DISLIPIDEMIILE: Simptome, Cauze,Tratament natural, Dieta, Stil de viata

Ce sunt dislipidemiile?

  • Dislipidemiile sunt definite ca niveluri ale profilului lipidic din sânge prea mari sau prea scăzute;
  • Lipidele din sânge sunt substanțe grase, cum ar fi trigliceridele și colesterolul;

Care sunt caracteristicile dislipidemiilor?

Dislipidemiile apar atunci când cineva are niveluri anormale ale lipidelor în sânge. Termenul de dislipidemii descrie o gamă largă de afecțiuni, însă cele mai frecvente forme implică:

  • Niveluri ridicate de lipoproteine ​​cu densitate scăzută (LDL) sau “colesterol rău”;
  • Niveluri scăzute de lipoproteine ​​cu densitate mare (HDL) sau “colesterol bun”;
  • Niveluri ridicate de trigliceride;
  • Colesterol ridicat, care se referă la niveluri ridicate de LDL și trigliceride;

Lipidele sau grăsimile sunt elemente constitutive ale organismului și furnizează energie celulelor. Lipidele includ:

  • Colesterolul LDL, care este considerat “rău”, deoarece poate provoca formarea plăcilor de aterom în vasele de sânge;
  • Colesterolul HDL, care este considerat “bun”, deoarece poate ajuta la eliminarea LDL-ului din sânge;
  • Trigliceridele, care cresc ca și concentrație atunci când nu sunt utilizate imediat și sunt stocate în celulele adipoase;
  • Nivelurile sănătoase de lipide din sânge variază în mod natural de la persoană la persoană;
  • Persoanele cu niveluri ridicate de LDL și trigliceride sau niveluri foarte scăzute de HDL tind să aibă un risc mai mare de a dezvolta ateroscleroză;
  • Ateroscleroza se instalează atunci când depozitele numite plăci de aterom se acumulează în vasele de sânge, ceea ce face dificilă circulația sângelui;
  • În timp, aceste plăci se pot acumula și pot provoca probleme majore de circulație, cum ar fi atacurile de cord și accidentele vasculare cerebrale;

Care sunt simptomele dislipidemiilor?

Cu excepția cazului în care acestea sunt severe, majoritatea persoanelor cu dislipidemii nu știu că au aceste probleme. De obicei, acestea apar în timpul testelor de rutină. Dislipidemiile severe sau netratate pot duce la alte afecțiuni, inclusiv boala coronariană și boala arterelor periferice. Aceste două afecțiuni pot provoca complicații grave de sănătate, inclusiv atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale. Simptomele frecvente ale acestor afecțiuni includ:

  • Dureri de picioare, mai ales când mergeți sau stați în picioare
  • Dureri în piept
  • Durere și presiune în gât, maxilar, umeri și spate
  • Tensiune sau presiune în piept și dificultăți de respirație
  • Indigestie și arsuri la stomac
  • Probleme de somn și epuizare în timpul zilei
  • Ameţeli
  • Palpitații cardiace
  • Transpirații reci
  • Vărsături și greață
  • Umflături la nivelul picioarelor, gleznelor, picioarelor, stomacului și venelor gâtului
  • Stare de leșin

Care sunt tipurile de dislipidemii?

Dislipidemiile primare

Cauzele dislipidemiei primare sunt de natură genetică și includ:

  • Hiperlipidemie familială combinată, care se dezvoltă la adolescenți și adulți tineri și poate duce la creșterea colesterolului
  • Hipertrigliceridemie familială, care duce la niveluri ridicate de trigliceride
  • Hipercolesterolemie familială sau poligenică homozigotă, o mutație a receptorilor LDL

Dislipidemie secundară

Dislipidemiile secundare sunt cauzate de factori de stil de viață sau de afecțiuni medicale care interferează cu nivelul lipidelor din sânge în timp. Cauzele frecvente ale dislipidemiei secundare includ:

  • Obezitate, în special excesul de greutate în jurul taliei
  • Diabet
  • Hipotiroidism
  • Alcoolism
  • Sindromul ovarului polichistic
  • Sindromul metabolic
  • Consum excesiv de grăsimi, în special grăsimi saturate și trans
  • Sindromul Cushing
  • Boală inflamatorie a intestinului
  • Un anevrism aortic abdominal

Care sunt factorii de risc?

  • Obezitate
  • Un stil de viață sedentar
  • Consumul de alcool
  • Fumatul
  • Diabet de tip 2
  • Hipotiroidism
  • Afecțiuni cronice ale rinichilor sau ficatului
  • Stări digestive
  • Vârsta înaintată
  • O dietă bogată în grăsimi saturate și trans
  • Sexul feminin, deoarece femeile tind să experimenteze niveluri mai ridicate de LDL după menopauză

Ce complicații pot apărea?

Ce dietă este indicată în caz de dislipidemii?

Ce alimente ar trebui să consum?

  • Consumați cât mai multe legume. Consumul a 2 porții de legume în fiecare zi are un efect pozitiv asupra profilului lipidic. O porție este ½ o cană de legume;
  • Alegeți pâinea integrală, cerealele și pastele integrale;
  • Consumați ca gustare nuci simple și nesărate și fructe proaspete (în mod ideal două porții de fructe în fiecare zi);
  • Includeți în dietă leguminoasele cum ar fi: năutul, lintea, mazărea sau fasolea cel puțin de două ori pe săptămână;
  • Verificați etichetele alimentelor și alegeți cele mai scăzute produse în sodiu (sare);
  • Utilizați uleiuri sănătoase pentru gătit. Puteți folosi uleiul de susan, de măsline sau de arahide;
  • Includeți în fiecare zi 2 sau 3 porții de alimente îmbogățite cu steroli vegetali;
  • Consumați 2 sau 3 porții, a câte 150 de grame fiecare, de pește gras, în fiecare săptămână. Peștele poate fi proaspăt, congelat sau conservat;
  • Includeți până la 7 ouă în fiecare săptămână. Ouăle nu trebuie prăjite, puteți opta pentru ouă fierte sau poșate;
  • Consumați carne slabă și limitați carnea roșie neprelucrată la mai puțin de 350g pe săptămână;
  • Limitați sau evitați carnea procesată, inclusiv cârnații și salamurile;

Ce alimente ar trebui să evit?

  • Limitați consumul de alimente cum ar fi produse de patiserie, plăcinte, pizza, chipsuri, pește prăjit, hamburgeri și shaorma;
  • Limitați gustările sărate, grase și bogate în zahăr cum ar fi prăjiturile, produsele de patiserie, biscuiții, acadelele și ciocolata;
  • Evitați bucățile de carne grasă;
  • Evitați produse lactate pline de grăsimi (cum ar fi lapte, smântână, brânză și iaurt);
  • Nu consumați grăsimi trans (nesănătoase) cum ar fi margarina și produsele de patiserie;
DIETOTERAPIE

Ce remedii naturale sunt indicate pentru dislipidemii?

Pentru a reduce nivelul trigliceridelor și colesterolului se pot utiliza suplimente/plante medicinale cu proprietăți:

  • hipolipemiante
  • hipocolesterolemiante

Suplimente nutritive

  • Ulei de pește – 1000 mg de două ori pe zi
  • Fibre (fulgi de ovăz sau psyllium) – Conform indicațiilor de pe etichetă cu 30 minute înainte de masă
  • Vitamina C cu bioflavonoide – 3000- 6000 mg zilnic
  • Vitamina E – 200 UI zilnic 
  • Extract de drojdie roșie de orez chinezesc – 2,4 g zilnic

Plante medicinale specifice

Alte plante ce pot fi utilizate:

  • Ardei, Brustur, Ceai verde, Ghimbir, Limba mielului, Luminița nopții; Mesteacăn, Nuc, Salcâm japonez, Ventrilică, Vița de vie (struguri)
TRATAMENTE NATURALE

Recomandări privind stilul de viață

  • Obezitatea ridică frecvent nivelul LDL-ului, crește nivelul trigliceridelor, scade nivelul colesterolului HDL, crește tensiunea arterială și promovează problemele cardiovasculare. Pierderea în greutate scade colesterolul total și fracțiunile sale LDL și VLDL, scade trigliceridele și crește colesterolul HDL. Pierderea în greutate scade, de asemenea, tensiunea arterială și îmbunătățește controlul glicemic;
  • Activitatea fizică are un impact pozitiv asupra profilului lipidic. Persoanele supraponderale ar trebui să se angajeze în exerciții de intensitate scăzută, frecvente și pentru durate mai lungi de timp;
  • Alcoolul exercită mai multe efecte asupra nivelului de lipide, inclusiv creșterea nivelului trigliceridelor serice și scăderea nivelului HDL. Efectul său asupra colesterolului LDL pare a fi minim. Din aceste considerente este recomandat reducerea sau evitarea consumului de alcool;
  • Renunțați la fumat. Fumatul are un impact negativ asupra vâscozității sângelui și reprezintă un factor de risc suplimentar;
  • Respectați programul de activitate și somn;
  • Evitați surmenajul fizic și psihic;
  • Evitați stresul și învățați tehnici de control a stresului;
STIL DE VIAȚĂ

BIBLIOGRAFIE

  1. BENZIE IFF., WACHTEL-GALOR S.,2011: Herbal Medicine: Biomolecular and Clinical Aspects. 2nd edition.CRC Press/Taylor & Francis; 
  2. DUKE J., 1997: The Green pharmacy, The Ultimate Compendium of Natural Remedies from the World`s Foremost Authority on Healing Herbs, ed. Rodale Press;
  3. STĂNESCU U., MIRON A., HĂNCEANU M., APROTOSOAIE C., 2002: Bazele farmaceutice, farmacologice și clinice ale fitoterapiei, Vol. I, II și III, Editura G. T. Popa, Iași;
  4. PHYLLIS A. BALCH., 2010: Prescription for Nutritional Healing, Fifth edition, Avery; 
  5. TEMPLE NJ., WILSON T., BRAY GA., 2017: Nutrition Guide for Physicians and Related Healthcare Professionals, 2nd ed. 2017 Humana Press;
  6. The National Health Service (NHS) – https://www.nhs.uk/conditions/high-cholesterol/
  7. Medicalnewstoday https://www.medicalnewstoday.com/articles/321844#outlook
  8. WebMD  – https://www.webmd.com/cholesterol-management/hyperlipidemia-overview
  9. Sursa foto: Shutterstock.