CIROZA HEPATICA: Simptome, Cauze, Tratament natural, Dieta, Stil de viata

Ce este ciroza hepatica?

  • Ciroza hepatica este o boală inflamatorie degenerativă care are drept rezultat îngroşarea şi cicatrizarea celulelor ficatului.
  • Ficatul devine incapabil să funcţioneze corect din cauza ţesutului cicatrizat care împiedică trecerea normală a sângelui prin ficat.

Care sunt caracteristicile cirozei hepatice?

  • Funcționalitatea optimă a ficatului este esențială pentru producerea și transportul nutrienților în organism (proteine, glucide, lipide). În ficat, acești nutrienți sunt transportați, prelucrați și apoi trimiși mai departe în organism, pentru utilizare.
  • În cazul ficatului cirotic, acest mecanism complex este dereglat din cauza modificărilor structurale și funcționale ce au loc la acest nivel.
  • În ciroza hepatica, dezorganizarea structurii hepatice normale are consecințe la toate nivelurile: la nivelul hepatocitului, la nivelul spațiului interstițial, dar și la nivel vascular. Astfel, toate teritoriile de schimburi organice sunt afectate de generarea de țesut fibros.

Care sunt simptomele cirozei hepatice în stadii timpurii?

  • Constipaţie sau diaree;
  • Febră;
  • Deranjamente sto­macale;
  • Oboseală;
  • Slăbiciune;
  • Apetit scăzut;
  • Mâncărimi gene­ralizate,
  • Pierdere în greutate,
  • Vomă,
  • Palme roşii şi umflare a abdomenului şi a picioarelor.

Care sunt simptomele cirozei hepatice în stadii tardive?

  • Semne de anemie;
  • Vânătăi produse de sângerarea subcutanată;
  • Icter;
  • Edeme;

Care sunt cauzele cirozei hepatice?

  • Consumul excesiv de băuturi alcoolice;
  • Hepatita virală (B sau C);
  • Fibroza chistică;
  • Steatoza hepatică;
  • Probleme de natură metabolică moștenite genetic;
  • Hepatita autoimună;

Ce complicații pot apărea?

  • Presiune crescută a sângelui în venele porte. Afecțiunea se numeşte hipertensiune portală și determină subţierea vaselor de sânge, cu posibile rupturi în zona esofagului şi a stomacului.
  • Acumulare de fluide în abdomen (numită ascită) sau în picioare (numită edem). Ascitele grave pot determina, presând asupra diafragmei, dificultăţi de respiraţie şi pot duce la otrăvirea sângelui.
  • Insuficienţă renală, care adesea este o urmare sau un re­zultat al bolii de ficat.
  • Encefalopatia, boală a creierului, care poate apărea din cauza acumulării de toxine pe care, în condiții normale, ficatul le curăţa, dar pe care acum nu le mai poate neutraliza. Aceste toxine pot ajunge la creier producând stări de anxietate, somnolenţă, dezo­rientare şi comă.

Ce dietă este indicată în ciroza hepatica?

Ce alimente ar trebui să consum?

  • Consumați cereale integrale și produse făinoase cu conținut scăzut în grăsimi. Puteți consuma și mămăligă moale, orez, spaghete sau macaroane;
  • Introduceți în dietă lactate cu un conținut scăzut de grăsimi cum ar fi urda, brânza de vaci proaspătă,  brânza tofu, etc. Consumați lapte de capră proaspăt, migdale şi produse derivate din lapte de capră. Puteți consuma lapte cu fulgi de ovăz, cu griș sau orez;
  • Consumați carne slabă de pasăre (pui sau curcan) obligatoriu fără piele; carne de vită, carne de pește slab (şalău, ştiucă, biban). Limitaţi cantitatea de peşte la maximum două porţii pe săptămână şi nu mâncaţi fructe de mare proaspete. Un ficat bolnav de ciroză nu poate face faţă cantităţii mari de vitamina A din aceste alimente. Evitaţi uleiul de ficat de cod.
  • Ouăle este de preferat să se consume fierte și doar albușul;
  • Alcătuiţi o dietă care să conţină 75% alimente crude.
  • Consumaţi legume nefibroase și pe cât se poate tinere (fasole verde, dovlecei, spanac, vinete, etc), cartofi copți sau fierți;
  • Introduceți în dietă fructe proaspete, fără sâmburi şi coji sau gemuri;
  • Dacă ciroza este severă, consumaţi numai legume, fructe proaspete şi sucuri făcute din acestea, timp de două săptămâni. Nucile trebuie să fie proaspete şi provenite din pachete bine închise.
  • Utilizați grăsimi de calitate cum ar fi untul proaspăt (maxim 10 grame/zi), uleiurile vegetale (cu moderație) și kefirul;

Ce alimente ar trebui să evit?

  • Evitați cerealele cu zaharuri rafinate și produsele de patiserie cu un conținut ridicat de grăsimi;
  • Evitați produsele lactate cu un conţinut ridicat de grăsimi cum ar fi: smântâna grasă, iaurturile grase, brânzeturi fermentate, brânza topită, cașcavalul, etc. Aportul total de grăsimi ar trebui să fie de circa 60-80 de grame pe zi, din care doar o treime ar trebui să provină din grăsimi saturate;
  • Nu consumați carne grasă de porc, rață, oaie, carne de vânat, preparate din carne (mezeluri, cârnați, chiftele sau mici), carne prăjită, conserve de carne și de pește grase, untură, slănină, sosuri grase sau foarte condimentate;
  • Evitați ouăle prăjite, fierte tari, gălbenușurile de ou și maioneza;
  • Evitați, pe cât posibil legumele uscate (fasole, linte, mazăre), mazărea verde, sparanghelul, varza, ardeiul iute, ciupercile, ridichea, ceapa, usturoiul, ţelina, prazul și murăturile;
  • Evitați, pe cât posibil, mâcărurile foarte condimentate;
  • Evitaţi alimentele care constipă. Includeți în dietă o cantitate suficientă de colină, inositol şi lecitină precum şi fibre alimentare.
DIETOTERAPIE

Ce remedii naturale sunt indicate pentru ciroza hepatica?

Pentru a ameliora simptomele cirozei hepatice se pot utiliza suplimente nutritive / plante medicinale cu proprietăți:

  • hepatoprotectoare
  • hipolipemiante
  • hipocolesterolemiante
  • anticolestatice
  • coleretice
  • colagoge

Suplimente nutritive

  • Fosfatidil colină – Conform indicațiilor de pe etichetă
  • Ulei de primulă – 500 mg de două ori pe zi
  • Ulei de pește – 1000 mg de două ori pe zi
  • L-arginină – 500 mg pe zi, pe stomacul gol
  • L-cisteină – 500 mg mg pe zi, pe stomacul gol
  • Vitamina C cu bioflavonoide – 3000- 6000 mg zilnic

Plante medicinale specifice

Alte plante medicinale utilizate

Aloe vera, Brusture, Cimbru, Cătină, Cimbru, Echinaceea, Fenicul, Gălbenele, Măceș, Măslin (ulei),  Mentă, Pătrunjel, Pelin alb, Rozmarin, Urzică;

TRATAMENTE NATURALE

Recomandări privind stilul de viață

  • Mestecați bine alimentele înainte de a le înghiți;
  • Nu folosiţi laxative puternice ca să vă curăţaţi colonul. Sunt preferabile clismele cu iarbă de grâu şi cafea de două ori pe săptămână. Ambele au efect detoxifiant;
  • Unele medicamente, inclusiv medicamentele pentru copii, conţin alcool sub formă de propilenglicol. Acest produs poate provoca probleme hepatice;
  • Citiţi cu atenţie toate etichetele şi evitaţi majoritatea gră­similor. 
  • Evitați consumul de alcool și fumatul; 
  • Efectuați exerciţii fizice în mod regulat;
  • Reduceți pe cât posibil nivelul de stres;
  • Evitați, pe cât posibil, insecticidele, fungicidele, vopseluri sau alte substanțe toxice;
  • Mențineți o greutate normală deoarece supraponderabilitatea creşte riscul de steatoză hepatică.
STIL DE VIAȚĂ

BIBLIOGRAFIE

  1. BENZIE IFF., WACHTEL-GALOR S.,2011: Herbal Medicine: Biomolecular and Clinical Aspects. 2nd edition.CRC Press/Taylor & Francis; 
  2. DUKE J., 1997: The Green pharmacy, The Ultimate Compendium of Natural Remedies from the World`s Foremost Authority on Healing Herbs, ed. Rodale Press;
  3. STĂNESCU U., MIRON A., HĂNCEANU M., APROTOSOAIE C., 2002: Bazele farmaceutice, farmacologice și clinice ale fitoterapiei, Vol. I, II și III, Editura G. T. Popa, Iași;
  4. PHYLLIS A. BALCH., 2010: Prescription for Nutritional Healing, Fifth edition, Avery; 
  5. TEMPLE NJ., WILSON T., BRAY GA., 2017: Nutrition Guide for Physicians and Related Healthcare Professionals, 2nd ed. 2017 Humana Press;
  6. The National Health Service (NHS) – https://www.nhs.uk/conditions/cirrhosis/
  7. Center of disease control and preventionhttps://www.cdc.gov/nchs/fastats/liver-disease.htm;
  8. WebMD  – https://www.webmd.com/digestive-disorders/understanding-cirrhosis-basic-information#1
  9. Sursa foto: Shutterstock.