BOALA DE REFLUX GASTROESOFAGIAN: Simptome, Cauze, Tratament natural, Dieta, Stil de viata

Ce este boala de reflux gastroesofagian?

  • Boala de reflux gastroesofagian este o afecțiune care apare atunci când conținutul stomacal ajunge în esofag. Acest reflux acid irită țesutul esofagian și produce o serie de simptome specifice.

Care sunt caracteristicile reflexului gastroesofagian?

  • Refluxul gastroesofagian este cauzat de o cantitate de acid gastric care ajunge în esofag;
  • Refluxul apare atunci cand mușchii esofagieni nu se contractă suficient, permițând astfel sucului digestiv stomacal să urce în esofag;
  • Senzația de arsură în piept se amplifică de obicei noaptea și pot apărea și tusea seacă sau dificultatea de a dormi;
  • Câteodată, din cauza acidității gastrice care ajunge în esofag, poate să apară și senzația de gust amar;

Care sunt simptomele refluxului gastroesofagian?

  • Senzație de arsură (în general după masă);
  • Durere în piept;
  • Disfagie;
  • Senzație de nod în gât;

Care sunt cauzele refluxului gastroesofagian?

  • Consumul unor cantități excesive de alimente;
  • Consumarea de alimente noaptea;
  • Consumarea de alimente grase, prăjite sau prea puternic condimentate;
  • Exces de medicamente;
  • Cafeaua, alcoolul și băuturile carbogazoase;

Ce complicații pot apărea?

  • Îngustarea esofagului din cauza unor cicatrici cauzate în pereții esofagului care îl ingustează progresiv și pot apărea dificultăți la înghițire;
  • Ulcer: Acidul gastric poate duce la apariția unor răni în interiorul esofagului, care pot duce la apariția ulcerului esofagian;

Ce dietă este indicată în boala de reflux gastroesofagian?

Ce alimente ar trebui să consum?

  • Consumați mai multe mese mici pe zi, mai ales în timpul fazelor acute ale bolii;
  • Consumați carne de vită, de pasăre (pui sau curcan), carne de pește slab (şalău, ştiucă, biban); Carnea poate fi coaptă, friptă sau sub formă de supe din carne;
  • Consumați alimente bogate în fibre. Acestea pot reduce riscul de ulcer în curs de dezvoltare la jumătate și accelerează vindecarea ulcerelor existente. Fibrele găsite în fructe și legume sunt deosebit de protective. Legumele pot fi gătite sub formă de piureuri sau a la greque (fasole verde, dovlecei, spanac, etc), cartofi copți sau fierți;
  • Ouăle este de preferat să se consume moi (fierte sau poșate);
  • Introduceți în dietă lactate cum ar fi urda, branza de vaci proaspată,  branza tofu, etc. Puteți consuma lapte cu tăiței, cu griș sau orez;
  • Introduceți în dietă fructe coapte la cuptor (mere, pere) sau sub formă de piureuri și compot neîndulcit;
  • Includeţi în dietă papaya proaspătă (care conţine pa­paină) şi ananas proaspăt (care conţine bromelaină). Sunt surse bune de enzime digestive eficiente;
  • Utilizați grăsimi de calitate cum ar fi untul proaspăt (maxim 10 grame/zi) și uleiurile vegetale (cu moderație);

Ce alimente ar trebui să evit?

  • Evitați alimentele preparate nedietetic cum ar fi sosurile, ceapa prăjită, cartofii prăjiţi, carnea prăjită, etc.;
  • Evitați conservele nedietetice, brânzeturile nefermentate și ouăle prăjite și tari, gălbenușurile de ou și maioneza;
  • Nu consumați carne grasă de porc, rață, oaie, carne de vânat, preparate din carne (mezeluri, cârnați, chiftele sau mici), carne prăjită, conserve de carne și de pește grase, untură, slănină, sosuri grase sau foarte condimentate;
  • Evitați condimentele, în special piperul negru, piperul roșu și praful de chili. Persoanele cu ulcer peptic trebuie să evite orice condiment care le produce disconfort, mai ales în timpul exacerbării bolii peptice;
  • Evitați, pe cât posibil, legumele uscate (fasole, linte, mazăre), zarzavaturile şi fructele crude;
  • Evitați alimentele și băuturile care au potențial de a produce reflux cum ar fi usturoiul, roșiile, ceapa, condimentele, băuturile carbogazoase, cafeaua sau alcoolul;
  • Evitați consumul frecvent de lapte  din cauza efectului semnificativ de creștere a secreției de acid gastric al laptelui. Se pot consuma brânzeturi fermentate care conțin probiotice ce pot proteja sistemul gastrointestinal;
DIETOTERAPIE

Ce remedii naturale sunt indicate pentru boala de reflux gastroesofagian?

Pentru a ameliora simptomele refluxului gastroesofagian se pot utiliza plante medicinale cu proprietăți:

  • carminative;
  • stomahice;
  • spasmolitice;
  • antiinflamatoare;
  • antibiotice;
  • eupeptice;
  • cicatrizante;

Plante medicinale specifice

Alte plante medicinale ce pot fi folosite

  • Chimion, Gălbenele, Mentă, Obligeană, Măghiran, Roiniță, Sovârf
TRATAMENTE NATURALE

Recomandări cu privire la stilul de viață

  • Serviți ultima masă cu cel puțin 3 ore înainte de a merge la somn;
  • Mențineți greutatea corporală în limite normale – excesul de grăsime abdominală pune presiune pe stomac și duce la refluxul acidului stomacal către esofag;
  • Mestecați bine alimentele înainte de a le înghiți deoarece poate preveni apariția de acid gastric în exces;
  • Evitați băuturile alcoolice, carbogazoase și mesele bogate în grăsimi;
  • Renunțați la fumat deoarece fumatul duce la disfuncționalități ale sfincterului esofagian inferior;
STIL DE VIAȚĂ

BIBLIOGRAFIE

  1. BENZIE IFF., WACHTEL-GALOR S.,2011: Herbal Medicine: Biomolecular and Clinical Aspects. 2nd edition.CRC Press/Taylor & Francis; 
  2. DUKE J., 1997: The Green pharmacy, The Ultimate Compendium of Natural Remedies from the World`s Foremost Authority on Healing Herbs, ed. Rodale Press;
  3. STĂNESCU U., MIRON A., HĂNCEANU M., APROTOSOAIE C., 2002: Bazele farmaceutice, farmacologice și clinice ale fitoterapiei, Vol. I, II și III, Editura G. T. Popa, Iași;
  4. PHYLLIS A. BALCH., 2010: Prescription for Nutritional Healing, Fifth edition, Avery; 
  5. TEMPLE NJ., WILSON T., BRAY GA., 2017: Nutrition Guide for Physicians and Related Healthcare Professionals, 2nd ed. 2017 Humana Press;
  6. The National Health Service (NHS) – https://www.nhs.uk/conditions/heartburn-and-acid-reflux/
  7. Center of disease control and prevention https://www.cdc.gov/niosh/nioshtic-2/20048530.html
  8. WebMD  – https://www.webmd.com/heartburn-gerd/default.htm
  9. Sursa foto: Shutterstock.