CANCERUL OVARIAN: Simptome, Cauze, Dieta, Stil de viata

Ce este cancerul ovarian?

  • Cancerul ovarian este un tip de cancer localizat la nivelul ovarelor;
  • Aparatul reproducător feminin are două ovare, câte unul pe fiecare parte a uterului. Ovarele, fiecare cu dimensiunea unei migdale – produc ouă (ovule), precum și hormonii: estrogen și progesteron;
  • Cancerul ovarian rămâne adesea nedetectat până când se răspândește în pelvis și abdomen. În acest stadiu târziu, cancerul ovarian este mai dificil de tratat;
  • Cancerul ovarian în stadiu incipient, în care boala este limitată la ovar, poate fi tratat cu succes, mai ales dacă se adopă un stil de viață sănătos și o dietă corectă;

Ce tipuri de cancer ovarian exista?

  • Tumori epiteliale, care încep în stratul subțire de țesut care acoperă exteriorul ovarelor. Aproximativ 90% din cancerele ovariene sunt tumori epiteliale;
  • Tumori stromale, care încep în țesutul ovarian ce conține celule producătoare de hormoni. Aproximativ 7% dintre tumorile ovariene sunt stromale;
  • Tumori ale celulelor germinale, care încep în celulele generatoare de ovule. Aceste cancere rare ale ovarelor tind să apară la femeile mai tinere;

Care sunt simptomele cancerului ovarian?

 În stadiu incipient, acest tip de cancer cauzează rareori simptome. În stadiu avansat poate provoca simptome puține și nespecifice cum ar fi:

  • Balonare abdominală sau umflături;
  • Senzație de sațietate care se instalează foarte repede;
  • Pierdere în greutate;
  • Disconfort în zona bazinului;
  • Modificări ale obiceiurilor intestinale, cum ar fi constipația;
  • O nevoie frecventă de a urina;

Care sunt cauzele cancerului ovarian?

  • Până la ora actuală nu se cunosc bine cauzele cancerului ovarian, deși există o serie de factori care pot crește riscul bolii;
  • În general, cancerul începe din cauza unor mutații la nivel genetic. Mutațiile duc la apariția unor mase tumorale de celule anormale;
  • Aceste celule anormale pot invada țesuturile din apropiere și se pot desprinde de tumoarea inițială pentru a se răspândi în altă parte a corpului (metastază);

Care sunt factorii de risc?

  • Criptorhidia – Testiculele se formează în zona abdominală în timpul dezvoltării fetale și de obicei coboară în scrot înainte de naștere. Bărbații care au un testicul ce nu a coborât niciodată au un risc mai mare de cancer testicular decât bărbații ale căror testicule au coborât normal. Riscul rămâne ridicat chiar dacă testiculul a fost mutat chirurgical în scrot;
  • Dezvoltarea anormală a testiculelor – Condițiile care determină dezvoltarea testiculelor în mod anormal, cum ar fi sindromul Klinefelter, vă pot crește riscul de cancer testicular;
  • Istoricul familial – Dacă membrii familiei au avut cancer testicular, este posibil să aveți un risc crescut;
  • Vârsta – Cancerul testicular afectează adolescenții și bărbații mai tineri, în special cei cu vârste cuprinse între 15 și 35 de ani. Cu toate acestea, poate apărea la orice vârstă;
  • Rasa – Cancerul testicular este mai frecvent la bărbații albi decât la bărbații de culoare;

Ce dietă este indicată în boala canceroasă?

Ce alimente ar trebui să consum?

  • Consumați fructe de toate tipurile, în special afinele. Sunt foarte bogate în bioflavonoide numite proantocianidine și catechine, antioxidanți puternici cunoscuți pentru efectele lor antitumorale. Căpșunile conțin acid elagic, un agent de luptă împotriva cancerului dovedit, care protejează materialul genetic al organismului de efectele negative ale agenților cancerigeni;
  • Introduceți în dietă usturoiul, ceapa și arpagicul. Aceste plante conțin sulfuri alilice care au proprietăți antibiotice, antifungice și antiparazitare. Deoarece mulți cercetători postulează acum o etiologie infecțioasă pentru cancer, usturoiul își poate exercita efectele antitumorale prin proprietățile sale antimicrobiene;
  • Consumați broccoli, varză, varză de Bruxelles, conopidă, ridiche și muștar. Sunt legume cu un conținut ridicat de indoli, sulfoxid, izotiocianați și 5-metil-metionină, toate având efecte antitumorale dovedite științific. În plus, consumul acestor alimente ajută la îmbunătățirea detoxifierii ficatului. Broccoli combate cancerul prin conținutul său de sulforafan, despre care cercetările indică blocarea creșterii tumorilor in vivo la șoareci;
  • Consumați citrice. Acestea conțin nu numai vitamina C, ci și numeroase bioflavonoide, inclusiv quercetină și limonoide. Dozele mari de vitamina C și bioflavonoidele au efecte antiseptice, antiinflamatoare, antialergice și anticancerigene. Grapefruitul roșu rubiniu este, de asemenea, o sursă de licopen, un antioxidant similar cu betacarotenul care are proprietăți puternice de combatere a cancerului;
  • Introduceți în dietă semințe de in, ulei de cânepă și pește gras (în special somonul, somnul, macroul și păstrăvul). Aceștia au un conținut ridicat de acizi grași omega-3, omega-6, cu efecte antiinflamatorii, inhibând astfel tumorigeneza cauzată de nivelul crescut de inflamație din corp;
  • Consumați legume divers colorate. Roșiile sunt bogate în licopen. Un studiu recent din Italia a constatat că persoanele care au mâncat șapte sau mai multe porții pe săptămână de roșii crude au redus cu 60% riscul e de a dezvolta cancer de stomac, colon sau rect, în comparație cu cei care au mâncat două sau mai puține porții în fiecare săptămână. Morcovii și sucul de morcovi au un conținut ridicat de beta-caroten, un antioxidant cu efecte anticancerigene recunoscute. Foarte importante sunt și mazărea verde, țelina și spanacul. Aceste legume conțin pigmenți carotenoizi cu proprietăți antitumorale. Foarte buni sunt și ardeii roșii dulci. Aceștia luptă împotriva cancerului datorită conținutului ridicat de licopen. Ardeiul iute, pe de altă parte, conține capsaicină, un fitochimic care este un neutralizator al substanțelor chimice cancerigene cunoscute, cum ar fi nitrozaminele;
  • Beți ceai verde și negru. Acestea conțin polifenoli care au puternice efecte antioxidante și antitumorale. Flavonoidele se găsesc și în mere și ceapă, și au efecte similare de inhibare a cancerului. Un aport zilnic adecvat de flavonoide sau polifenoli în acest scop ar fi aproximativ patru căni de ceai, un măr și un sfert de ceapă;
  • Condimentați alimentele cu turmeric și chimen. Acestea sunt două condimente similare, ambele având un conținut ridicat de curcumină, un compus antiinflamator puternic. Curcumina poate fi eficientă atât pentru prevenirea cancerului, cât și pentru tratamentul acestuia. Are efecte antioxidante puternice și protejează ficatul de daunele cauzate de medicamente și substanțe chimice;

Ce alimente ar trebui să evit?

  • Limitați consumul de carne conservată sau preparate din carne sau carne afumată. Sunt recomandate doar carnea de pește și de pasăre coaptă sau fiartă
  • Evitați grăsimi saturate și trans. Aceste grăsimi se găsesc în margarină, produse de patiserie, preparate și conserve din carne și manifestă asupra organismului un potențial inflamator ridicat. Din aceste motive sunt contraindicate pentru persoanele care suferă de cancer. 
  • Evitați produsele rafinate și procesate cum ar fi: pâinea albă, biscuiții, produsele de patiserie, dulciurile și pastele;
  • Nu consumați alimente de tip Fast-Food (cartofi prăjiți, hamburgeri, shaorma);
  • Evitați alimentele cu un conținut ridicat de zahăr alb;
  • Evitați băuturile îndulcite;
  • Nu luați suplimente cu fier decât doar în caz de anemie. Persoanele cu o cantitate excesivă de fier în organism sunt expuse unui risc mai mare de dezvoltare a cancerului în organism. Excesul de fier suprimă acțiunea macrofagelor și perturbă acțiunea limfocitelor, celule imunitare implicate în lupta cu cancerul;
DIETOTERAPIE

Ce remedii naturale sunt indicate pentru cancerul ovarian?

Cu rol adjuvant în cancerul ovarian, se pot utiliza suplimente/plante medicinale cu proprietăți:

  • antiinflamatoare
  • antioxidante
  • antitumorale

Suplimente nutritive

  • Coenzima Q10 – 90 mg zilnic
  • Acidophilus – Conform indicațiilor de pe etichetă
  • Extract de Maitake, Shiitake sau Reishi – Conform indicațiilor de pe etichetă
  • Acizi grași omega 3 (ulei de pește, ulei de semințe de in) – Conform indicațiilor de pe etichetă
  • Seleniu – 200 mcg zilnic
  • Vitamina A – 50000 UI zilnic
  • Vitamina E – 200 UI zilnic
  • Vitamina D3 – 400-600 UI zilnic

Plante medicinale specifice

Alte plante ce pot fi folosite

  • Astragalus, Brusture, Boswelia, Cătină, Coada șoricelului, Ceai verde, Coada calului, Fenicul, Gălbenele, Lemn dulce, Măslin (frunze), Noni
TRATAMENTE NATURALE

Recomandări privind stilul de viață

  • Limitați terapia hormonală postmenopauză. Terapia hormonală combinată poate crește riscul de cancer ovarian. Discutați cu ginecologul dumneavoastră despre beneficiile și riscurile terapiei hormonale. Pentru a reduce riscul de cancer ovarian utilizați cea mai mică doză de terapie hormonală posibilă pentru cel mai scurt timp;
  • Mențineți o greutate sănătoasă. Dacă greutatea dvs. este corespunzătoare, mențineți această greutate. Dacă aveți nevoie să slăbiți, adresați-vă nutriționistului pentru a găsi împreună strategiile sănătoase pentru a realiza acest lucru;
  • Faceți activitate fizică în mod regulat. Studiile au arătat că activitatea fizică scade incidența bolii canceroase. Totodată, activitatea fizică ajută la pierderea în greutate, la oxigenarea țesuturilor și la diminuarea stresului. Includeți în rutina dumneavoastră activitățile aerobe și exercițiile de forță;
  • Încercați să dormiți între 7 și 8 ore în fiecare noapte. Acest lucru vă îmbunătățește sănătatea, capacitatea de a face față bolii, starea de spirit, controlul greutății, memoria și atenția. Stabiliți ora de culcare și respectați-o. Păstrați orele de culcare în timpul săptămânii și în weekend. Evitați stimulentele precum cofeina, alcoolul și zahărul înainte de culcare;
  • Reduceți, pe cât posibil, nivelul stresului. Aceasta vă poate ajuta să vă mențineți sănătatea fizică și mentală. Iată câteva sfaturi pentru gestionarea stresului: folosiți tehnici de relaxare, cum ar fi meditația și yoga;
  • Limitați consumul de alcool. Există la ora actuală un consens științific că un consum ridicat de alcool poate provoca mai multe tipuri de cancer. Programul Național de Toxicologie al Departamentului SUA pentru Sănătate și Servicii Umane manționează și alcoolul printre agenții cancerigeni recunoscuți ;
  • Evitați sursele de radiații. Încercați, pe cât posibil, să evitați cuptoarele cu microunde și razele X;
  • Limitați-vă expunerea la toxine din mediul înconjurător care pot crește riscul de cancer sau pot agrava starea unui cancer preexistent cum ar fi fumul de țigară, azbestul, stirenul (care se găsește în polistiren), formaldehida și tetracloretilena (percloroetilenă; „lichid de curățare uscată”), etc.;
STIL DE VIAȚĂ

BIBLIOGRAFIE

  1. BENZIE IFF., WACHTEL-GALOR S.,2011: Herbal Medicine: Biomolecular and Clinical Aspects. 2nd edition.CRC Press/Taylor & Francis; 
  2. DUKE J., 1997: The Green pharmacy, The Ultimate Compendium of Natural Remedies from the World`s Foremost Authority on Healing Herbs, ed. Rodale Press;
  3. STĂNESCU U., MIRON A., HĂNCEANU M., APROTOSOAIE C., 2002: Bazele farmaceutice, farmacologice și clinice ale fitoterapiei, Vol. I, II și III, Editura G. T. Popa, Iași;
  4. PHYLLIS A. BALCH., 2010: Prescription for Nutritional Healing, Fifth edition, Avery; 
  5. TEMPLE NJ., WILSON T., BRAY GA., 2017: Nutrition Guide for Physicians and Related Healthcare Professionals, 2nd ed. 2017 Humana Press;
  6. The National Health Service (NHS) – https://www.nhs.uk/conditions/ovarian-cancer/
  7. Mayoclinic https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/ovarian-cancer/symptoms-causes/syc-20375941
  8. WebMD  – https://www.webmd.com/ovarian-cancer/default.htm
  9. Sursa foto: Shutterstock.