Rolul nutriţiei în boala celiacă este crucial. Excluderea strictă a glutenului este o intervenţie pe cât de dificilă, pe atât de importantă. Abateri minime de la regim (mergând până la o “excepţie” de chiar 2 grame de gluten) pot avea consecinţe severe (hemoragii digestive), iar jumătate din recăderi se estimează a se datora nerespectării regimului alimentar, inclusiv în mod accidental. Regimul alimentar fără gluten se alcătuieşte exclusiv din alimente fără gluten. În acest sens, selectarea alimentelor trebuie făcută cu maximă prudenţă, în mod special datorită faptului că numeroase produse alimentare conţin gluten, inclusiv produse precum muştarul sau îngheţata;
Ce alimente ar trebui să consum?
- Consumați orez, porumb, cartofi, soia, paste făinoase din făină fără gluten, chia, quinoa, amaranth;
- Dintre legume și fructe, consumați-le pe cele fără adaosuri;
- Consumați carne, lactate, ouă, grăsimi, supe fără adaosuri industriale;
- Ca și dulciuri puteți include în dietă miere, zahăr sau gemuri;
- Introduceți în dietă melasa. Aceasta este bogată în fier și vitamine din complexul B. Persoanele care suferă de boala celiacă au nevoie de alimente bogate în fier și complexul B;
- Dintre băuturi, puteți consuma ceaiuri din plante, cafea, cacao, sucuri din fructe sau vin;
Ce alimente ar trebui să evit?
- Evitați cerealierele şi derivate care conţin grâu, orz, ovăz, secară: pâine, biscuiţi, griş, spaghetti, muesli, malţ, hrişcă, mei;
- Evitați legumele și fructele cu sosuri/creme, conserve din comerț;
- Nu consumați carne, lactate, ouă grăsimi, supe cu adaosuri industriale cu gluten;
- Evitați produsele de patiserie, îngheţata și ciocolata;
- Nu consumați ketchup, muştar și unele condimente;
- Dintre băuturi, evitați cappucino de la automat, ginul, whiskeyul sau berea;