PANCREATITA: Simptome, Cauze, Tratament natural, Dieta

Ce este pancreatita?

  • Pancreatita este o afecțiune inflamatorie a pancreasului;
  • Deși majoritatea cazurilor de pancreatita reprezintă forme relativ ușoare, există și unele situații în care afecțiunea se poate agrava considerabil;
  • Pancreasul secretă un lichid bogat în enzime, necesare digestiei, prin canalul pancreatic în duoden. Blocajul acestui canal pancreatic de către un calcul biliar la nivelul sfincterului Oddi poate avea ca efect oprirea evacuării sucului pancreatic;
  • Dacă blocajul este temporar, acesta poate provoca unele daune limitate, dar, dacă blocajul persistă, enzimele pancreatice activate se acumulează în pancreas și încep procesul de digestie a celulelor pancreasului, cauzând o inflamație severă;
  • Un atac de pancreatită poate fi declanșat de un abuz alcoolic la un moment dat sau de o masă la care s-au consumat grăsimi în exces;
  • Pancreatita se prezintă sub forme : 
  • Pancreatita acută: Reprezintă o inflamare bruscă a pancreasului, care se dezvoltă brusc și care poate îmbrăca forme ușoare sau poate pune viața pacientului în pericol. Litiaza biliară, cât și abuzul de alcool, reprezintă principalele cauze ale pancreatitei acute.
  • Pancreatita cronică: Apare de obicei ca urmare a unui episod de pancreatită acută și se manifestă ca o inflamare progresivă a glandei.

Care sunt simptomele pancreatitei?

  •  Principalul simptom este reprezentat de durerea abdominală puternică la nivelul epigastrului. Această durere poate iradia în hipocondru dar și către zona posterioară. Durerea poate fi însoțită de:
  • Vărsături;
  • Diaree;
  • Transpirație rece;
  • Febră;
  • Accelerarea pulsului (până la140 de pulsații pe minut);
  • Greață;

Care sunt cauzele?

  • Principalele cauze ale pancreatitei sunt litiaza biliară și alcoolismul cronic. Totuși, pancreatita, mai poate fi cauzată și de:
  • Traumatisme la nivel abdominal;
  • Unele medicamente cu potențial toxic;
  • Ereditatea;
  • Manevre chirurgicale efectuate greșit;
  • Afecțiuni cum ar fi: hipertrigliceridemia (nivelul ridicat de trigliceride în sânge), virusul Coxsackie B, infecția cu citomegalovirus sau cancerul pancreatic;

Ce complicații pot apărea? 

  • Ocluzia intestinală – blocarea intestinului subțire;
  • Ascita – acumulare de lichid în abdomen;
  • Abcesul pancreatic – acumulare de puroi din necroza țestului pancreatic;
  • Necroza pancreatică – complicație gravă ce poate apărea în unele cazuri de pancreatita acută;
  • Peritonita – inflamarea peritoneului;

Ce dietă este indicată în pancreatita?

Ce alimente ar trebui consumate?

  • O dietă sănătoasă, nutritivă și corectă pentru pancreatita va include legume (sfeclă, broccoli, salată verde, kale, cartofi dulci, morcovi şi spanac), fructe (afine, cireşe, pepene verde, struguri roşii, mango, mere, rodii, prune negre), cereale fără gluten (orez brun, hrişcă, polenta, mei), nuci ( migdale, nuci şi fistic), semințe ( semințele de floarea-soarelui şi semințele de dovleac);
  • Sursa de proteine poate fi: peştele sălbatic, păsările de curte, ouăle organice şi leguminoasele (năut, linte, fasole mung);
  • Ca și lactate sunt recomandate: kefirul, brânza de vaci, laptele de capră şi iaurtul grecesc;
  • Puteți adopta o dietă de tip mediteranean în care să includeți inclusiv salate, polenta, nuci şi seminte, peşte sălbatic şi grăsimi vegetale cum ar fi uleiul de măsline şi uleiul de cocos;

Ce alimente ar trebui evitate?

  • Există o serie de factori care trebuie luaţi în considerare atunci când vine vorba de stabilirea unei diete pentru pancreatita. De exemplu, carbohidraţii rafinaţi pot duce la eliberarea unor cantităţi mai mari de insulină eliberate de pancreas. Alimentele bogate în zahăr cresc şi trigliceridele şi acesta este un factor de risc pentru pancreatita acută. Alimente care trebuiesc evitate în cazul imflamaţiei pancreasului sunt:
  • Unii alergeni precum porumbul, lactatele, soia, grâul şi îndulcitorii artificiali;
  • Alimentele prăjite precum chipsurile de cartofi, cartofii prăjiţi, biscuiţii şi prăjiturile;
  • Alimente cu zahăr: bomboane şi băuturi cu zahăr adăugat; 
  • Produse din făină albă: pâine albă, paste, produse de patiserie, biscuiţi, brioşe şi alte deserturi cu adaos de zahăr;
  • Preparate din carne: salam, conserve de carne, şuncă, cremvuşti, parizer;
  • Alimente bogate în grăsimi: margarină, unt, lapte integral, maioneză şi uleiuri vegetale parţial hidrogenate;
  • Alimentele procesate şi bogate în grăsimi, cum ar fi hamburgerii de tip fast food, pizza şi cartofii prăjiți. Aceste alimente sunt foarte problematice pentru cei care suferă de pancreatită. Pancreasul este necesar pentru digestia grăsimilor şi, prin urmare, alimente bogate în grăsimi vor pune pancreasul în dificultate;
DIETOTERAPIE

Ce remedii naturale sunt indicate pentru pancreatita?

Pentru a ameliora simptomele pancreatitei se pot utiliza suplimente nutritive / plante medicinale cu proprietăți:

  • stimulente ale secreţiei pancreatice,
  • calmante,
  • antiinflamatoare,
  • nutritive,
  • antiemetice,
  • stomahice, colagoge;

Suplimente nutritive

  • Picolinat de crom – 300-600 mcg zilnic
  • Enzime proteolitice – Conform indicațiilor de pe etichetă
  • Enzime biliare – Conform indicațiilor de pe etichetă
  • Vitamina C cu bioflavonoide – 3000- 6000 mg zilnic

Plante medicinale specifice

Alte plante medicinale utilizate

Armurariu, Brusture (rădăcina), Cedru (frunze), Păpădie (rădăcina), Lemn dulce, Trifoi roșu;

TRATAMENTE NATURALE

Recomandări privind stilul de viață

  • Există modificări ale stilului de viaţă care pot ajuta la prevenirea inflamaţiei pancreasului cum ar fi:
  • Evitaţi alcoolul:  Alcoolul poate creşte complicațiile şi durerea asociată cu pancreatita;
  • Renunțați la fumat: Renunţarea la fumat are un impact pozitiv asupra funcționării corecte a pancreasului. Practicile mintale-corp vă pot ajuta să renunţaţi la fumat, inclusiv acupunctura, tai chi şi hipnoza. Sucul de tei şi uleiul de ardei gras negru pot ajuta destul de mult;
  • Hidratați-vă corespunzător: Beţi cel puţin 30 ml de apă la kg greutate corporală zilnic (Ex: la 50 kg consumați 30*50= 1500ml de apă zilnic);
  • Relaxați-vă şi reduceți stresul: Exerciţiile de meditaţie şi respiraţie profundă vă pot ajuta să uşuraţi durerea şi stresul. De asemenea, yoga şi exerciţiile fizice vă pot ajuta să vă îmbunătățiți calitatea vieții atunci când suferiţi de pancreatita cronică. Alte modalităţi de a reduce stresul includ petrecerea timpului în natură, păstrarea unui jurnal şi terapia comportamentală cognitivă.
STIL DE VIAȚĂ

BIBLIOGRAFIE

  1. BENZIE IFF., WACHTEL-GALOR S.,2011: Herbal Medicine: Biomolecular and Clinical Aspects. 2nd edition.CRC Press/Taylor & Francis; 
  2. DUKE J., 1997: The Green pharmacy, The Ultimate Compendium of Natural Remedies from the World`s Foremost Authority on Healing Herbs, ed. Rodale Press;
  3. STĂNESCU U., MIRON A., HĂNCEANU M., APROTOSOAIE C., 2002: Bazele farmaceutice, farmacologice și clinice ale fitoterapiei, Vol. I, II și III, Editura G. T. Popa, Iași;
  4. SOLTUZU B., 2018: Cătina albă în fitoterapie, Ed. Universitară, București;
  5. TEMPLE NJ., WILSON T., BRAY GA., 2017: Nutrition Guide for Physicians and Related Healthcare Professionals, 2nd ed. 2017 Humana Press;
  6. The National Health Service (NHS) – https://www.nhs.uk/conditions/pancreatitis;
  7. Center of disease control and prevention https://www.cdc.gov/pancreatitis/symptoms/pancreatitis.htm;
  8. WebMD  – https://www.webmd.com/pancreatitis/default.h;
  9. Sursa foto: Shutterstock.