GRIPA: Simptome, Cauze, Tratament natural, Dieta, Prevenire

Ce este gripa?

  • Gripa este o afecţiune contagioasă ce afectează căile respiratorii superioare, cauzată de virusul Influenza;
  • Gripa poate cauza complicaţii severe cum ar fi pneumoniile, otitele, sinuzitele sau astmul, în special la anumite categorii de risc precum copiii mici, bătrânii peste 65 de ani sau persoanele care suferă de boli cronice;

Care sunt diferențele dintre raceala si gripa? 

  • Gripa poate fi cauzată doar de 3 tipuri de virusuri ale genului Influenza (A, B sau C). Tipul viral C este cel care provoacă cele mai uşoare simptome şi nu determină apariţia complicaţiilor. Tipurile A şi B sunt mult mai agresive;
  • Virusurile gripale, cât și cele ale răcelilor comune, se transmit prin inhalarea aerosolilor (picăturilor de salivă) persoanei contaminate prin strănut, tuse sau prin atingerea suprafeţelor contaminate (tastatură, mânere, telefon, etc.) şi atingerea ulterioară a nasului, gurii sau a ochilor;
  • Trebuie menţionat faptul că o persoană infectată cu virusul gripal (Influenza) poate transmite infecţia înainte să prezinte simptomele bolii. Perioada cu cea mai ridicată rată de contagiozitate este la 3-4 zile după debutul simptomelor (acestea apar, de regulă, la 2-4 zile după contractarea virusului);
  • Gripa durează de obicei până la 7 zile iar răcelile comune de la 1 la 3 săptămâni;
  • Copiii mici şi persoanele cu sistemul imunitar slăbit, precum cele care suferă de boli cronice, prezintă o rată mai mare şi mai de durată de contagiozitate. Această categorie poate transmite virusul gripal de la 7 la 14 zile sau chiar mai mult de la infecţie;

Care sunt simptomele gripei?

  • Tuse seacă;
  • Febră înaltă, între 38 și 40 grade Celsius;
  • Transpirație abundentă;
  • Mialgii;
  • Frisoane;
  • Cefalee;
  • Oboseală; 
  • Uneori vărsături sau diaree (mai ales la copii);

Ce complicații pot apărea? 

  • Sinuzite;
  • Otite;
  • Pneumonii;
  • Encefalite;
  • Miocardite

Ce este gripa?

  • Gripa este o afecţiune contagioasă ce afectează căile respiratorii superioare, cauzată de virusul Influenza;
  • Gripa poate cauza complicaţii severe cum ar fi pneumoniile, otitele, sinuzitele sau astmul, în special la anumite categorii de risc precum copiii mici, bătrânii peste 65 de ani sau persoanele care suferă de boli cronice;

Care sunt diferențele dintre raceala si gripa? 

  • Gripa poate fi cauzată doar de 3 tipuri de virusuri ale genului Influenza (A, B sau C). Tipul viral C este cel care provoacă cele mai uşoare simptome şi nu determină apariţia complicaţiilor. Tipurile A şi B sunt mult mai agresive;
  • Virusurile gripale, cât și cele ale răcelilor comune, se transmit prin inhalarea aerosolilor (picăturilor de salivă) persoanei contaminate prin strănut, tuse sau prin atingerea suprafeţelor contaminate (tastatură, mânere, telefon, etc.) şi atingerea ulterioară a nasului, gurii sau a ochilor;
  • Trebuie menţionat faptul că o persoană infectată cu virusul gripal (Influenza) poate transmite infecţia înainte să prezinte simptomele bolii. Perioada cu cea mai ridicată rată de contagiozitate este la 3-4 zile după debutul simptomelor (acestea apar, de regulă, la 2-4 zile după contractarea virusului);
  • Gripa durează de obicei până la 7 zile iar răcelile comune de la 1 la 3 săptămâni;
  • Copiii mici şi persoanele cu sistemul imunitar slăbit, precum cele care suferă de boli cronice, prezintă o rată mai mare şi mai de durată de contagiozitate. Această categorie poate transmite virusul gripal de la 7 la 14 zile sau chiar mai mult de la infecţie;

Care sunt simptomele gripei?

  • Tuse seacă;
  • Febră înaltă, între 38 și 40 grade Celsius;
  • Transpirație abundentă;
  • Mialgii;
  • Frisoane;
  • Cefalee;
  • Oboseală; 
  • Uneori vărsături sau diaree (mai ales la copii);

Ce complicații pot apărea? 

  • Sinuzite;
  • Otite;
  • Pneumonii;
  • Encefalite;
  • Miocardite

Ce dietă este indicată pentru gripa?

Ce alimente ar trebui consumate?

  • În caz de gripa adoptați o dietă în care să includeți fructe și legume bogate în vitamina C cum ar fi: pătrunjel, varză crudă, ardei gras, ardei iute, hrean, ridiche neagră, țelină, gutui, lămâi, portocale, grapefruit, varză, coacăze, mere, pere, curmale, afine, măceșe, cătină.
  • Ca plante aromate, se pot folosi: tarhon, anason, busuioc, ghimbir, dafin, fenicul, ienupăr și cimbru;
  • Consumați supă de pui sau de curcan. La prepararea acesteia, se pot folosi legume precum: morcovi, ţelină, ceapă, cartofi și pătrunjel. Studiile au arătat că supa de pui, servită caldă, are proprietăţi antiinflamatoare, calmează iritaţia gâtului, deblochează căile nazale şi favorizează eliminarea secreţiilor, sporeşte capacitatea cililor nazali de a proteja corpul de virusuri şi bacterii. Supa de pui are efect hidratant şi  hrănitor iar legumele au vitamine şi antioxidanţi care întăresc sistemul imunitar;
  • Beți suc de lămâie. Se poate obține prin stoarcerea unei lămâi într-un pahar cu apă caldă;
  • Introduceți în dietă ceapa. Ceapa este un alt aliment-medicament foarte util pentru gripă. Se poate consuma crudă, sub formă de supă de ceapă, ori adăugată în tot felul de salate şi mâncăruri. Este unul dintre cele mai bune alimente pentru tratarea tusei, răcelilor și gripei. Ceapa are proprietatea de a calma tusea şi gâtul iritat, desfundă căile respiratorii, e un puternic antiseptic şi este un somnifer natural excelent. Decoctul de ceapă se poate prepara din două cepe întregi, de mărime medie;
  • Beți sirop de ridiche neagră. Se poate prepara dintr-o ridiche neagră si miere de albine;
  • Adăugați puțin piper de Cayenne în supe sau în alte alimente. Acesta ajută la eliberarea mucusului, previne congestia și durerile de cap;

Ce alimente ar trebui evitate?

  • Evitați produsele lactate, zahărul, pâinea albă și alte alimente ce favorizează formarea mucusului în exces.
DIETOTERAPIE

Ce remedii naturale sunt indicate pentru gripa?

Pentru ameliorarea simptomelor gripei se pot utiliza suplimente nutritive / plante medicinale cu proprietăți:

  • antiinflamatoare;
  • emoliente;
  • expectorante;
  • sudorifice;
  • antitusive;
  • antivirale;

Suplimente nutritive

  • Vitamina C cu Bioflavonoide – 5-10 g zilnic
  • Zinc – 80 mg zilnic
  • Extract de maitake, shiitake sau reishi – Conform indicațiilor de pe etichetă

Plante medicinale specifice

Alte plante medicinale ce pot fi folosite

  • Ardei, Brusture, Busuioc, Cârcel, Cimbrişor de câmp, Ciuboţica cucului, Coada şoricelului, Eucalipt, Ghimbir, Ginseng siberian, Hrean, Levănţică, Lichen de piatră, Limba mielului, Lumânărică, Măceș, Muştar, Podbal, Salcie, Tuia, Urzică;
TRATAMENTE NATURALE

Cum pot preveni gripa?

  • Când tușiți sau strănutați, acoperiți nasul și gura cu o batistă;
  • Spălați-vă pe mâini cu apă și săpun (minim 20 de secunde) în special după ce tușiți sau strănutați, după ce mergeți la toaletă și înainte de a mânca;
  • Evitați contactul cu persoanele bolnave;
  • Nu folosiți paharele, tacâmurile și cănile altor persoane;
  • Curățați bine, folosind o soluție dezinfectantă, biroul de la serviciu;
  • Curățați tastatura, telefonul sau alte obiecte de uz zilnic cu soluție dezinfectantă;
  • Dormiți și odihniți-vă cât mai mult posibil;
  • Nu dați aspirină copiilor bolnavi de gripă. Pot dezvolta sindromul Reye, o complicație destul de periculoasă;
  • Febra este un mecanism de apărare al organismului împotriva virusurilor foarte important. Virusurile nu supraviețuiesc la cald. Dacă aveți febră, nu încercați să o coborâți, decât dacă depășește 39.4 grade Celsius;
  • Dacă aveți peste 65 de ani este indicat să mergeți la un control de specialitate. Gripa poate provoca complicații serioase oamenilor în vârstă.
STIL DE VIAȚĂ

BIBLIOGRAFIE

  1. BENZIE IFF., WACHTEL-GALOR S.,2011: Herbal Medicine: Biomolecular and Clinical Aspects. 2nd edition.CRC Press/Taylor & Francis; 
  2. DUKE J., 1997: The Green pharmacy, The Ultimate Compendium of Natural Remedies from the World`s Foremost Authority on Healing Herbs, ed. Rodale Press;
  3. STĂNESCU U., MIRON A., HĂNCEANU M., APROTOSOAIE C., 2002: Bazele farmaceutice, farmacologice și clinice ale fitoterapiei, Vol. I, II și III, Editura G. T. Popa, Iași;
  4. SOLTUZU B., 2018: Cătina albă în fitoterapie, Ed. Universitară, București;
  5. PHYLLIS A. BALCH., 2010: Prescription for Nutritional Healing, Fifth edition, Avery; 
  6. TEMPLE NJ., WILSON T., BRAY GA., 2017: Nutrition Guide for Physicians and Related Healthcare Professionals, 2nd ed. 2017 Humana Press;
  7. The National Health Service (NHS) – https://www.nhs.uk/conditions/cough;
  8. The National Health Service (NHS) – https://www.nhs.uk/conditions/flu;
  9. Center of disease control and prevention https://www.cdc.gov/flu/symptoms/coldflu.htm;
  10. WebMD  – https://www.webmd.com/cold-and-flu/default.h;
  11. Sursa foto: Shutterstock.