ULCERUL GASTRO-DUODENAL: Simptome, Cauze, Tratament natural, Dieta, Stil de viata

Ce este ulcerul gastro-duodenal?

  • Ulcerul gastro-duodenal cuprinde două boli distincte: ulcerul duodenal şi ulcerul gastric. Chiar dacă localizarea şi, într-o oarecare măsură şi simptomatologia diferă, cele două boli sunt descrise mereu împreună din cauza etiopatogeniei comune și modului de abordare terapeutică similară. Atât ulcerul gastric, cât și ulcerul duodenal, sunt două boli cronice ce au o multitudine de cauze, au o evoluţie clasică în pusee.

Care sunt caracteristicile ulcerului gastro-duodenal?

  • Din punct de vedere anatomo – patologic cele două boli sunt caracterizate printr-o pierdere de substanţă localizată la nivelul peretelui gastric sau duodenal, care interesează mucoasa, depăşind musculara mucoasei, putând uneori cuprinde toată grosimea peretelui, limitată în general în profunzime printr-o reacţie inflamatorie;
  • Ulcerul gastric este o boală frecventă în rândul populației, afectând aproximativ 10% din populația adultă. Ulcerul gastric este mai frecvent după vârsta de 50 ani, întâlnindu-se cu preponderență la femei, iar ulcerul duodenal, la vârste mai mici (între 20 – 40 ani) şi este mai frecvent la bărbaţi;

 Ce implicații are bacteria Helicobacter pylori în apariția ulcerului gastro-duodenal?

  • Helicobacter pylori este o bacterie bacilară Gram negativă care colonizează stratul mucos al stomacului uman;
  • Această bacterie are capacitatea de a adera prin edezine la epiteliu şi de a secreta direct în celulele epiteliale toxine ce pot iniţia o reacție inflamatorie;
  • La început apar reacțiile de tip acut (gastrită acută) urmate apoi de decade de inflamaţie cronică (gastrită cronică). Este utilată cu o enzimă, ureează, care are posibilitatea să scindeze ureea în CO2 şi amoniu, modalitate prin care bacteria creează un mediu cu pH mai mare în care poate supravieţui; această proprietate a ureeazei este utilizată ca principiu pentru multe teste de depistare a infecţiei cu Helicobacter pylori;
  • Studiile arată că persoanele infectate cu Helicobacter pylori au risc mai mare de ulcer gastro-duodenal şi de cancer gastric;

Care sunt simptomele ulcerului gastro-duodenal?

  • În cazul ulcerului duodenal, cel mai frecvent simptom este durerea localizată la nivelul epigastrului, ce apare sub formă de eroziune sau arsură. Sunt momente în care durerea poate fi percepută și ca o senzaţie de foame. Această durere/arsură se ameliorează la câteva minute după mese sau după administrarea de antiacide. Reapare însă la aproximativ după 2-3 ore după masă şi, uneori, poate trezi persoana bolnavă din somn. Episoadele dureroase pot persista de la câteva zile până la săptămâni sau luni. Acutizările ulcerului duodenal apar mai frecvent toamna şi primăvara;
  • În cazul ulcerului gastric, cel mai frecvent simptom este tot durerea epigastrică însă este mai puţin specifică. Durerea se poate accentua la ingestia de alimente. Ameliorarea durerii după administrarea de antiacide sau ingestia de alimente este mai rară. În acest caz pot apărea și senzații de greaţă şi vărsături iar scăderea ponderală apare ca rezultat al anorexiei sau al aversiunii faţă de alimente, cauzată de durerea declanşata de mese. Ulcerele gastrice au tendinţa de vindecare urmată de recădere, deseori ulceraţia reapărând în aceeaşi localizare;
  • Alte simptome întâlnite: pirozisul, greţurile, eructaţiile;

Care sunt cauzele ulcerului gastro-duodenal?

  • Hipersecreţia de acid clorhidric, bacteria Helicobacter pylori şi acizii biliari;
  • Calitatea şi cantitatea secreţiei de mucus şi bicarbonaţi care pot tampona aciditatea gastrică;
  • Integritatea vascularizaţiei mucoasei gastro-duodenale;
  • Fumatul;
  • Consumul excesiv de alcool;
  • Medicamente precum aspirina, corticosteroizii;
  • Diverse diete implementate incorect;

Ce complicații pot apărea?

  • Hemoragia digestivă superioară;
  • Ulcer perforat;
  • Stenoza pilorică;

Ce dietă este indicată pentru ulcerul gastro-duodenal?

Ce alimente ar trebui să consum?

  • Consumați mai multe mese mici pe zi, mai ales în timpul fazelor acute ale bolii;
  • Consumați carne de vită, de pasăre (pui sau curcan), carne de pește slab (şalău, ştiucă, biban); Carnea poate fi coaptă, friptă sau sub formă de supe din carne;
  • Consumați alimente bogate în fibre. Acestea pot reduce riscul de ulcer în curs de dezvoltare la jumătate și accelerează vindecarea ulcerelor existente. Fibrele găsite în fructe și legume sunt deosebit de protective. Legumele pot fi gătite sub formă de piureuri sau a la greque (fasole verde, dovlecei, spanac, etc), cartofi copți sau fierți;
  • Ouăle este de preferat să se consume moi (fierte sau poșate);
  • Introduceți în dietă lactate cum ar fi urda, brânza de vaci proaspătă,  brânza tofu, etc. Puteți consuma lapte cu tăiței, cu griș sau orez;
  • Introduceți în dietă fructe coapte la cuptor (mere, pere) sau sub formă de piureuri și compot neîndulcit;
  • Includeţi în dietă papaya proaspătă (conţine pa­paină) şi ananas proaspăt (conţine bromelaină). Sunt surse bune de enzime digestive eficiente;
  • Utilizați grăsimi de calitate cum ar fi untul proaspăt (maxim 10 grame/zi) și uleiurile vegetale (cu moderație);

Ce alimente ar trebui să evit ?

  • Evitați alimentele preparate nedietetic cum ar fi sosurile, ceapa prăjită, cartofii prăjiţi, carnea prăjită, etc.;
  • Evitați carnea și conservele nedietetice, brânzeturile nefermentate și ouăle prăjite și tari, gălbenușurile de ou și maioneza;
  • Nu consumați carne grasă de porc, rață, oaie, carne de vânat, preparate din carne (mezeluri, cârnați, chiftele sau mici), carne prăjită, conserve de carne și de pește gras, untură, slănină, sosuri grase sau foarte condimentate;
  • Evitați condimentele, în special piperul negru, piperul roșu și praful de chili. Persoanele cu ulcer peptic trebuie să evite orice condiment care le produce disconfort, mai ales în timpul exacerbării bolii peptice;
  • Evitați, pe cât posibil, legumele uscate (fasole, linte, mazăre), zarzavaturile şi fructele crude;
  • Evitați consumul frecvent de lapte din cauza efectului semnificativ de creștere a secreției de acid gastric. Se pot consuma brânzeturi fermentate care conțin probiotice ce pot proteja sistemul gastrointestinal.
DIETOTERAPIE

Ce remedii naturale sunt indicate pentru ulcerul gastro-duodenal?

Pentru a ameliora simptomele ulcerului gastro-duodenal se pot utiliza suplimente nutritive/plante medicinale cu proprietăți:

  • carminative;
  • stomahice;
  • spasmolitice;
  • antiinflamatoare;
  • antibiotice;
  • eupeptice;
  • antiemetice;

Suplimente nutritive

  • Acidophilus – Conform indicațiilor de pe etichetă
  • L-glutamină – 500 mg pe zi, pe stomacul gol
  • Pectină – Conform indicațiilor de pe etichetă
  • Bromelaină – 350 mg de 3 ori pe zi
  • Ulei de pește – 1000 mg de două ori pe zi
  • Vitamina C cu bioflavonoide – 3000 mg zilnic
  • Vitamina K – 100 mcg zilnic 

Plante medicinale specifice

Alte plante ce pot fi folosite

  • Ardei, Cătină, Coada șoricelului, Creţuscă, Frasin, Gălbenele, Genţiană. Ghimbir, Hamei, In, Museţel, Năpraznic, Pătlagină, Plămânărică, Răchitan, Răcusor, Schinel, Sclipeţi, Stejar, Sunătoare, Tătăneasă. Troscot, Turiță mare, Urzică, Ventrilică
TRATAMENTE NATURALE

Recomandări privind stilul de viață

  • Pentru calmarea durerilor în zona epigastrului beţi un pahar cu apă. Aceasta diluează acidul din stomac şi îl elimină din stomac şi duoden;
  • Evitaţi băuturile carbogazoase;
  • Evitaţi sarea şi zahărul. Acestea au fost asociate cu creşterea acidităţii gastrice;
  • Lăsaţi ceaiurile şi alte băuturi fierbinţi să se răcească îna­inte de a le bea. Altfel, pot să provoace disconfort gastric;
  • Păstraţi colonul curat. Asiguraţi-vă ca aveţi scaun în fie­care zi;
  • Nu fumaţi. Fumatul poate întârzia vindecarea şi provoacă recidive;
  • Evitaţi analgezicele, aspirina şi ibuprofenul;
  • Efectuați exercitii fizice în mod regulat;
  • Reduceți pe cât posibil nivelul de stres;
STIL DE VIAȚĂ

BIBLIOGRAFIE

  1. BENZIE IFF., WACHTEL-GALOR S.,2011: Herbal Medicine: Biomolecular and Clinical Aspects. 2nd edition.CRC Press/Taylor & Francis; 
  2. DUKE J., 1997: The Green pharmacy, The Ultimate Compendium of Natural Remedies from the World`s Foremost Authority on Healing Herbs, ed. Rodale Press;
  3. STĂNESCU U., MIRON A., HĂNCEANU M., APROTOSOAIE C., 2002: Bazele farmaceutice, farmacologice și clinice ale fitoterapiei, Vol. I, II și III, Editura G. T. Popa, Iași;
  4. PHYLLIS A. BALCH., 2010: Prescription for Nutritional Healing, Fifth edition, Avery; 
  5. TEMPLE NJ., WILSON T., BRAY GA., 2017: Nutrition Guide for Physicians and Related Healthcare Professionals, 2nd ed. 2017 Humana Press;
  6. The National Health Service (NHS) – https://www.nhs.uk/conditions/stomach-ulcer/
  7. Center of disease control and prevention https://www.cdc.gov/mmwr/preview/mmwrhtml/00049679.htm
  8. WebMD  – https://www.webmd.com/digestive-disorders/peptic-ulcer-overview#1
  9. Sursa foto: Shutterstock.