GINGIVITA: Simptome, Cauze, Tratament natural, Dieta, Stil de viata

Ce este gingivita?

  • Gingivita este o afecțiune inflamatorie a țesutului gingival ce apare ca un răspuns la acțiunea microorganismelor din placa dentară.

Care sunt caracteristicile gingivitei?

  • Gingivita se caracterizează prin înroșirea și umflarea gingiilor însoțită uneori chiar și de sângerări, produsă de depunerea treptată a plăcii bacteriene;
  • Placa bacteriană este tratată de cele mai multe ori cu superficialitate deoarece nu provoacă nici o durere;
  • Dacă depistați totuși o depunere alb-găbuie pe suprafața dinților și a gingiilor, înseamnă că este vorba despre placa dentară;
  • Placa bacteriană favorizează debutul bolii gingivale;

Care sunt simptomele gingivitei?

  • Înroșirea gingiilor împreună cu aspectul tumefiat al acestora  (gingiile sănătoase au culoare roz deschis);
  • O sensibilitate sporită la nivel gingival, uneori devenind dureroase la atingere;
  • Sângerare gingivală ce apare frecvent în timpul periajului dentar;
  • Respirație urât mirositoare;

Care sunt factorii de risc ai gingivitei?

  • Igiena cavității orale deficitară;
  • Igiena deficitară a lucrărilor protetice dentare;
  • Fumatul;
  • Diferite afecțiuni metabolice (diabetul);

Ce complicații pot apărea?

  • În absența unu tratament, gingivita poate evolua spre parodontită marginală profundă (sau paradontoză) ce poate afecta structurile profunde ale ligamentelor parodontale și osul alveolar;
  • Rezultatul final al parodontozelor poate fi pierderea dintilor;

Ce dietă este indicată în caz de gingivita?

Ce alimente ar trebui să consum?

  • Introduceți în dieta zinică alimente care să conțină sodiu, potasiu, calciu, fosfor, fier și magneziu, minerale esențiale pentru păstrarea unor dinți și gingii sănătoase;
  • Consumați alimente cu conținut bogat în fibre alimentare cum sunt cerealele integrale, legumele crude și fructele. Aceste alimente combat în mod natural bacteriile, îndepărtează placa dentară, întăresc smalțul dinților și împrospătează respirația, păstrându-vă dinții și gingiile sănătoase;
  • Introduceți în dietă alimente bogate în calciu (lapte, iaurt, brânză, lapte de migdale). Aceste alimente previn apariția cariilor dentare. Brânzeturile, prin conținutul lor redus în carbohidrați și conținutul ridicat de calciu și fosfor, ajută la echilibrarea pH-ului la nivel bucal, întrețin și refac smalțul dentar. Seara este bine să înlocuiți desertul cu un cub de brânză sau cașcaval;
  • Fructele și legumele au un rol esențial în sănătatea dentară și gingivală. Fructele și legumele tari, precum merele, perele, țelina, morcovii, acționează ca agenți de curățare pentru dinți și mentin gingiile sănătoase. Morcovul, fiind destul de abraziv, are un efect de masare a gingiilor și curăță spațiile interdentare;
  • Consumați carne de vită, pui, pește, curcan și ouă deoarece conţin fosfor. Calciul, vitamina D şi fosforul sunt elemente constitutive ale sistemul osos şi menţin dinţii puternici şi sănătoşi;
  • Consumați semintele de susan deoarece manifestă o acțiune de curățare și de combatere a plăcii dentare. Totodată, aceste semințe sunt bogate în calciu;
  • Hidratați-vă corespunzător. Apa ajută la menținerea gingiilor hidratate și stimulează glandele salivare. Totodată, consumul regulat de apă are efect de spălare a cavității bucale și implicit a gingiilor;

Ce alimente ar trebui să evit?

  • Evitați băuturile îndulcite, mai ales dacă sunt și acide, deoarece acestea erodează smalțul dentar, contribuie la formarea plăcii bacteriene și duc la apariția gingivitei;
  • Evitați bomboanele, prăjiturile, chipsurile și alte dulciuri deoarece acestea au un efect nociv atât asupra danturii cât și asupra gingiilor;
  • Renunțați la zahărul alb rafinat, chiar dacă zaharurile reprezintă o sursă energetică importantă. Zahărul este factorul principal ce duce la formarea plăcii bacteriene. În combinație cu bacteriile din cavitatea bucală, se produc fermentații ce duc la apariția acizilor bacterieni care atacă dinții. Odată cu formarea plăci dentare apar și alte probleme mai mari precum cariile sau gingivita;
  • Evitați alimentele moi și lipicioase deoarece acestea se lipesc de dinți și între dinți, oferind un mediu prielnic pentru formarea plăcii bacteriene;
  • Evitați alimentele procesate industrial sau de consistență moale ce nu mai lasă gingia și dinții să lucreze, exercitându-și funcția de masticație;
DIETOTERAPIE

Ce remedii naturale sunt indicate pentru gingivita?

Pentru a ameliora simptomele gingivitei se pot utiliza suplimente/ plante medicinale cu proprietăți:

  • antiseptice
  • antiinflamatoare
  • antibacteriene

Plante medicinale specifice

Plante medicinale specifice

  • Ardei, Cătină, Cârmâz, Ceapă, Cerenţel, Cimbrişor, Coada racului, Coada şoricelului, Echinacea, Eucalipt, Fenicul, Gălbenele, Ghimbir, Iarbă mare, Levănţică, Lichen de piatră, Muşetel, Năpraznic, Pătlagină, Soc, Sunătoare, Tei, Tisa, Toporaşi, Turiţă mare
TRATAMENTE NATURALE

Recomandări privind stilul de viață

  • Primul pas pentru prevenirea gingivitei este igiena orală corectă. În lipsa unei igiene orale corecte si regulate, gingivita va recidiva foarte repede;
  • Vizitați stomatologul pentru a vă face un detartraj periodic. Tartrul este o formă de placă dentară calcificată, nocivă pentru gingie și structurile parodonțiului marginal;
  • Lăsați-vă de fumat. Fumatul reduce cantitatea de salivă și produce o hipoxie la nivel celular în gingie;
  • Pe lânga îngălbenirea dinților, fumatul produce o respirație urât mirositoare, și este un factor de risc în bolile dentare și ale gingiilor;
  • Evitați băuturile alcoolice deoarece pot constitui un factor de risc la fel ca și fumatul;
STIL DE VIAȚĂ

BIBLIOGRAFIE

  1. BENZIE IFF., WACHTEL-GALOR S.,2011: Herbal Medicine: Biomolecular and Clinical Aspects. 2nd edition.CRC Press/Taylor & Francis; 
  2. DUKE J., 1997: The Green pharmacy, The Ultimate Compendium of Natural Remedies from the World`s Foremost Authority on Healing Herbs, ed. Rodale Press;
  3. STĂNESCU U., MIRON A., HĂNCEANU M., APROTOSOAIE C., 2002: Bazele farmaceutice, farmacologice și clinice ale fitoterapiei, Vol. I, II și III, Editura G. T. Popa, Iași;
  4. PHYLLIS A. BALCH., 2010: Prescription for Nutritional Healing, Fifth edition, Avery; 
  5. TEMPLE NJ., WILSON T., BRAY GA., 2017: Nutrition Guide for Physicians and Related Healthcare Professionals, 2nd ed. 2017 Humana Press;
  6. The National Health Service (NHS) – https://www.nhs.uk/conditions/gum-disease/
  7. Center of disease control and prevention https://www.cdc.gov/oralhealth/conditions/periodontal-disease.html
  8. WebMD  – https://www.webmd.com/oral-health/guide/gingivitis-periodontal-disease#1
  9. Sursa foto: Shutterstock.