSIUNEA ARTERIALA: Simptome, Cauze, Tratament natural, Dieta, Stil de viata

Ce este hipotensiunea arteriala?

  • Hipotensiunea arteriala reprezintă scăderea tensiunii arteriale sub 90/60 mm Hg;
  • Pentru unele persoane afecțiunea nu provoacă probleme, însă, pentru majoritatea, tensiunea arterială anormală poate provoca amețeli și leșin;

Cum se clasifică?

În funcție de momentul în care tensiunea arterială scade, se deosebesc trei tipuri principale de hipotensiune:

  • Hipotensiunea arteriala ortostatică: Apare atunci când tensiunea arterială scade în poziţie ortostatică (în picioare) sau la trecerea din clinostatism (poziţie culcat) în ortostatism şi poate fi acompaniată de simptome precum ameţeală sau senzaţie de leşin;
  • Hipotensiunea arteriala mediată neuronal: Tensiunea arterială scade după perioade lungi de ortostatism (stat în picioare). Poate fi însoţită de ameţeală, leşin şi greaţă. Acest tip de hipotensiune apare mai frecvent la copii şi adulţii tineri şi, de obicei, se soluționează de la sine în timp;
  • Hipotensiunea arteriala postprandială: Reprezintă o scădere a tensiunii arteriale ce are loc imediat după masă. Este tot un tip de hipotensiune ortostatică.
  • Hipotensiunea arterială asociată şocului: Este o afecţiune gravă care afectează fluxul de sânge către organele vitale. Scăderea tensiunii arteriale este mai severă decât în cazul hipotensiunii ortostatice sau celei mediate neuronal. Şocul poate apărea ca urmare a pierderii semnificative de sânge, reacţiilor alergice severe, infecţiilor grave, arsurilor întinse sau intoxicaţiilor;
  • Hipotensiunea cronică asimptomatică: Unele persoane au tensiunea arterială scăzută din motive necunoscute. Această formă de hipotensiune, cronică, asimptomatică, de obicei nu reprezintă un pericol;

În funcție de etiologie se deosebesc două tipuri de hipotensiune:

  • Hipotensiunea arteriala primară (esenţială): Întâlnită cu precădere la persoanele tinere de sex feminin, longiline, astenice; 
  • Hipotensiunea arteriala secundară: Hipotensiunea survine în urma unei alte afecţiuni de natură renală, endocrină , neurogenă sau cardiovasculară;

Care sunt simptomele hipotensiunii arteriale?

  • Durere sau senzaţie de presiune în piept;
  • Aritmii;
  • Tahicardie; 
  • Palpitații;
  • Tulburări de vedere (senzația de a vedea stele în fața ochilor);
  • Zgomote în urechi;
  • Răcirea membrelor;
  • Paloarea feței;
  • Oboseală permanentă;
  • Amețeli la ridicare și senzație de slăbiciune;

Care sunt cauzele hipotensiunii? 

  • De natură genetică;
  • Afecțiuni neurovegetative (scleroză multiplă);
  • Tulburări endocrine (insuficiență hipofizară, tiroidiană și corticosuprarenală);
  • Afecțiuni cardiovasculare (infarct miocardic, miocardită acută, pericardită, stenoză mitrală și aortică, insuficiență cardiacă, ateroscleroză);
  • Anemie accentuată provocată de denutriție;

Care sunt factorii de risc?

  • Vârsta (barbati > 55 ani și femei > 65 ani);
  • Alimentaţia dezechilibrată;
  • Comportamente nocive (fumat, alcool, droguri);
  • Dezhidratare accentuată;
  • Dezechilibre hormonale; 
  • Unele medicamente (antihipertensive, diuretice, beta-blocante, antidepresive triciclice);

 

Ce dietă este indicată pentru hipotensiunea arteriala?

Ce alimente ar trebui să consum?

  • Adoptați o dietă bogată în fructe, legume și cereale integrale;
  • Consumați cu precădere ardei iute și ardei gras, mărar, pătrunjel, sfeclă roșie, varză roșie, ovăz integral și ceapă. Consumate cu regularitate, aceste produse vegetale pot readuce tensiunea la valori normale și pot diminua simptomele hipotensiunii;
  • Consumați alimente bogate în vitamina B12 deoarece hipotensiunea poate fi cauzată de anemie pe fondul carenței de B12. Surse alimentare bogate în vitamina B12 sunt: cerealele intergale, ouăle, iaurtul și ciupercile Shiitake;
  • Includeți în dietă sucurile din fructe și legume. O cură de sucuri naturale din fructe și legume se poate face din următorul amestec: morcov, castraveți, fasole verde, mere, păstârnac, țelină, spanac și sfeclă roșie. Se poate consuma zilnic timp de 1-2 luni;
  • Dimineața se recomandă consumul unei supe sărate, unei cești de cafea naturală sau a unui pahar de vin roșu natural care vor ridica tensiunea arterială;
  • Hidratați-vă corespunzător. Fluidele vor crește volumul sanguin și vă vor ajuta să readuceți tensiunea arterială la valori normale;

Ce alimente ar trebui să evit?

  • Evitați grăsimile, zahărul alb, produsele procesate și de tip fast-food;
DIETOTERAPIE

Ce remedii naturale sunt indicate pentru a preveni hipotensiunea arteriala?

Pentru a preveni hipotensiunea arteriala sunt indicate suplimente nutritive / plante medicinale cu proprietăți:

  • cardiotonice, antioxidante;
  • stimulatoare a circulației periferice;
  • ionotrop pozitive  (crește forța de contracție a miocardului insuficient); 

Suplimente nutritive

  • Coenzima Q10 – 100-200 mg zilnic 
  • Extract de ceai vrede -100-200 mg zilnic
  • Ulei de pește – 1000 mg de două ori pe zi

Plante medicinale specifice

Alte plante medicinale ce pot fi folosite

Ceai verde, Drob, Guarana, Plop, Salvie, Traista ciobanului;

TRATAMENTE NATURALE

Recomandări privind stilul de viață

  • Respectați orele de odihnă și somn și evitați surmenajul fizic și intelectual;
  • Se recomandă exercițiile fizice moderate, pe cât posibil în aer liber;
  • Evitați dușurile și băile fierbinți;
  • Evitați schimbările bruște ale poziției corpului;
  • Evitati efortul fizic intens, cum ar fi ridicarea unor obiecte foarte grele;
  • Reduceți, pe cât posibil, nivelul stresului și evitați traumele emoționale. Toate acestea contribuie la episoade de hipotensiune arterială;
  • Tratați hipotensiunea arterială ortostatică prin mișcari ușoare, line și graduale;
  • Hipotensiunea artostatică se poate evita și neîncrucișând picioarele atunci când stați jos pe scaun;
  • Este indicat ca la trecerea din poziția culcat (clinostatică) la poziția verticală (ortostatică) să se stea câteva secunde la marginea patului. Aceasta va permite organismului adaptarea la această schimbare, evitându-se astfel senzația de amețeală;
STIL DE VIAȚĂ

BIBLIOGRAFIE

  1. BENZIE IFF., WACHTEL-GALOR S.,2011: Herbal Medicine: Biomolecular and Clinical Aspects. 2nd edition.CRC Press/Taylor & Francis; 
  2. DUKE J., 1997: The Green pharmacy, The Ultimate Compendium of Natural Remedies from the World`s Foremost Authority on Healing Herbs, ed. Rodale Press;
  3. STĂNESCU U., MIRON A., HĂNCEANU M., APROTOSOAIE C., 2002: Bazele farmaceutice, farmacologice și clinice ale fitoterapiei, Vol. I, II și III, Editura G. T. Popa, Iași;
  4. PHYLLIS A. BALCH., 2010: Prescription for Nutritional Healing, Fifth edition, Avery; 
  5. TEMPLE NJ., WILSON T., BRAY GA., 2017: Nutrition Guide for Physicians and Related Healthcare Professionals, 2nd ed. 2017 Humana Press;
  6. The National Health Service (NHS)  – https://www.nhs.uk/conditions/low-blood-pressure-hypotension;
  7. WebMD  – https://www.webmd.com/heart/understanding-low-blood-pressure-basics#1;
  8. Sursa foto: Shutterstock.