INTOLERANTA LA GLUTEN SAU BOALA CELIACA: Simptome, Cauze, Dieta, Stil de viata

Ce este intoleranta la gluten?

  • Intoleranta la gluten (boala celiacă, enteropatia glutenică) este o afecţiune intestinală cauzată de răspunsul imun al organismului la consumul de gluten (o proteină din cereale: grâu, orz, secară şi ovăz. 

Care sunt caracteristicile intolerantei la gluten?

  • Manifestările intolerantei la gluten si implicit ale bolii celiace apar în general în primul an de viaţă, odată cu diversificarea dietei dar, pot debuta și mult mai târziu;
  • Leziunile la nivel intestinal sunt difuze, dar predominant este afectat intestinul subţire proximal;
  • Asocierea tipică dintre diaree, malabsorbţie şi sindrom carenţial apare tot mai rar, uneori simptomele sunt discrete sau diagnosticul se face cu ocazia bilanţului unor alte afecţiuni;

Care sunt simptomele bolii celiace?

  • Diaree;
  • Steatoree (pierdere de grăsime prin scaune);
  • Distensie gazoasă;
  • Scădere în greutate;
  • Anemie prin deficit de fier;
  • Balonări;
  • Crampe și dureri abdominale;
  • Senzație de plin;
  • Meteorism și flatulență;

Care sunt cauzele intolerantei la gluten?

  • Intoleranta la gluten sau boala celiaca este provocată de către o intoleranță la proteina gliadină din gluten, proteină care se găsește în grîu, orz și ovăz;
  • Răspunsul inflamator al organismului produce atrofierea vilozităților mucoasei intestinale;
  • Factorul genetic împreună cu un consum de alimente bogate în gluten, cât și alți factori, pot contribui la boala celiacă;
  • Cauza precisă nu este cunoscută până în prezent;
  • Alte cauze posbile ar putea fi infecțiile gastro-intestinale cu diverse tulpini bacteriene, infecțiile virale sau stresul emoțional sever;

Ce complicații pot apărea?

  • Malnutritie;
  • Neuropatie periferică;
  • Boli autoimune al ficatului;
  • Tumori intestinale maligne;

Ce dietă este indicată în caz de intoleranta la gluten?

Rolul nutriţiei în boala celiacă este crucial. Excluderea strictă a glutenului este o intervenţie pe cât de dificilă, pe atât de importantă. Abateri minime de la regim (mergând până la o “excepţie” de chiar 2 grame de gluten) pot avea consecinţe severe (hemoragii digestive), iar jumătate din recăderi se estimează a se datora nerespectării regimului alimentar, inclusiv în mod accidental. Regimul alimentar fără gluten se alcătuieşte exclusiv din alimente fără gluten. În acest sens, selectarea alimentelor trebuie făcută cu maximă prudenţă, în mod special datorită faptului că numeroase produse alimentare conţin gluten, inclusiv produse precum muştarul sau îngheţata;

Ce alimente ar trebui să consum?

  • Consumați orez, porumb, cartofi, soia, paste făinoase din făină fără gluten, chia, quinoa, amaranth;
  • Dintre legume și fructe, consumați-le pe cele fără adaosuri;
  • Consumați carne, lactate, ouă, grăsimi, supe fără adaosuri industriale;
  • Ca și dulciuri puteți include în dietă miere, zahăr sau gemuri;
  • Introduceți în dietă melasa. Aceasta este bogată în fier și vitamine din complexul B. Persoanele care suferă de boala celiacă au nevoie de alimente bogate în fier și complexul B;
  • Dintre băuturi, puteți consuma ceaiuri din plante, cafea, cacao, sucuri din fructe sau vin;

Ce alimente ar trebui să evit?

  • Evitați cerealierele şi derivate care conţin grâu, orz, ovăz, secară: pâine, biscuiţi, griş, spaghetti, muesli, malţ, hrişcă, mei;
  • Evitați legumele și fructele cu sosuri/creme, conserve din comerț;
  • Nu consumați carne, lactate, ouă grăsimi, supe cu adaosuri industriale cu gluten;
  • Evitați produsele de patiserie, îngheţata și ciocolata;
  • Nu consumați ketchup, muştar și unele condimente;
  • Dintre băuturi, evitați cappucino de la automat, ginul, whiskeyul sau berea;
DIETOTERAPIE

Ce remedii naturale sunt indicate pentru intoleranta la gluten?

Pentru a ameliora simptomele bolii celiace se pot utiliza suplimente/plante medicinale cu proprietăți:

  • antiinflamatoare
  • antiseptice 

Plante medicinale specifice

TRATAMENTE NATURALE

Recomandări privind stilul de viață

  • Citiți cu atenție etichetele produselor alimentare pentru a fi siguri că nu conțin gluten;
  • Fiți atenți la sursele ascunse de gluten precum proteinele vegetale hidrolizate, proteina vegetală texturată, proteina din plante hidrolizată și toate derivatele din grâu, secară, ovăz, hamei, inclusiv malț;
  • Mestecați bine alimentele înainte de a le înghiți, Astfel, îmbunătățiți asimilarea unor nutrienți;
  • Dacă aveți un copil care are simptomele bolii celiace, scoateți din dietă alimentele ce conțin gluten și vedeți dacă se simte mai bine;
  • Boala celiacă determină, printre altele, și malabsorbția vitaminelor din complexul B și al vitaminelor liposolubile (A, D,E și K). Din acest motiv este bine să aveți în vedere introducerea în dietă a alimentelor bogate în acești nutrienți;
STIL DE VIAȚĂ

BIBLIOGRAFIE

  1. BENZIE IFF., WACHTEL-GALOR S.,2011: Herbal Medicine: Biomolecular and Clinical Aspects. 2nd edition.CRC Press/Taylor & Francis; 
  2. DUKE J., 1997: The Green pharmacy, The Ultimate Compendium of Natural Remedies from the World`s Foremost Authority on Healing Herbs, ed. Rodale Press;
  3. STĂNESCU U., MIRON A., HĂNCEANU M., APROTOSOAIE C., 2002: Bazele farmaceutice, farmacologice și clinice ale fitoterapiei, Vol. I, II și III, Editura G. T. Popa, Iași;
  4. PHYLLIS A. BALCH., 2010: Prescription for Nutritional Healing, Fifth edition, Avery; 
  5. TEMPLE NJ., WILSON T., BRAY GA., 2017: Nutrition Guide for Physicians and Related Healthcare Professionals, 2nd ed. 2017 Humana Press;
  6. The National Health Service (NHS) – https://www.nhs.uk/conditions/coeliac-disease/
  7. Center of disease control and prevention https://www.niddk.nih.gov/health-information/digestive-diseases/celiac-disease
  8. WebMD  – https://www.webmd.com/digestive-disorders/celiac-disease/celiac-disease
  9. Sursa foto: Shutterstock.