MIGRENELE: Simptome, Cauze, Dieta, Stil de viata

Ce sunt migrenele?

  • Migrenele sunt dureri puternice palpitante sau senzații pulsatorii care apar într-o singură parte sau în ambele părți ale capului;

Care sunt caracteristicile migrenelor?

  • Migrenele sunt însoțite adesea de greață, vărsături și sensibilitate extremă la lumină și sunet;
  • Crizele de migrenă pot dura ore întregi și zile iar durerea poate fi atât de severă încât să interfereze cu activitățile zilnice;
  • La unele persoane poate apărea un simptom de avertizare cunoscut sub numele de aură. Aura poate include tulburări vizuale cum ar fi pete de lumină sau pete oarbe sau alte tulburări cum ar fi furnicături pe o parte a feței, pe braț sau picior și dificultăți de vorbire;

Care sunt simptomele migrenelor?

  • durere pulsatilă într-o singură parte sau în ambele părți ale capului;
  • senzație de greață;
  • vărsături; 
  • sensibilitate la lumină;
  • sensibilitate la sunete;
  • tulburări vizuale (pete luminoase sau întunecate);
  • oboseală;
  • confuzie;
  • uneori transpirații;
  • anxietate; 

Care sunt tipurile de migrene?

Se cunosc două tipuri predominante de migrene: 

  • Migrene comune;
  • Migrene clasice;

Migrena comună

Apare de obicei pe o parte a capului, debutează lent și poate fi urmată de:

  • oboseală
  • căscat
  • depresie
  • anxietate 
  • irascibilitate

Migrena clasică

Poate apărea pe o singură parte sau ambele părți ale capului și are patru stadii: 

  • Prodromul – Se resimte ca o senzație de oboseală, iritabilitate, scăderea puterii de concentrare sau chiar depresie. Acest stadiu durează în medie 24 de ore și precede aura
  • Aura – Constă într-o scădere lentă a acuității vizuale, ce poate fi urmată de pierderea acuității vizuale pe jumătate de câmp la fiecare ochi. Totodată, unele persoane pot experimenta vederea unor pete luminoase, zig-zaguri luminoase sau pete negre
  • Cefaleea – Este o durere severă, pulsatilă, accentuată de obicei de lumina puternică sau sunete
  • Postcefaleea  – Este caracterizată de fatigabilitate și de epuizare fizică 

Care sunt factorii de risc?

Eliberarea neurotransmițătorului serotonină, care determină  migrena, poate fi declanșată  de multi factori care pot fi: stres, factori senzoriali sau alimentație incorectă;

Factorii de stres pot fi: 

  • depresiile;
  • șocurile emoționale puternice;
  • excitarea;
  • nervozitatea;

Factorii senzoriali pot fi: 

  • lumina foarte puternică;
  • zgomotele foarte puternice;

Alimentele ce pot declanșa migrene pot fi: 

  • ciocolata;
  • unele brânzeturi;
  • vinul roșu;
  • prăjelile;

Migrenele pot fi corelate și cu administrarea unor medicamente: 

  • Nitroglicerina;
  • Unele antihipertensive;
  • Unele antiinflamatoare;
  • Unele bronhodilatatoare;

Totodată, migrenele pot fi corelate și cu unele modificări hormonale: 

  • menstruația;
  • terapiile hormonale;
  • administrarea de anticoncepționale;

Ce complicații pot apărea?

  • Administrarea de analgezice combinate pentru mai mult de 10 zile pe lună, timp de trei luni sau în doze mai mari, poate declanșa dureri de cap din cauza abuzului de medicamente;
  • Același lucru este valabil dacă luați aspirină sau ibuprofen (Advil, Motrin IB, altele) mai mult de 15 zile pe lună sau triptani, sumatriptan (Imitrex, Tosymra) sau rizatriptan (Maxalt), pentru mai mult de nouă zile pe lună;
  • Durerile de cap cu utilizare excesivă a medicamentelor apar atunci când medicamentele încetează ameliorarea durerii și încep să provoace dureri de cap;

Ce dietă este indicată pentru o bună funcționare a sistemului nervos?

Deoarece nu există până la ora actuală un tratament eficient pentru migrene, este important de avut în vedere factorii declanșatori ai acestora precum și nutrienții care ajută la ameliorarea lor. Uneori, migrenele sunt declanșate de unii factori alimentari cum ar fi: deficitul de vitamina B2, carența de magneziu ori de vitamina D. Din aceste considerente, nutriția joacă un rol extrem de important.

Ce alimente ar trebui să consum?

  • Mâncați cantități mici de alimente; dacă este nevoie, luați gustări între mese, pentru a evita fluctuațiile puternice ale glicemiei ce pot cauza dureri de cap puternice;
  • Consumați pește gras oceanic (somon, halibut sau macrou) deoarece este bogat în acizi grași polinesaturați Omega-3 și Vitamina D, care reduc intensitatea dar și frecvența migrenelor;
  • Consumați în fiecare zi caju, migdale și semințe de dovleac deoarece conțin magneziu, mineral foarte important pentru sănătatea sistemului nervos;
  • Adăugați în alimentația dumneavoastră cerealele integrale. Tărâțele sau fulgii din cerealele integrale mențin constant nivelul de glucoză din sânge. Migrenele pot apărea și în urma scăderii bruște a glicemiei;
  • Consumați frecvent spanac. Spanacul este bogat în fier, acid folic și alte vitamine din complexul B. Unele studii au arătat că acidul folic reduce intensitatea migreneleor;
  • Intoduceți ouăle în alimentația dumneavoastră. Consumul a două ouă de dimensiune medie aduce 24% din doza zilnica de B2;
  • Deshidratarea este una dintre principalele cauze ce pot determina apariția migrenelor. Hidratați-vă corespunzător;

Ce alimente ar trebui să evit?

  • Evitați produsele de patiserie, în special cele bogate în gluten care pot crește statusul inflamator în corp și, astfel, pot declanșa migrene. Puteți încerca să eliminți glutenul din alimentația dumneavoastră pentru o perioadă de timp și vedeți cu ce frecvență apar migrenele;
  • Evitați alimentele procesate deoarece nitrații și nitriții din produsele procesate pot declanșa migrene. Astfel, este recomandat să evitați mezelurile, conservele și alte preparate din carne cu un conținut mare de conservanți și aditivi alimentari;
  • Evitați brânzeturile învechite precum brânza Cheddar, brânza cu mucegai ori brânza Brie. Acestea conțin compuși chimici ce apar ca urmare a fermentării, ce pot cauza dureri de cap;
  • Nu consumați îndulcitori artificiali cum ar fi aspartamul sau alți îndulcitori artificiali, deoarece pot fi factori declanșatori ai migrenelor;
  • Eliminați din dietă alimentele care conțin aminoacidul tiramină, un aminoacid care se întâlnește de obicei în alimentele fermentate cum ar fi brânzeturile, carnea maturată, bere, produse conservate, vin, etc.
DIETOTERAPIE

Ce remedii naturale sunt indicate pentru a combate migrenele?

Pentru a ameliora simptomele migrenelor se pot utiliza suplimente/plante medicinale cu proprietăți:

  • antiinflamatoare
  • antimigrenoase
  • vasodilatatoare

Suplimente nutritive

  • Magneziu – 1000 mg zilnic
  • Coenzima Q10 – 60 mg zilnic
  • Ulei de pește – 1000 mg de două ori pe zi
  • Lăptișor de matcă – o linguriță de 2 ori pe zi
  • Vitamine din complexul B – Conform indicațiilor de pe etichetă

Plante medicinale specifice

Alte plante medicinale ce pot fi folosite

Busuioc, Levănțică, Luminița serii, Păducel, Roiniță, Rozmarin, Sunătoare, Tei, Valeriană, Verbină

TRATAMENTE NATURALE

Recomandări privind stilul de viață

  • Faceţi regulat mişcare moderată;
  • Faceţi zilnic un masaj al cefei;
  • Trataţi problemele de dinţi şi afecțiunile  gingiilor, cariile dentare și infecţiile bacteriene, sindromul articulaţiei tempo­ro-mandibulare (ATM) sau scrâşnitul din dinţi, care pot contribui la apariția durerilor de cap;
  • Nu fumaţi şi evitaţi fumatul pasiv;
  • Evitaţi zgomotul puternic, mirosurile tari şi altitudinile;
  • Reduceți pe cât posibil nivelul de stres; 
  • Durerile de cap migrenoase la femei pot rezulta din schimbările hormonale din timpul ciclului menstrual. După menopauză, intensitatea durerilor de cap scade. Femeile care suferă de migrene pot folosi crema cu pro­gesteron natural;
  • Studiile au arătat că există o relaţie între ingestia de hrană şi migrene, bazată în mare parte pe mecanismele alergiei. Testarea pen­tru IgE specific alergiilor alimentare poate a fi de ajutor la selectarea persoanelor care ar beneficia de pe urma unei te­rapii prin dietă, implicând eliminarea alimentelor care pot declanşa alergii. Pacienţii cu migrene care au eliminat unele alimente ce declanșau alergii au înregistrat o reducere cu 66% a durerilor de cap;
  • Muzica are efect calmant şi poate ajuta la ameliorarea migrenelor;
  • Unele studii arată că lecitina (un derivat de soia) poate ameliora migrenele;
STIL DE VIAȚĂ

BIBLIOGRAFIE

  1. BENZIE IFF., WACHTEL-GALOR S.,2011: Herbal Medicine: Biomolecular and Clinical Aspects. 2nd edition.CRC Press/Taylor & Francis; 
  2. DUKE J., 1997: The Green pharmacy, The Ultimate Compendium of Natural Remedies from the World`s Foremost Authority on Healing Herbs, ed. Rodale Press;
  3. STĂNESCU U., MIRON A., HĂNCEANU M., APROTOSOAIE C., 2002: Bazele farmaceutice, farmacologice și clinice ale fitoterapiei, Vol. I, II și III, Editura G. T. Popa, Iași;
  4. PHYLLIS A. BALCH., 2010: Prescription for Nutritional Healing, Fifth edition, Avery; 
  5. TEMPLE NJ., WILSON T., BRAY GA., 2017: Nutrition Guide for Physicians and Related Healthcare Professionals, 2nd ed. 2017 Humana Press;
  6. The National Health Service (NHS) – https://www.nhs.uk/conditions/migraine/
  7. National Institute of Neurological Disorders and Stroke (NINDS)- https://www.ninds.nih.gov/disorders/all-disorders/migraine-information-page
  8. WebMD  – https://www.webmd.com/migraines-headaches/default.htm
  9. Sursa foto: Shutterstock.