Ce probleme de sanatate pot aparea in urma consumului de alimentele tratate cu pesticide?

Publicat in Gastronomie si siguranta alimentara 8 aprilie 2021

Cât de nocive sunt pesticidele pentru sănătate? Spalarea și decojirea ne poate scăpa de pesticide?

CE SUNT PESTICIDELE?

  • Pesticidele sunt substanțe chimice utilizate pe scară largă în agricultură pentru combaterea dăunătorilor precum: insectele, rozătoarele, buruienile, bacteriile, mucegaiurile și ciupercile parazite.

  • Conform legislației în vigoare privind protecția calității produselor alimentare, toate pesticidele utilizate în agrigultură ar trebui să îndeplinescă anumite standardele stricte de siguranță. 

  • Deși legislația ar fi cumva în favoarea cosumatorului, problema este că, la niciun pesticid apărut nu se cunosc pe termen lung efectele adverse asupra organismului. Un exemplu în acest sens este cel al celebrului DDT. După de a fost folosit o lungă perioadă de timp s-a scos de pe piață pentru motivul că s-a constatat că este cancerigen. Pacat că această constatatre a venit mult prea trâziu.

CARE SUNT EFECTELE NOCIVE ALE PESTICIDELOR ASUPRA ORGANISMULUI?

  • Majoritatea oamneilor au o acumulare de pesticide în corp din cauza numeroșilor ani de expunere la acestea;

  • Această acumulare, așa cum este cunoscută din punct de vedere medical, ar putea duce la probleme de sănătate, cum ar fi dureri de cap, malformații congenitale și o scădere a capacității de apărare a sistemului imunitar;

  • Unele studii au indicat faptul că utilizarea pesticidelor chiar și la doze mici poate crește riscul anumitor tipuri de cancer, cum ar fi leucemia, limfomul, tumorile cerebrale, cancerul de sân, cancerul ovarian și cancerul de prostată;

  • Copiii și fetușii sunt cei mai vulnerabili la expunerea la pesticide, deoarece sistemul lor imunitar, corpurile și creierul lor sunt încă în curs de dezvoltare. Expunerea la o vârstă fragedă poate provoca întârzieri în dezvoltare, tulburări de comportament, autism, vătămări ale sistemului imunitar și disfuncții motorii;

  • Cele mai multe date indică faptul că femeile însărcinate sunt cele mai vulnerabile la acțiunea nocivă a pesticidelor. În plus, pesticidele pot fi transmise de la mamă la copil transplacentar precum și prin laptele matern;

  • Utilizarea pe scară largă a pesticidelor a dus, de asemenea, la apariția „super-buruienilor” și „super-gândacilor”, care pot fi ucise doar cu otrăvuri extrem de toxice, cum ar fi acidul 2,4-diclorofenoxiacetic;

SPĂLAREA ȘI DECOJIREA NE POT SCĂPA DE PESTICIDE?

  • Clătirea produselor proaspete poate reduce dar nu elimină total pesticidele;

  • Cojirea poate ajuta uneori dar, în acest fel, pierdem foarte multe substanțele nutritive imnportante din coajă;

  • Cea mai bună abordare ar fi: mâncați o dietă variată, spălați toate produsele temeinic și cumpărați produse organice atunci când este posibil.

BIBLIOGRAFIE:

  1. Food and Pesticides

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *